Accessoires

Paardrijden is heerlijk, maar zorg wel dat je het veilig doet. Dus draag altijd de juiste uitrusting. Dan loop je geen gevaar als je paard plotseling schrikt, stopt of er iets anders gebeurt. 

Veilig op het paard

Paardrijden is niet helemaal zonder gevaar. Je paard kan schrikken en op hol slaan, steigeren, plotseling draaien of stoppen. Zonder goede uitrusting loop je dan onnodig gevaar. Zorg daarom altijd voor de juiste paardrijkleding en accessoires.
Draag een veilige uitrusting: cap, rijbroek, rijlaarzen, handschoenen en bodyprotector. Gebruik een passend zadel met zadeldek of sjabrak en een hoofdstel of halster.

Cap

Draag een veiligheidshelm met keurmerk CE/EN 1384.

Rijbroek

Draag een goed zittende rijbroek. Deze mag niet knellen bij de knieën en niet rimpelen op het zitvlak. Zo voorkom je irritatie tijdens het rijden.

Rijlaarzen

Draag goed zittende rijlaarzen of jodhpur-schoenen met chaps, een gladde zool en hak. Zo glijden je voeten niet door de stijgbeugel en zit je voet niet klem in de beugel.

Handschoenen

Het dragen van handschoenen is aan te raden. Ze beschermen tegen weersinvloeden en voorkomen dat de teugels doorglijden.

Bodyprotector voor extra veiligheid

Draag voor complete veiligheid de bodyprotector. Die beschermt je bovenlichaam bij een val. De bodyprotector mag tijdens het rijden niet verschuiven. De voorkant komt minimaal 25 millimeter onder je laatste rib, zodat je comfortabel voorover buigt. De achterkant komt tot het begin van je nek.

Zadeldek of sjabrak

Een zadeldek of sjabrak is comfortabel voor je paard en voor jou. We adviseren altijd een sjabrak of zadeldek te gebruiken:

  • Voorkomt schuren van het zadel.
  • Vangt schokken op.
  • Absorbeert huidvet en zweet.
  • Houdt de onderkant van het zadel schoon.

Let op: een zadeldek of sjabrak kan een zadel dat niet goed past nooit passend maken.

Verlichting en/of reflectie

Een paard met ruiter is in het donker of bij laaghangende zon slecht te zien door andere weggebruikers. Zorg dat je door een ruiterlamp, lichtgevende bandages of een reflectievest zichtbaar bent. Zo voorkom je ongelukken.

Overige paardenaccessoires

Een hoofdstel of halster mag niet te strak zitten, maar ook niet te ruim zijn. Knellen en schuiven veroorzaakt blessures en irritatie. In de winkel geven we je graag persoonlijk advies. Ook voor beenbeschermers kan je bij ons terecht.

Mode en kwaliteit

Het assortiment ruitersportartikelen in onze winkels voldoet aan de eisen en verwachtingen van de mode- en kwaliteitsbewuste ruiter. Je kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld voerbakken, halsters, borstels en zadeldekjes. Maar ook comfortabele rijbroeken, laarzen in verschillende kuitmaten, sportieve bovenkleding en veilige helmen. 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.