Terug naar de stal

Van de weide terug naar de stal is even wennen voor je paard. 

Met onze tips zorg je ervoor dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. 

Terug naar de stal

De zomer is voorbij en veel paarden gaan weer wat vaker op stal. Dat is altijd even wennen. Waar je paard op de weide alle ruimte heeft, is dat in de stal wel anders. Hoe zorg je ervoor dat de overgang van weide naar stal zo soepeltjes mogelijk verloopt? Wij geven je graag wat tips en advies. 

Speelbal

Waar je paard in de weide alle tijd en ruimte heeft om te ravotten is dat in zijn stal natuurlijk wel anders. Verveling ligt dan ook op de loer als je paard teruggezet wordt in de stal. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Om je paard bezig te houden is het daarom raadzaam om hem bijvoorbeeld een speelbal te geven. Hierin kan hij naar hartenlust bijten of hij kan er lekker tegenaan trappen. De bal deukt dan in en blaast zich vervolgens weer zelf op. Plezier gegarandeerd! Speelballen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en geuren en de meesten hebben een handig handvat zodat je paard de speelbal makkelijk op kan pakken.

Fitte Dieren Show - Diana & Omar

Voeding

Zodra je paard terug gaat naar de stal verandert ook zijn eetpatroon weer. Zorg daarom aan het eind van het weideseizoen dat je je paard weer wat vaker droogvoer geeft. Dus iets vaker bijvoorbeeld hooi zodat de overgang qua voeding soepeler verloopt. Een plotselinge verandering van het paardenvoedsel kan namelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je paard. Denk bijvoorbeeld aan koliek of diarree. Paarden eten graag en veel. Eigenlijk zijn ze bijna de hele dag en nacht bezig met eten. Als je paard niet voldoende eet kan dit zorgen voor gezondheidsproblemen en gedragsproblemen. Zorg dus dat er voldoende eten in de stal aanwezig is. 

fitte dieren coaches

Om mijn paard bezig te houden in de stal, hang ik regelmatig een hooinet op. Zo is mijn paard langer bezig met het eten van zijn ruwvoer. Let er wel goed op dat je het hooinet op de juiste hoogte hangt. Als je het hooinet te laag hangt, kan je paard vast komen te zitten.
- Lisa, Welkoop Marwijksoord

Hooinetten en slowfeeders

Je kunt de eettijd van hooi aanzienlijk verlengen door gebruik te maken van een hooinet of slowfeeder. Hoe kleiner de mazen, hoe langer een paard doet over het eten. Dit gaat verveling tegen, zorgt voor minder perioden zonder eten en voor minder calorie-inname. Daarnaast wordt op deze manier het natuurlijke graasgedrag nagebootst. Doordat je paard minder snel kan eten, krijgt hij minder caloriën binnen. Erg fijn als je paard wat overgewicht heeft. Door het gebruik van een hooinet of slowfeeder kun je ook verspilling voorkomen. Ze kunnen niet meer in hun eten gaan staan of er op plassen, waardoor ze meer opeten en jij minder hoeft weg te gooien.

Bewegen

In de wei beweegt je paard voortdurend, dat is in de stal natuurlijk wel anders. Bouw aan het eind van het weideseizoen de beweging van je paard dan ook geleidelijk af naar minimaal vier uur, maar het liefst langer. Dit is het advies wat de Dierenbescherming geeft. Zorg er daarom voor dat je paard ook voldoende beweging krijgt als het eenmaal op stal staat. Je kunt wandelen, rijden of longeren. Naast het trainen van je paard is het ook goed om je paard vrij te laten bewegen. Zet je paard in de paddock, bak of het weiland zodat hij zelf bepalen hoeveel hij wil bewegen.

Schoon

Zorg dan ook dat de stal van je paard fris en schoon is. Daarbij is een goede ventilatie belangrijk, maar het is niet de bedoeling dat je paard op de tocht staat. Om je stal fris en schoon te houden is het belangrijk dat je weet aan welke eisen de bodembedekking moet voldoen. Bodemstrooisel moet schoon, stofvrij, fris, droog en absorberend zijn. En het liefst niet eetbaar, zoals bijvoorbeeld hennep en houtvezel. Stro is goedkoper en makkelijker verkrijgbaar, maar absorbeert minder goed. Mocht je paard toch zijn bodembedekking opeten, dan krijgt hij waarschijnlijk niet genoeg ruwvoer of verveelt hij zich. Let hier goed op, want het eten van teveel niet-eetbare bodembedekking kan leiden tot verstopping en koliek.

Terug naar de wei

Wanneer je paard in het voorjaar weer teruggaat naar de wei, moet je hier de verzorging en voeding op aanpassen. Zeker in de overgangsfase kun je dit het beste rustig opbouwen. Hier lees je alles over teruggaan naar de wei.

Wil je meer weten? Onze fitte dieren coaches staan voor je klaar in één van onze winkels.