Activiteiten met je hond 

Bewegen is belangrijk om je hond fit en gezond te houden. Natuurlijk wandel je meerdere keren per dag met je hond. Maar wanneer je meer doet dan alleen de bekende uitlaatrondes, wordt zijn leven nog veel beter. Door samen activiteiten te ondernemen kun je het leven van je hond verrijken. Dit voorkomt niet alleen verveling en probleemgedrag, maar zorgt ook voor een nog hechtere band tussen jou en je viervoeter. 

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Het krijgen van voldoende beweging zorgt voor een blije en gelukkige hond. Actief bezig zijn houdt je viervoeter lichamelijk en geestelijk gezond. Door lekker te bewegen kan hij zijn energie kwijt. Iedere dag krijgt een hond veel prikkels. Alles wat hij meemaakt moet ook verwerkt worden. Voldoende beweging helpt de hersenen van je hond alle indrukken sneller en beter te verwerken. Bewegen is als het ware een uitlaatklep voor je dier. Hij kan zijn stress kwijt. Net zoals wij bijvoorbeeld een rondje gaan hardlopen om ons hoofd leeg te maken. Bewegen met je hond is dus niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk.  

Leuke activiteiten die je kunt doen met je hond

Er zijn veel leuke activiteiten die je samen met je hond kunt doen. Hieronder een aantal op een rij:

Hardlopen

Hardlopen kan een goede manier zijn om je hond fit en gezond te houden. Ga eerst na of jouw maatje hier geschikt voor is. Bepaalde hondenrassen kunnen vanwege hun bouw geen langere afstanden lopen. Laat bij de dierenarts vooraf een gezondheidscheck doen. Sowieso moet je hond volgroeid zijn voordat je samen kunt hardlopen. De gemiddelde leeftijd waarop je kunt beginnen is rond de 1 jaar. Begin je eerder dan bestaat het risico op schade aan spieren en botten die niet meer herstelt.   

Canicross is een bijzondere vorm van hardlopen met je hond waarbij je samen een team vormt en nauw samenwerkt. Bij canicross valt of staat alles met het hardlooptalent en de trekkracht van jouw hond. Je hond loopt voorop en zit aan jou vast met een elastische lijn. De trekkracht van je hond zorgt ervoor dat jij nog sneller vooruitkomt. 

Fietsen

Lopen naast de fiets kan voor een hond een goede vorm van bewegen zijn. Door je hond mee te laten lopen naast de fiets, in een regelmatig tempo, worden spieren opgebouwd. Dit zonder dat de gewrichten zwaar belast worden, zoals bij springen of draaien. Voor sommige honden is meelopen naast de fiets niet aan te raden, vanwege hun bouw of afmetingen. Denk aan kortneuzige honden, kleine honden of honden met korte poten en een lange rug zoals teckels. Fiets alleen met een hond die uitgegroeid is. Voor pups en jonge honden is lopen naast de fiets te belastend. 

Het lopen naast de fiets moet je opbouwen en aanleren, zodat je hond weet wat hij kan verwachten. Stap dus niet direct op de fiets, maar begin lopend met de fiets aan de hand. Zo went je hond eraan om rustig mee te lopen. Vervolgens kun je proberen heel langzaam een aantal meters te fietsen. Doe dit in een rustige omgeving zonder verkeer. Met een fietsbeugel kun je veilig samen met je hond fietsen. Jij hebt twee handen vrij aan het stuur, terwijl je hond op een veilige manier meeloopt naast de fiets.

Zwemmen

Sommige honden komen niet verder dan pootje baden, terwijl de ander enthousiast het water induikt. Als je hond van water houdt, is zwemmen een leuke en uitdagende activiteit. Zwemmen is erg goed voor de spierontwikkeling van je hond. Door de zwembeweging van de achterpoten worden de bilspieren goed getraind. Ook versterkt zwemmen in rustig water de buik- en rugspieren van je hond. Om het nog leuker te maken, kun je een waterspeeltje meenemen.

Apporteren

Gooi jij een speeltje? Dan zet je hond het graag op een rennen. Je kunt een hondenbal gooien, maar probeer ook eens een ringrubberen speeltje of laat je hond een frisbee vangen en terugbrengen.

Trekken

Met een stevig flostouw daag je je hond uit voor een wedstrijdje touwtrekken. Wil je dat je hond loslaat? Leer hem te reageren op ‘laat los’ of ‘laat vallen’.


Hondensport

Er is een ruime keuze aan hondensporten. Voor elk ras is er wel een passende sport te vinden. Houdt jouw hond van springen en rennen? Dan is agility (behendigheid) een enorm leuke manier om samen in beweging te zijn. Zet een parcours uit in je tuin of op een veldje in de buurt en je kunt direct aan de slag. Voor honden die dol zijn op ballen vangen en apporteren is flyball een uitdagende activiteit. Doe je liever iets creatiefs? Dogdance is de ideale manier om je hond bezig te houden en tegelijkertijd mentaal te stimuleren.

Wandelen

De meest voor de hand liggende activiteit is natuurlijk wandelen. Er zijn tal van mogelijkheden om lekker met je hond op pad te gaan. Buiten is er voor je viervoeter van alles te ontdekken. Probeer te variëren in je wandelroutes. Door af te wisselen houd je het leuker en uitdagender. 

Hersenwerk

Honden worden moe van bewegen, maar door ze aan het denken te zetten worden ze pas echt uitgedaagd! Bij hersenwerk zoekt je hond naar iets lekkers of speelgoed dat verborgen is in allerlei materialen. Het is een leuke uitdaging voor je hond, waarbij hij wordt gestimuleerd om zijn neus te gebruiken.

Denkspellen en puzzels

Veel honden werken graag voor hun eten. Daag je hond mentaal uit door voer of snacks te geven via denkspellen. Er zijn ontzettend veel denkspellen te krijgen, van snack dispenser tot hondenpuzzels en vulbaar speelgoed.

Snuffelspellen

Honden vinden het heerlijk om te snuffelen. Heb je een oude spijkerbroek liggen? Niet weggooien! Je maakt er in een handomdraai een leuk snuffelspel van voor je hond. Knoop de pijpen van de spijkerbroek een paar keer aan elkaar vast. Tussen die grote knopen, in de broekzakken en in de uiteinden van de pijpen kun je brokjes voor je hond verstoppen. Start de snuffelpret! Ook heb je speciale snuffelmatten waar je hond zich helemaal mee kan uitleven.

Zoekspellen

Elke hond kan van nature goed speuren. Verstop een speeltje en laat hem zoeken. Maak het in het begin makkelijk en daarna steeds moeilijker. Na een tijdje snapt je hond wat ‘zoek’ betekent en kan hij het hondenspeeltje ook vinden als het goed verstopt is.

Er zijn nog tal van andere leuke dingen die je samen met je hond kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan speuren, jachttraining of steppen. Er is altijd een activiteit te vinden die helemaal bij jou en je hond past. Wat je ook gaat doen, bij Welkoop hebben we alles in huis om lekker actief bezig te zijn met je hond. Van frisbees, ballenwerpers en hondenpuzzels tot heupgordels en elastische treklijnen. Onze dierspecialisten in de winkel adviseren je graag als je hulp nodig hebt.

Bekijk hondenspeelgoed