Terug naar de wei

Samen met je paard de winter door

In de winterperiode hebben we net wat vaker te maken met regen en sneeuw. 

Wij geven graag wat tips en adviezen om de winter samen met je paard goed door te komen.

In de wintermaanden hebben we net wat vaker te maken met regen en soms ook sneeuw. In deze periode moet je daarom rekening houden met een aantal punten. Denk hierbij aan de voeding, beweging, veiligheid en weersomstandigheden. Wij geven je graag wat tips en adviezen om de winter samen met je paard goed door te komen.

Heeft je paard het koud?

Door de daling van de temperatuur en de kortere dagen(minder licht) maakt je paard een wintervacht aan. Deze vacht houdt hem warm tijdens de vorst, bij sneeuwval en regen. Temperaturen tussen de 5 en 25 graden zijn voor een paard prima. Als een paard het echt koud heeft staat hij te bibberen. Dit doen ze om de spieractiviteit op gang te brengen. Hiermee brengen ze hun temperatuur weer omhoog.

Tip: Besteed meer tijd aan de warming-up van de spieren van je paard voordat je hem aan het werk zet. In de winter doen de spieren er langer over om warm te worden en heb je bij te snel opstarten sneller kans op blessures.

Winterdeken

Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen de kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend. Daarom hebben de meeste paarden in de winter geen deken nodig. Ook paarden die het hele jaar buiten zijn, hoeven geen deken op, maar moeten wel kunnen schuilen.

Denk goed na wat je van plan bent met je paard in de winter. Een dikke wintervacht is fijn om je handen in te begraven maar houdt er rekening mee dat als je lange ritten gaat maken of fanatiek aan het trainen bent, je paard eerder zweet en het langer duurt voordat hij weer droog gestapt is. Heeft jouw paard of pony een deken op?  Controleer dan altijd goed of je paard niet zweet onder de deken, hij moet het niet té warm krijgen. Begin daarom altijd eerst met een dunne winterdeken en bouw het op als je het idee hebt dat je paard het te koud heeft. Houd er rekening mee dat als jouw paard buiten staat met deken, dit wel een waterdichte deken moet zijn. (bekijk onze paardendekens)

Tip: Als je paard geen deken draagt in de winter, borstel hem dan niet teveel. Hij kan daardoor teveel haar verliezen waardoor zijn vetlaag aangetast wordt. Dat zorgt er dan weer voor dat ze zichtzelf minder goed warm kunnen houden.

Wanneer welke deken?

  • Rond de lente, als het ongeveer 15 graden of warmer is, is eigenlijk geen deken nodig. Mocht een paard last hebben van bijvoorbeeld vliegen kan je wel een vliegendeken overwegen.
  • Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken.
  • Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken. 200 tot 300 gram zal vaak voldoende zijn.
  • Als het vriest kan je een dikkere winterdeken gaan gebruiken van zo’n 300 tot 400 gram.

Scheren

Een paard dat veel buiten komt en weinig zweet, hoef je niet te scheren. Bij paarden met een dikke wintervacht die veel aan het werk moeten en daarbij veel zweten, kan het fijner zijn om ze wel te scheren. Als je ervoor kiest om je paard te scheren, dan kun je dit het beste doen rond half oktober. Dan is jouw paard klaar met verharen. Kijk daarom ruim van te voren of je scheerapparaat nog goed werkt en oefen vast op kleine stukjes. Zo kan je paard wennen aan het geluid en kun je gelijk zien wat zijn reactie is. Maak het apparaat van te voren goed schoon en doe dit ook na gebruik. Dit voorkomt vastzittend vuil en eventuele schade aan het apparaat. Bij geschoren paarden is de natuurlijke isolatie weggehaald.  Daarom hebben geschoren paarden een deken nodig vanaf een omgevingstemperatuur van ongeveer 10 graden.

Voeding

Om goed op temperatuur te blijven, heeft je paard in de winter meer voer nodig. Per 100kg lichaamsgewicht hebben ze rond de 1,5 tot 2 kg ruwvoer nodig. Paarden die buiten staan kun je voor iedere 5 graden vorst ongeveer 15-20% meer hooi geven. Door dit in een slowfeeder of hooinet aan te bieden doen ze er lekker lang mee. Zorg ervoor dat je in de winter voldoende hooibaaltjes op voorraad hebt, want in de winter zijn ze slecht te krijgen. Staat jouw paard in de winter meer op stal en krijgt hij minder beweging? Houd er dan rekening mee dat jouw paard eventueel minder krachtvoer nodig heeft.

Oudere paarden of paarden met een lagere weerstand kun je de winter doorhelpen door ze bij te voeren met slobber, bietenpulp of (kruiden)muesli.

Tip: Controleer altijd of het water van je paard niet bevroren is en ververs het dagelijks.

Hooinet Rechthoek Maas 3x3cm - Zwart

Waldhausen

Hooinet Rechthoek Maas 3x3cm - Zwart

29.95
Subli Seniores Priores - Specialiteit - 20 kg - Zak

Subli

Subli Seniores Priores - Specialiteit - 20 kg - Zak

17.95
Pavo 18Plus  -Specialiteit - 15 kg - Zak 2 voor 39.00

Pavo

Pavo 18Plus -Specialiteit - 15 kg - Zak

20.95
Pavo Nature's Best - Basisvoeding - 15 kg - Zak

Pavo

Pavo Nature's Best - Basisvoeding - 15 kg - Zak

19.25

Ruiter in de winter

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Onderweg naar stal of op stal kan het dan erg koud zijn. Zorg voor voldoende warme en waterdichte kleding voor jezelf zoals een warme trui, goede (thermo)rijbroek, handschoenen, thermoboots, en thermolegging. (Bekijk ons assortiment)

Het is ook belangrijk om in de winter buiten goed zichtbaar te zijn. Denk hierbij niet alleen aan jezelf maar ook je paard. Reflecterende accenten op je kleding en bijvoorbeeld een dekje of peesbeschermers/bandages bij je paard zorgen ervoor dat jullie goed zichtbaar zijn.

Tip: Zorg ervoor dat je auto en trailer voorzien zijn van de juiste banden en controleer ze voor vertrek. Zo weet je zeker dat je veilig op pad kunt.