Paarden in de winter

In de winter kan je paard wel wat extra hulp gebruiken. Koud weer, sneeuw en ijs hebben invloed op zijn gezondheid. Zorg dus goed voor hem tijdens deze periode. In dit artikel geven we 8 tips voor het verzorgen van je paard in de winter. 


   In dit artikel: 

Heeft je paard het koud?

Paarden zijn behoorlijk goed aangepast aan koud weer en kunnen over het algemeen goed omgaan met lagere temperaturen. Na de zomermaanden maken ze een wintervacht aan die hen helpt warm te houden. De vacht isoleert en houdt de lichaamswarmte vast. Ook kunnen paarden hun bloedsomloop aanpassen om belangrijke organen warm te houden, zelfs als het koud is. 

Maar net zoals mensen verschillend reageren op kou, is dat ook het geval bij paarden. Sommige zijn gevoeliger voor kou en hebben extra bescherming nodig. Dit hangt af van factoren zoals ras, leeftijd, gezondheid, lichaamsconditie en omgeving. Zo vormen paarden die veel in beweging zijn over het algemeen een dunnere wintervacht. 

Hoe zie ik of mijn paard het koud heeft?

Kijk goed naar de lichaamstaal en het gedrag van je paard om te bepalen of hij het koud heeft.

Let op de volgende tekenen: 

Rillen: Net als mensen kunnen paarden rillen als ze het koud hebben. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om weer warm te worden.

Telkens ronddraaien: Soms proberen paarden warm te worden door rond te draaien of te bewegen. Als je paard lang en ongewoon vaak ronddraait, kan dit een teken zijn dat hij het koud heeft.

Onrustig gedrag: Een paard dat het koud heeft, kan onrustig zijn en moeite hebben om stil te staan. 

Deze symptomen kunnen ook te maken hebben met pijn, ziekte of stress. Kijk dus goed naar je paard en schakel een dierenarts in als je het niet vertrouwt.

Tips bij koud weer

Beschut onderkomen.

Een goede stal of ander onderkomen is belangrijk om je paard te beschermen tegen winters weer. 

Staat je paard het hele jaar buiten? Zorg dan voor een tochtvrije schuilstal in de wei waar hij droog kan staan. Leg hier een lekker dik pak stro in en zorg voor vers drinkwater

Warme deken.

De meeste paarden hebben een dikke wintervacht. Is jouw paard geschoren of al wat ouder? Dan kan hij wel wat hulp gebruiken om warm te blijven.

De thermoneutrale zone van een ongeschoren paard ligt tussen de -5 en 15 graden. Dit betekent dat het paard tussen deze temperaturen geen extra energie nodig heeft om zichzelf op te warmen. Door een staldeken te combineren met een waterdichte winterdeken houdt je jouw paard lekker warm en droog en bescherm je hem tegen de kou. 

Geef je paard een goed passende deken om striemen te voorkomen. Zorg ervoor dat de riemen altijd goed vastzitten. Zo kan je paard er niet over struikelen of verstrikt raken.

Alles om je paard lekker warm te houden:


Waldhausen Economic Winterdeken Lightweight - Paardendeken - 175 cm - Groen 20% Korting

Waldhausen

Waldhausen Economic Winterdeken Lightweight - Paardendeken - 175 cm - Groen

74.95 59.96
Waldhausen Economic Winterdeken - 100 gr - Paardendeken - 145 cm - Blauw 20% Korting

Waldhausen

Waldhausen Economic Winterdeken - 100 gr - Paardendeken - 145 cm - Blauw

84.95 67.96
Waldhausen Economic Winterdeken - 200 gr - Paardendeken - 145 cm - Blauw 20% Korting

Waldhausen

Waldhausen Economic Winterdeken - 200 gr - Paardendeken - 145 cm - Blauw

89.95 71.96
Waldhausen Economic Winterdeken - 300 gr - Paardendeken - 175 cm - Blauw 20% Korting

Waldhausen

Waldhausen Economic Winterdeken - 300 gr - Paardendeken - 175 cm - Blauw

109.95 87.96
Voldoende ruwvoer.

Paarden hebben in de winter meer energie nodig om warm te blijven. Zorg ervoor dat je hem voldoende ruwvoer geeft, zoals hooi, slobber of bietenpulp. 

Per 100kg lichaamsgewicht heeft een paard rond de 1,5 tot 2 kg ruwvoer nodig. Paarden die buiten staan kun je voor iedere 5 graden vorst ongeveer 15-20% meer hooi geven. Zo krijgt hij genoeg energie binnen. 

Het is het beste als je paard onbeperkt ruwvoer kan eten. Dit houdt hun spijsvertering actief en voorkomt verveling in de stal

Sport je veel met je paard? Paarden die veel krachtvoer krijgen en in de wintermaanden niet tot nauwelijks vers gras tot hun beschikking hebben, kunnen een tekort aan omega 3 hebben. Met supplementen zoals lijnzaadolie ondersteun je de weerstand van je sportpaard in de winter. 

Leg het hooi in een ruif om te voorkomen dat het op de grond bevriest of vies wordt.


Om te voorkomen dat je paard te snel en te veel hooi eet, kun je een hooinet ophangen. Hij kan moeilijker bij het hooi komen en zal daarom langzamer eten.

Lees meer over slowfeeding.


Het beste voer voor je paard:


Hartog Gras-mix - Specialiteit - 18 kg - Zak

Hartog

Hartog Gras-mix - Specialiteit - 18 kg - Zak

19.50
Hartog Lucerne-mix - Specialiteit - 18 kg - Zak

Hartog

Hartog Lucerne-mix - Specialiteit - 18 kg - Zak

19.50
Hartog Comfort - Basisvoeding - Paardenvoer - 18 kg - Zak

Hartog

Hartog Comfort - Basisvoeding - Paardenvoer - 18 kg - Zak

27.95
Voermeesters - Ruwvoermix Royaal - 15 kg - Zak

Voermeesters

Voermeesters - Ruwvoermix Royaal - 15 kg - Zak

18.95
Water drinken.

Paarden hebben ook in de winter behoefte aan genoeg water. Kijk regelmatig even of de waterleidingen en het water in de drinkbak niet bevroren zijn. Je kunt ook speciale anti-vries drinkbakken of drinkbakverwarmers kopen, zodat het water niet bevriest. Een andere truc is om een bal in het water te leggen. Door de beweging van de bal bevriest het water iets minder snel.

Ook kun je jouw paard van water voorzien door middel van slobber. Zo krijgt hij naast voeding ook genoeg vocht binnen. 

Zet de waterbak op een bedje van stro, zodat ‘ie niet direct op de koude grond staat.

Genoeg beweging.

Wist je dat een paard minstens vier uur per dag moet bewegen, verdeeld over verschillende momenten? Dit is belangrijk voor zijn gezondheid. Je stimuleert hiermee de doorbloeding en spierontwikkeling, wat je paard helpt om warm te blijven.

Als jouw paard niet genoeg beweging krijgt op de wei, blijf dan met hem rijden of laat hem wat lopen aan een longeerlijn. Kan je paard niet in de wei? Maak dan een wandeling met hem op het erf of in de buurt. Het lopen op een harde ondergrond is goed voor de pezen en banden in zijn benen. 

Rijd bij vorst het liefst binnen. Buiten op een bevroren ondergrond kan je paard uitglijden en een been breken.

Schone en gezonde hoeven.

Check dagelijks de hoeven van je paard op beschadigingen, loszittende delen of tekenen van rot of infecties. Krab de hoeven regelmatig goed uit. Zo verwijder je alle vuil, modder en sneeuw uit de hoefzolen. 

Een veelvoorkomend probleem bij paarden in de winter is rotstraal. Dit is een bacteriële aandoening van de straal, aan de onderkant van de hoef. Een hoefsmid kan je hierbij helpen. 

Geef je paard genoeg beweging. Zo blijft de doorbloeding van de hoeven goed. Ook al groeien de hoeven in de winter langzamer, het is toch belangrijk om ze minstens elke twee maanden te bekappen. Zo blijven ze gezond.

Heeft je paard hoefijzers? Check dan regelmatig de onderkant van zijn hoeven. Vooral bij plakkerige sneeuw kunnen er ijsballen ontstaan ter grootte van een flinke bal. Maar geen zorgen! Je kunt dit voorkomen door de hoeven in te smeren met uierzalf. Zo blijven de hoeven van je paard vrij van onhandige ijsklompen.

Mooie vacht.

De dikke wintervacht van je paard houdt hem goed warm. Met borstelen verwijder je dode haren, vuil en zweet, waardoor de vacht gezond blijft.

Als je paard veel buiten staat en geen deken draagt, borstel hem dan niet te vaak. Hij kan daardoor te veel haar verliezen waardoor de waterafstotende laag van de vacht aangetast wordt. Dit zorgt er dan weer voor dat hij zichzelf minder goed warm kan houden.

Warme kleding.

Bereid jezelf ook goed voor op het winterse weer. Als je onderweg bent naar de stal of op stal bent, kan het erg koud zijn. Houd jezelf warm en droog door voldoende warme en waterdichte kleding te dragen. Denk aan een warme trui, een goede (thermo)rijbroek, handschoenen, thermoboots en een thermolegging.

Ga je eropuit met je paard? Zorg dat jullie goed zichtbaar zijn. Reflecterende accenten op je kleding en bijvoorbeeld een dekje of reflecterende beenbeschermers bij je paard zorgen ervoor dat jullie goed opvallen. 

Paardrijkleding voor de winter:


ELT Ella Thermo - paardrijlegging - 152 - Zwart

ELT

ELT Ella Thermo - paardrijlegging - 152 - Zwart

64.95
Horka Thermo Helene - Paardrijbroek - 36 - Zwart

Horka

Horka Thermo Helene - Paardrijbroek - 36 - Zwart

69.95
ELT Allrounder Winter - Paardrijhandschoen - M - Zwart

ELT

ELT Allrounder Winter - Paardrijhandschoen - M - Zwart

27.95 20.00
ELT Alesund - Thermolaars - 37 - Zwart

ELT

ELT Alesund - Thermolaars - 37 - Zwart

69.95

Kom naar de winkel voor advies.

Bij Welkoop vind je alles wat je nodig hebt om je paard deze winter goed te verzorgen. Van warme paardendekens tot ruwvoer en hoefverzorging. En wat dacht je van onze ruiterkleding? Zo ben jij helemaal klaar om de kou te trotseren.

Meer weten over het verzorgen van je paard in de winter? Kom dan naar een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist staat voor je klaar met tips en advies op maat. Samen zorgen we ervoor dat jouw paard gezond de winter doorkomt!

Zien we je snel?

Vind jouw winkel