Vliegen en dazen

Vliegen en dazen kunnen het leven van je paard flink zuur maken. Je ziet ze vooral bij warm, zwoel, winstil weer. Deze beestjes kriebelen, prikken en je paard kan ze niet zelf wegslaan. Dus help je paard met deze tips!

Dazenvallen

Dazenvallen trekken dazen en paardenvliegen aan. Ze komen op de warme bal af die onder de val hangt en proberen vervolgens bloed te zuigen uit de bal. Dit doen ze omdat de bal warm wordt door de zon en de dazen aangetrokken worden tot warmtebronnen. Na vergeefse pogingen stijgt de daas naar boven op naar wat oogt als zijnde de enige uitweg, maar eigenlijk is het een vangreservoir en zit de daas gevangen.

Vliegendekens

Met een vliegendeken kunnen de insecten niet (overal) bij de vacht van je paard komen. Kies voor een vliegendeken met een zo licht mogelijke kleur, dit trekt minder dazen aan. Daarnaast is het voor het paard minder warm, omdat lichte kleuren het licht weerkaatsen. Wist je dat gestreepte dekens, dus bijvoorbeeld met een zebraprint, de dazen en steekvliegen duizelig maakt? Zo gaan ze minder snel op jouw paard zitten. 

Vliegensprays 

Vliegenspray is een goede tijdelijke oplossing. Gebruik de spray alleen vóór het paardrijden. Houdt je paard er niet van om ingesprayed te worden? Spray dan wat vliegenspray op je spons en verdeel het daarmee over het lichaam van het paard.

Voeding 

Ook voeding kan helpen met het bestrijden van de vliegen en dazen. Ze houden vooral niet van producten met knoflook er in, zoals een knoflook liksteen. Of gebruik knoflooktabletten. 


Daarnaast hebben we ook producten als dazenvallijm en vliegennetjes en vliegenmaskers. Bekijk het hele assortiment tegen dazen en vliegen.

Tip!

Dazen zijn gek op warme en zwetende paarden. Spons of spuit je paard daarom af met water als hij nog wat bezweet is voor je hem/haar in de paddock of in het weiland zet.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.