Hoeveel eet een pup?

Goede voeding is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je puppy. Maar hoeveel maaltijden mag je hem dagelijks geven? Dat hangt samen met het ras en het volwassen gewicht. In dit artikel helpen we jou op weg.

 
    In dit artikel: 

Hoeveel gram mag een puppy eten?

Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals leeftijd en gewicht. Op de verpakking van je puppyvoer vind je vaak een handige tabel waarin staat hoeveel gram je hond mag hebben.

Hoe moet je dit aflezen? Als voorbeeld nemen we het voedingstabel hieronder. Stel, je hond weegt 5 kg als hij volwassen is en is nu 6 maanden oud. Volgens de tabel heeft je pup in dat geval per dag 110 gram brokken nodig in drie gelijke maaltijden. Je verdeelt dit dus over 110/3 = 36,67 gram per maaltijd.

Puppy voedingsschema


Dit soort voedingstabellen zijn altijd een richtlijn. Is je hond bijvoorbeeld erg actief? Dan heeft hij misschien meer nodig. 

Bij het trainen geef je vaak ook snacks. Laat hij goed gedrag zien, dan heeft hij dat natuurlijk ook verdiend! Maar het is wel belangrijk om dit mee te tellen bij wat hij dagelijks krijgt. Anders geef je jouw pup al gauw te veel voeding, met overgewicht als gevolg


Hoe vaak moet een pup eten?

In de eerste vier maanden kun je het beste het voer in vier gelijke porties verdelen. Weeg elke maaltijd af op de weegschaal of gebruik een maatbeker.

Hierna verschilt het per ras hoe vaak je voer kunt geven. Hieronder zie je hoeveel jouw pup per dag mag hebben.

Klein
Middelgroot
Groot

Tot 4 maanden: 4 maaltijden 

4-10 maanden: 3 maaltijden

Volwassen: 2 maaltijden

Tot 6 maanden: 4 maaltijden

6-12 maanden: 3 maaltijden

Volwassen: 2 maaltijden

Tot 6 maanden: 4 maaltijden

6-15 maanden: 3 maaltijden

Volwassen: 2 maaltijden


Structuur en rust

Het precieze moment waarop je jouw pup te eten geeft maakt niet heel veel uit. Het is wel fijn als je structuur houdt in de etenstijden. Regelmaat is goed voor de spijsvertering. Ook vermijd je op deze manier stress.

Kies voor een rustige plek. Het liefst uit de buurt van andere dieren en bijvoorbeeld spelende kinderen. Zo voorkom je schrokken en voernijd. 

Voernijd is het agressief verdedigen van het voedsel. Het is slim om te wachten tot je pup rustig is voordat je hem zijn voer geeft. Zo ontwikkelt hij geen obsessie rondom voedsel. 

Geef hem na het eten rust. Vermijd druk spelen - denk aan het rennen achter een bal. Dit geeft namelijk risico op een maagkanteling. Dat kan erg gevaarlijk zijn. Na ongeveer een half uur kan je een korte wandeling maken.

Kom gerust langs voor advies

Wil je persoonlijk advies over de juiste voeding voor jouw puppy? Kom dan gerust langs in één van onze winkels. Onze dierspecialist staat voor je klaar en helpt je graag!


Gratis welkomstpakket voor je puppy

Nieuwe pup in huis? Wij helpen jou om hem een warm welkom te geven. Vraag nu jouw gratis puppypakket aan. Samen met onze dierspecialist vul je het pakket met de leukste producten. Daarnaast krijg je een jaar lang mails met tips en voordeel - speciaal voor jouw kleine rakker.

Zien we je binnenkort?

Vraag pakket aan