Voorkom verveling bij je kip

Kippen scharrelen graag op zoek naar voedsel.

Er zijn verschillende manieren om ze hier meer moeite voor te laten doen. Je leest er hier meer over. 

Scharrelgedrag

Kippen scharrelen het liefst de hele dag rond. Het zit in de aard van de kip om continu voedsel te zoeken. Dit is iets wat niet afgeleerd kan worden. Scharrelen onder struiken of bladeren levert een grote variatie in voedsel op. Daarnaast heeft een kip voldoende afleiding nodig om zodoende de rangorde (ook wel pikorde genoemd) stabiel te houden. Kippen die in een ren worden gehouden, zonder dat ze iets te doen hebben, richten de aandacht op elkaar. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals verenpikken of agressief gedrag. Scharrelen is daarom van essentieel belang om je kip gezond te houden. 

Train je kip

Gebruik traktaties om je kippen iets te leren. Ze hebben al snel door dat ze iets lekkers krijgen als ze wat voor je doen. Zo train je ze vrij snel. Leer ze om ergens op springen of uit je hand te eten. Samen spelen zorgt voor een hechtere band met je kip. Wist je dat ze op den duur zelfs je stem herkennen? Als je ze roept dan weten ze dat je met ze komt spelen. 

Kippen houden wordt veel leuker als je kippen handtam zijn en dat is niet eens zo heel moeilijk. Als je ze op vaste tijdstippen voert, zie je al snel dat ze naar je toe komen en jou herkennen als verzorger.

Hoe houd je je kip actief?

  • Laat ze regelmatig scharrelen door ze groenvoer, graan of kippenmeel te geven. Ook kun je korrels door de ren strooien. Zorg er wel voor dat er geen restjes blijven liggen om schimmel te voorkomen.
  • Met ruwvoer, een pikschaal, een graanring en kippenpindakaas zijn ze lekker lang bezig.
  • Verwen je kippen met een graszode in de ren. Hier kunnen ze lekker in pikken.
  • Plant struiken of bomen waar, niet giftige, besjes aan groeien. Zoals bijvoorbeeld braam of vlierbes.
  • Hang een krop sla of andijvie op aan een touwtje. Dan moeten ze extra hun best doen om eten te krijgen.
  • Maak eenvoudig een schommel van een stevige tak en twee touwen. 

Voederbal

Je kunt het natuurlijke scharrelgedrag van kippen speels stimuleren met de Savic Chickenfun voederbal. Je vult de voederbal met graan, of een kippensnack en legt deze in de ren. Je kippen moeten zo moeite doen om hun voer te krijgen. Ze zijn op deze manier ook lekker aan het bewegen ze vinden het leuk om met de voederbal te spelen. 

Scharrelbak

Je kunt ook graan of snacks verstoppen in een scharrelbak. Je maakt er gemakkelijk een door bijvoorbeeld een zandbakschelp te vullen met bladeren en zand. Zo moeten ze flink scharrelen om hun eten te vinden. Ideaal als je kippen niet los in de tuin kunnen lopen. 

Je kunt de zandbakschelp ook vullen met zand zodat de kippen hierin kunnen badderen. Het is belangrijk dat kippen een stofbad kunnen nemen. Zo beschermen ze zichzelf tegen parasieten. 

fitte dieren coaches

Je kunt het scharrelgedrag van je kippen ook stimuleren door het uitzetten van een parcours door je tuin of kippenren. Ik leid mijn kippen door middel van een traktatie, zoals Welkoop gemengd graan, langs de onderdelen van het parcours.

- Joyce, Welkoop Nieuw-Amsterdam