Hoe houd je je puppy op een gezond gewicht?

Als je wilt dat je puppy gezond groot groeit, in goede conditie blijft en hopelijk héél oud wordt, is het belangrijk hem fit te houden. Als je jezelf en je puppy vanaf de eerste dag gezonde gewoontes aanleert, is het makkelijker deze levensstijl vol te houden. Wij gaan je helpen.

Hoeveel voeding?

Allereerst is het belangrijk dat je je puppy de juiste hoeveelheid voeding geeft. Op elke verpakking staat een voedingstabel. Dit is een goed uitgangspunt, maar niet zaligmakend. Elke puppy is anders en de ene pup is groter of kleiner of actiever dan de andere. Als jouw puppy veel speelt en rent gedurende de dag, kan het goed zijn dat hij iets meer voeding nodig heeft.

Begin met de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en weeg deze elke dag af met een keukenweegschaal. Verdeel de hoeveelheid over meerdere porties (liefst 3, in het begin 4) per dag. Overweeg ook natvoeding toe te voegen; dit vindt je puppy erg lekker en het is ook nog eens gezond.  

Kijk vervolgens goed naar je puppy. Als je denkt dat hij iets mager is, geef je een klein beetje voeding bij. Twijfel je of je puppy goed groeit, vraag dan altijd even advies aan je dierenarts.

Welke voeding?

Er zijn grote verschillen in hondenrassen. Qua grootte, kaaktypen, eetpatronen, maar ook qua vacht en energielevel. Voor veel rashonden bestaat rasspecifieke puppyvoeding. Deze voeding komt precies tegemoet aan de voedingsbehoeften van jouw puppy. Ook als je geen raspup hebt, zijn er voedingen die passen bij de grootte van jouw hond, of zijn activiteit. Informeer bij je dierenarts of Welkoop winkel welke voeding het meest geschikt is voor jouw pup.

Geef je puppy nog geen voeding voor volwassen honden; pups hebben heel andere voedingsbehoeften dan volwassen honden en als je niet de juiste voeding geeft, loopt je puppy kans op een tekort of overmaat aan bepaalde voedingsstoffen.

Gesteriliseerd/gecastreerd

Er komt een moment dat je je puppy misschien wil laten castreren/steriliseren. Deze ingreep heeft invloed op de hormoonhuishouding en hierdoor veranderen ook zijn voedingsbehoeften. Hij kan wat meer trek krijgen in eten en juist minder energie verbruiken. Het recept voor overgewicht!

Nadat de ingreep is uitgevoerd kun je je puppy dus het beste voeding geven voor gecastreerde/gesteriliseerde pups. Zo krijgt je pup toch de voedingsstoffen binnen die hij nog nodig heeft, maar help je de kans op overgewicht te verkleinen.

Bewegen

Naast voeding is bewegen natuurlijk essentieel bij het behoud van een gezond gewicht. Als je puppy nog jong is, mag hij nog niet te veel en te lang bewegen. Maar naarmate hij ouder wordt, kun je zijn conditie wel rustig opbouwen. Maak steeds wat langere wandelingen bijvoorbeeld. En als je puppy volgroeid is (wanneer dat is, is afhankelijk van zijn grootte), kun je hem bijvoorbeeld leren rustig naast de fiets te draven. (alleen bij hondenrassen welke geschikt zijn om mee te rennen naast de fiets)

Geen tussendoortjes

Probeer je puppy nooit een tussendoortje te geven van je eigen voeding. Zo voorkom je ten eerste dat hij gaat bedelen en ten tweede is menselijke voeding vaak heel ongezond voor je pup; het is te calorierijk en vaak te gekruid.

Weeg je puppy regelmatig

Vraag aan je dierenarts wat het ideale volwassen gewicht is voor jouw puppy en weeg hem regelmatig om te kijken of hij niet te veel, maar ook niet te weinig aankomt. Wanneer je puppy volgroeid is, is afhankelijk van zijn grootte. Kleine rassen zijn volgroeid als ze tussen de 8-10 maanden zijn, medium honden rond de 12 maanden en grote rassen rond de 15 maanden. Heel grote rassen kunnen wel doorgroeien tot ze twee jaar oud zijn. Pas dan kun je voeding voor volwassen honden gaan geven.

In al onze Welkoop winkels staat een speciale hondenweegschaal, hier kan je altijd terecht om je hond te wegen.

Gevaren van overgewicht

Misschien denk je: ‘ach, zo’n vaart zal het toch allemaal niet lopen?’ En: ‘een lekker bol buikje is toch gezellig?’ Beter van niet. Als je puppy tijdens de groeifase te zwaar wordt, heb je kans dat hij de rest van z’n leven vatbaar blijft voor overgewicht. In de groeifase maakt hij namelijk extra vetcellen aan die niet meer worden afgebroken. Extra belangrijk dus om je puppy in goede conditie te houden! 

Overgewicht kan leiden tot:

  • … een zwakker immuunsysteem, waardoor hij gevoeliger is voor ziektes
  • … een verhoogde kans op suikerziekte bij je volwassen hond
  • … een zwaardere belasting van botten en gewrichten die op latere leeftijd kan leiden tot ongemak
  • … het harder laten werken van hart en longen, waardoor je hond op latere leeftijd een verhoogde kans heeft op hartproblemen
  • … een slechtere conditie; je puppy kan minder makkelijk bewegen
  • … een minder lange levensverwachting; honden met overgewicht leven minder lang.