Alles over paardenvoeding

Houd je paard of pony gezond met goede voeding. Het voer en de hoeveelheid hangt af van zijn beweging, leeftijd, ras en grootte. Geef hem minimaal 60 procent ruwvoer

Alleen het beste

Iedereen wil het beste voor zijn paard of pony. Of je nu een professional bent, een manege runt of als hobby paarden houdt. Maar welk voer geef je je paard? Omdat paarden en pony's verschillen, is het belangrijk dat ze de juiste voeding krijgen. Er zijn wel een aantal regels die voor ieder dier gelden, houd hier rekening mee. Het soort voer en de hoeveelheid is afhankelijk van het ras, de conditie, de leeftijd en de mate van activiteit. Is het een shetlander die je als gezelschapspony houdt of is het een sportpaard die regelmatig mee op wedstrijd gaat?

In onze winkel hebben we geschikt voer voor elk type paard of pony.

Paardenvoeding

Er zijn veel verschillende soorten paardenvoeders te koop. Kies een voeder aan de hand van de behoeften van je paard. Verder is van belang hoeveel energie je paard verbruikt en welk ruwvoer hij eet. Zorg dat je paard altijd genoeg vers water heeft.

Ruwvoer of gras

Een paard dat in de wei staat, eet vooral gras. Paarden en pony’s zijn van nature grazers. Hun gevoelige maag-darmkanaal is daar helemaal op aangepast. Ruwvoer bevat energie, eiwitten, vetten, mineralen, vitaminen en sporenelementen. De onverteerde resten zijn belangrijk voor de werking van het maag-darmkanaal en zijn gezondheid. Zorg daarom dat je paard genoeg ruwvoer, zoals hooi en/of kuilvoer binnenkrijgt.

60% energie uit ruwvoer

Je paard of pony haalt 60 procent van zijn energie uit ruwvoer. Je dier is ingesteld op een geleidelijke en langdurige opname van laagwaardig gras. Langvezelig hooi is beter dan heel fijn hooi. Vroeg in het seizoen is het geoogste hooi of kuilgras (eerste snede) soms erg eiwitrijk. Kuilvoer voor koeien is minder geschikt voor je paard of pony, omdat er te veel eiwit en suiker in zit en te weinig structuur. Dat vergroot de kans op vervetting of koliek. Staat je paard op stal? Geef dan een goed en passend rantsoen, afhankelijk van de hoeveelheid beweging. Een goed rantsoen samenstellen is nog een hele kunst en er valt veel over te vertellen. Informeer bij een fokker of je dierenarts. Als je een paard maximaal wil laten presteren, moet hij aanleg hebben en goed getraind, verzorgd en gevoerd worden.

Bijvoeren

Soms vul je het basisrantsoen aan met extra bijvoeren. Houd er rekening mee dat vooral sobere paarden en pony’s zoals Shetlanders, Fjorden en Haflingers snel dik worden. Ze eten gauw te veel wat ernstige gezondheidsproblemen geeft, zoals hoefbevangenheid.

Kleine porties

Een paard of pony doet er in de wei de hele dag over om zijn eten bij elkaar te scharrelen. Op stal krijgt hij zijn eten in een keer voorgeschoteld en verveelt zich daardoor snel. Verdeel daarom het voer in kleine porties over de dag. Zo heeft hij de hele dag wat te doen en misdraagt zich minder snel. Verspreid over de dag eten is ook beter voor de gezondheid van je paard of pony.

Krachtvoer

Ruwvoer wisselt erg van samenstelling. Geef je paard daarom aanvullend voer in de vorm van brokken van bijvoorbeeld Subli of Pavo. Koop voer dat past bij de mate van activitiet van je paard. Een wedstrijdpaard heeft ander voer nodig dan een pony die twee keer per week een rondje loopt. Maar ook de grootte, leeftijd, het ras en geslacht zijn belangrijk.

Voedingssupplementen voor je paard of pony

Naast energie en eiwit heeft je paard mineralen, sporenelementen en vitaminen nodig:

 • Vitaminen zijn de motor achter de verbranding.
 • Mineralen zijn belangrijk voor de opbouw van het lichaam.
 • Sporenelementen zijn onmisbaar voor de stofwisseling en de weerstand.

Verwen je paard af en toe met paardensnoepjes of –snacks, daar zijn ze dol op.

Paardenliksteen

Door te likken aan een liksteen krijgt je paard de benodigde extra zouten, mineralen en sporenelementen binnen. De steen heeft veel voordelen:

 • Zout stimuleert de eetlust en voorkomt gewichtsverlies.
 • Mangaan ondersteunt de vorming van kraakbeen en gewrichten.
 • IJzer bevordert de werking van alle organen en weefsels en speelt een rol in het zuurstoftransport.
 • Zorgt voor afleiding, zeker in de vorm van een hangende liksteen (likit).

 

Voerwortelen

In de winter worden er vaak wortelen gevoerd aan paarden en pony’s. Paarden vinden wortelen heerlijk en bovendien bevatten wortelen veel caroteen die in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A ondersteunt de immuniteit en is bevorderlijk voor de vruchtbaarheid. Je kan dus gerust met mate een aantal wortelen bijvoeren. Let wel op, wortelen bevatten namelijk ook veel suikers en is daarom af te raden voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of overgewicht hebben.

Voordelen voerwortelen

-          Bevatten veel vitamine A

-          Gezonde (heerlijke)snack voor je paard

-          Ondersteunt de immuniteit

-          Bevorderlijk voor de vruchtbaarheid

 

Er zitten wel aandachtspunten aan het voeren van voerwortelen aan je paard:

-          Door de suikers, minder/niet geschikt voor paarden gevoelig voor hoefbevangenheid of overgewicht.

-          Snijd wortelen nooit in stukken. Paarden kunnen zich verslikken in ronde stukken wortel, dit kan tot slokdarmverstopping leiden.

-          Voer je paard geen rotte wortelen, hier kunnen ze ziek van worden.

-          Maak de wortelen schoon en zandvrij om zandkoliek te voorkomen.

 

Voertips

Graag geven we je een paar voertips:

 • Voer op vaste tijden.
 • Voer de juiste hoeveelheid in meerdere kleine porties, verspreid over de dag.
 • Kies de juiste soort voeding, we adviseren je graag.
 • Voorkom plotselinge veranderingen in het voer.
 • Laat het paard niet werken vlak voor of na het voeren.
 • Verwijder oude voerresten en houd emmers, voer- en drinkbakken schoon.
 • Berg voer op in een schone en droge voerton. Vrij van vorst.
 • Bewaar hooi op een droge plaats.
 • Sommige paarden eten slecht door gebitsafwijkingen. Laat je dierenarts of paardentandarts jaarlijks het gebit controleren en zo nodig behandelen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

Se8iwaXqTb0
Alles over paardenvoeding