Hoe verzorg ik mijn paard? 

Of je paard aan wedstrijden meedoet of dat je ermee gaat rijden in het bos, een goede dagelijkse verzorging is belangrijk. Hoe zorg je goed voor je paard? In dit artikel lees je waar je op moet letten.


   In dit artikel: 

Geef de juiste voeding

Stem altijd de voeding af op de behoefte van je paard. Want ieder paard is anders, en heeft andere voeding nodig. Een wedstrijdpaard heeft bijvoorbeeld andere voeding nodig dan een pony die twee keer per week een rondje loopt. 

Goede voeding bestaat uit een gebalanceerde mix van ruwvoer, krachtvoer, balancers en supplementen. In de winter worden er vaak wortelen gevoerd aan paarden. Dit vinden ze heerlijk, bovendien bevatten wortels veel vitamine A. 

Op zoek naar goede voeding voor je paard? Kom langs in één van onze winkels of bekijk ons aanbod online:

Bekijk paardenvoer

Of lees meer over paardenvoeding


Borstel je paard

Borstelen is niet alleen goed voor de gezondheid, het versterkt ook de band met je paard. Een sterkere band zorgt ervoor dat het werken met je dier makkelijker, veiliger en plezieriger wordt.

Regelmatig borstelen houdt de poriën van je paard open, zodat hij goed zweet en zijn lichaamstemperatuur optimaal reguleert. Het is een heerlijke massage die spierspanning en de doorbloeding verbetert.

Bekijk je paard goed tijdens het poetsen en controleer hem op lichamelijke afwijkingen, zoals wondjes. Tijdens een poetsbeurt merk je ook snel of hij zich anders gedraagt, bijvoorbeeld extra sloom als hij zich niet lekker voelt. 

Bekijk borstels

Hoe borstel je zijn vacht? 
  1. Begin de poetsbeurt met een rosborstel, borstel het ergste vuil los. Gebruik de rosborstel alleen op delen waar geen bot vlak onder de huid ligt. 
  2. Poets daarna met een harde borstel het vuil weg.
  3. Verwijder met een zachte borstel het fijnere stof. Breng met een handschoen van schapenwol een mooie glans op de vacht. 

Poets pony’s en paarden niet die het hele jaar buiten staan en alleen beschutting in een open stal hebben. Verwijder dan alleen het grove vuil.

Hoe borstel je zijn manen? 

Ga wilde manen en staart niet meteen te lijf met een manenkam. Gebruik die alleen als de manen en staart los zijn. Als er een paar knoopjes in zitten, kam je er met de manenkam te veel haar uit. 

Maak het haar eerst los met de hand en borstel voorzichtig met een harde borstel. Geef de staart wat extra aandacht. Zeker in een lange staart blijft snel rommel hangen. Knip de onderkant van de staart mooi recht af, dat ziet er meteen verzorgd uit. 

Wist je dat er bij sommige paarden zelfs extensions (plukken nephaar) worden ingevlochten? Dit is niet alleen omdat het er mooi uit ziet. Het is ook een goede oplossing voor paarden die veel haar verloren zijn door ziekte. Met het nephaar hebben ze dan weer een flinke staart om vliegen mee weg te slaan.

Help je paard met goed voer en aanvullingen. Nieuw haar maken kost veel energie en dat haalt hij uit het voer. Gebruik voor extra glans en makkelijk kambaar haar antiklitgel of –spray.

Borstels voor je paard:

Waldhausen Borstel - Paard - Neon - 13x3 cm

Waldhausen

Waldhausen Borstel - Paard - Neon - 13x3 cm

4.95
Waldhausen Gelgrip - Manenborstel - Zwart - 23 cm

Waldhausen

Waldhausen Gelgrip - Manenborstel - Zwart - 23 cm

11.95
Waldhausen Gelgrip - Ruikam - Zwart - 13,5x10 cm

Waldhausen

Waldhausen Gelgrip - Ruikam - Zwart - 13,5x10 cm

15.95
Waldhausen Borstel Zacht - Paard - Blauw - 18x8 cm

Waldhausen

Waldhausen Borstel Zacht - Paard - Blauw - 18x8 cm

8.95

Verzorg de hoeven dagelijks

De hoeven van je paard of pony zijn heel belangrijk. Ze staan er het grootste deel van de dag op. Een goede verzorging van de hoeven is dus noodzakelijk. Krab de hoeven dagelijks uit, dat houdt ze gezond en zo voorkom je ontstekingen.

Verwijder modder en mest uit de hoeven van je paard. Check ook op steentjes en ander vuil. Maar let op: krab ook niet te ruw uit, want zo haal je iedere keer wat hoorn van de hoefzool. Daardoor kan de zool steeds gevoeliger worden.

Ga regelmatig langs de hoefsmid

Laat de hoeven van je paard om de 5 tot 8 weken bekappen door de hoefsmid. Zo voorkom je latere problemen. De hoefsmid vijlt en snijdt de rand van de hoeven mooi bij en zorgt dat de hoeven in de juiste stand staan. 

Alles voor het verzorgen van de hoeven:

Waldhausen Hoevenkrabber met Borstel - Paard - Blauw

Waldhausen

Waldhausen Hoevenkrabber met Borstel - Paard - Blauw

1.99
Waldhausen Gelgrip - Hoefkrabber - Zwart

Waldhausen

Waldhausen Gelgrip - Hoefkrabber - Zwart

8.95
VITALstyle Hoefspray Pro - Hoefverzorging Paard - 200 ml

VITALstyle

VITALstyle Hoefspray Pro - Hoefverzorging Paard - 200 ml

17.95
Waldhausen Hoefkwast in Potje - Hoefverzorging Paard -

Waldhausen

Waldhausen Hoefkwast in Potje - Hoefverzorging Paard -

3.50

Controleer het gebit

Wij mensen moeten onze tanden poetsen, maar voor paarden is een sterk gebit ook belangrijk. Ook paarden kunnen last krijgen van tandontsteking of slechte tanden. Plan daarom regelmatig een afspraak in met de paardentandarts. 

Wanneer moet je extra opletten? Wanneer je paard: 

  • Vaker morst met zijn eten.  
  • Meer hooi eet dan krachtvoer. 
  • Slecht uit zijn mond ruikt. 

Kan je één of meerdere punten afvinken, dan heeft je paard mogelijk last van zijn tanden. Maak dan snel een afspraak met de paardentandarts om het probleem te laten verhelpen. 

Vervelend gedrag kan aan kiespijn liggen

Het is echt heel belangrijk om regelmatig het gebit van je paard of pony te controleren. Door de kiespijn gedraagt hij zich vervelend en eet slecht. Tijdens het rijden probeert je paard of pony de pijn te ontvluchten door te bijten, schudden of slaan met het hoofd en zelfs te bokken. Als je dier dat soort gedrag vertoont, kijk dan eens goed naar zijn gebit. Wie weet zit het probleem daar.


Hulp nodig? Kom naar de winkel.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je jouw paard verzorgt. Heb je verder nog vragen? Kom dan gerust langs bij een Welkoop bij jou in de buurt. Onze dierspecialist staat voor je klaar en helpt je graag verder.

Vind jouw winkel