Hond laten afvallen

Heeft jouw hond overgewicht? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je viervoeter weer op een gezond gewicht te krijgen. Natuurlijk wil je dit op verantwoorde wijze doen. De aanpak van overgewicht is bij honden niet veel anders dan bij mensen. Door het aanpassen van de voeding en meer beweging kun je jouw hond helpen om af te vallen.

Bepaal het streefgewicht

Honden zijn er in allerlei soorten en maten. De een is groot en stevig, terwijl de ander klein en lichtgebouwd is. Hierdoor is het niet altijd duidelijk te zien dat een hond te zwaar is. Vaak denken we bij overgewicht aan extreem dikke honden, maar iedere hond die boven zijn ideale gewicht zit is te zwaar. De eerste stap is daarom het wegen van je hond. Dit kan gratis in één van onze winkels. Onze dierspecialist kan dan het streefgewicht van je hond bepalen en advies geven over hoe jouw hond dat gewicht kan bereiken. Lees meer over onze weegservice.

Dieetvoeding bij overgewicht

Als je hond moet afvallen is zomaar minder voer geven niet de oplossing. Hierdoor kan je hond voedingsstoffen tekort komen, wat schadelijk is voor zijn gezondheid. Er is speciale dieetvoeding verkrijgbaar voor honden met overgewicht. Dieetvoeding bevat weinig calorieën, veel vezels en extra vitamines en mineralen. De vezels zorgen ervoor dat je viervoeter na het eten toch een verzadigd gevoel heeft, ook al krijgt hij minder calorieën binnen. Zo helpt dit voer jouw hond om zijn ideale gewicht te bereiken. Dieetvoeding mag alleen gegeven worden in overleg met de dierenarts. 

Zorg voor een duidelijke eetroutine. Geef je viervoeter 2 maaltijden per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Weeg de dagelijkse portie voer precies af met een keukenweegschaal of gebruik een maatbeker. In plaats van een bak neer te zetten kun je je hond ook laten werken voor zijn eten. Dit zorgt ervoor dat hij langer bezig is en meteen wat meer beweging krijgt. Stop zijn brokjes bijvoorbeeld in een voerbal of -puzzel.

Beperk snacks tot een minimum. Wil je je hond toch iets lekkers geven? Kies dan voor iets gezonds, zoals gedroogde bullepees, runderkophuid of pensstaafjes. Of houd wat voer achterwege en gebruik dit als beloning of tussendoortje. Ook komkommer, wortel en appel zijn gezonde snacks. Bij zwaar overgewicht kun je beter helemaal geen snacks geven.

Een hond is afhankelijk van wat wij hem geven. Het is dus onze verantwoordelijkheid dat wij hem niet te veel eten geven. Het kan handig zijn om één persoon aan te wijzen die de hond zijn voer en eventuele snacks geeft. Zo weet je precies wat je viervoeter dagelijks binnenkrijgt.

Meer bewegen

Lekker bewegen is een goede manier om van overgewicht af te komen. Ga niet ineens kilometers lopen of heftig sporten met je kwispelende maatje, maar bouw dit geleidelijk op. Zeker voor zwaardere honden is het verstandig om rustig te beginnen. Stem de hoeveelheid beweging af op je hond en kijk goed wat hij aankan. Begin klein en breid bijvoorbeeld het dagelijkse uitlaatrondje steeds iets uit. Ook zijn er genoeg leuke activiteiten om je viervoeter extra te laten bewegen, Zo is zwemmen heel geschikt voor honden met overgewicht. In het water weegt je hond minder. Hierdoor worden de gewrichten minder belast terwijl de spieren worden versterkt. Ook samen spelen met je hond is een absolute aanrader. Denk aan een spelletje apporteren of touwtrekken. Hierbij verbrandt je hond ongemerkt toch weer wat calorieën.

Help je hond naar een gezond gewicht

Met de juiste balans tussen voeding en bewegen help je je hond een gezond gewicht te krijgen en te houden. Houd er rekening mee dat succesvol afvallen een geleidelijk proces is. Verwacht geen spectaculaire resultaten na 1 week. Een hond heeft minstens drie maanden nodig om op zijn streefgewicht te komen. Het belangrijkste is dat je hond gelijkmatig gewicht verliest. Niet meer dan 2% van zijn lichaamsgewicht per week. Zo valt je hond gezond en verantwoord af. Check tijdens het afvalproces regelmatig het gewicht van je hond. Zo kun je de vorderingen goed in de gaten houden en eventueel bijsturen.

Wij vinden het belangrijk dat iedere hond fit en gezond door het leven gaat. Daarom vind je in onze winkels een gratis weegservice. Onze dierspecialisten helpen je met persoonlijk advies om je huisdier weer op gezond gewicht te krijgen. Ook hebben we verschillende producten die je viervoeter helpen om af te vallen. Denk aan speciale dieetvoeding, gezonde snacks, voerballen en speeltjes. Kom naar onze winkel en laat je hond wegen. Wij helpen je graag!

Kom je hond gratis wegen