Hoeveel gram moet een hond per dag eten?

Hoeveel voer moet ik mijn hond geven? Dit is een vraag die veel hondenbezitters bezighoudt. Deze vraag is alleen niet zo eenvoudig te beantwoorden. Iedere hond is anders en heeft zijn eigen voedingsbehoefte. Hoeveel voer jouw viervoeter nodig heeft hangt af van verschillende individuele factoren.

Hoe weet ik hoeveel voer ik mijn hond moet geven?

Uitzoeken hoeveel voer je hond nodig heeft is niet altijd even gemakkelijk. Op verpakkingen van hondenvoer staat meestal op de achterkant een voedingsrichtlijn. Dit kan een handig uitgangspunt zijn. Maar onthoud dat dit, zoals de naam al doet vermoeden, slechts een algemene richtlijn is gebaseerd op een gemiddelde hond met een ideaal gewicht en een goede conditie. Dit advies houdt geen rekening met gezondheidsproblemen of een zwangerschap. Hoeveel gram voer je aan je viervoeter geeft kan dus afwijken van wat er op de hondenvoerzak staat.

Hoeveel gram voer je hond nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren. Dit hangt af van het ras, de leeftijd, de grootte, de leefstijl, de algemene gezondheid en de leefomgeving.

Leeftijd
Laten we beginnen met de leeftijd. Jonge, opgroeiende honden hebben meer voer nodig dan volwassen honden. Een jonge, energieke Jack Russel verbruikt met zijn kleine lijfje meer energie dan een rustige retriever op leeftijd. Oudere honden hebben daarentegen soms wel tot 20 procent minder calorieën nodig om hun ideale gewicht te behouden als gevolg van een tragere stofwisseling. Deze honden hebben baat bij voeding dat minder vet en calorieën bevat. Hele oude honden verliezen echter juist gewicht. Dat komt vaak doordat hun eetlust afneemt, door bijvoorbeeld een verslechterd reuk- of smaakvermogen. Of doordat ze moeite hebben met kauwen of slikken. Voor deze groep is een vetrijk dieet met meer calorieën een aanrader.

Ras & grootte
Grote rassen zoals de Duitse dog en Mastiff wegen meer en hebben daarom meer calorieën nodig dan honden van middelgrote en kleine rassen om op gewicht te blijven.

Leefstijl & leefomgeving
De leefstijl speelt een belangrijke rol bij het eten geven. Hoe actief een hond is verschilt sterk. Een Border Collie die bezig wil blijven is van nature veel actiever dan een mopshond die het liefst in zijn mandje ligt. De Border Collie heeft absoluut meer calorieën nodig dan zijn inactievere vriend. En een hond die in een appartement woont zal niet dezelfde calorierijke voeding nodig hebben als een hond die de hele dag op een boerderij rondrent.

Algemene gezondheid
Houd de conditie van je viervoeter in het oog. Is je hond goed op gewicht of juist iets te zwaar? Zijn er bepaalde gezondheidsproblemen waar je rekening mee moet houden? Wanneer je hond is gecastreerd krijgt hij bijvoorbeeld een andere voedingsbehoefte. Hij verbruikt zo’n 25% minder energie en heeft dus ook minder voer nodig. Op basis van de conditie van je viervoeter pas je de hoeveelheid voer naar boven of naar beneden aan.

De juiste hoeveelheid voer is voor iedere hond anders

De hoeveelheid voer is voor geen één hond gelijk. Stem de exacte hoeveelheid af op de individuele behoeften van je viervoeter. Wil je zeker weten of de hoeveelheid voer die je geeft klopt? Vraag dan advies aan je dierenarts of kom langs in één van onze winkels. Onze dierspecialisten kunnen je adviseren over de specifieke behoeften van jouw hond. Dus kom gewoon eventjes langs, we helpen je graag!