Is mijn hond te dik?

Bijna de helft van de honden in Nederland is te dik. En dat kan, net als bij mensen, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Overgewicht vergroot het risico op gewrichtsklachten, hart- en vaatziektes en diabetes. Ook heeft je hond minder uithoudingsvermogen en een verslechterde weerstand door het meeslepen van extra kilo’s. En zelfs een minder lange levensverwachting. Honden met overgewicht leven gemiddeld twee tot drie jaar korter. Om je hond een gezond en gelukkig leven te bieden, is het dus belangrijk om te zorgen dat hij fit blijft. Maar wanneer vormt het gewicht van je hond een probleem? 

Wanneer is je hond te dik?

Het is lastig om voor je hond een standaard ideaal gewicht te bepalen. Zelfs lijstjes met het ideale gewicht van verschillende rassen zijn erg gemiddeld. Het kan zomaar zijn dat jouw hond een veel hoger of lager ideaal gewicht heeft. De ene hond is simpelweg de andere niet. Om te beoordelen of je hond overgewicht heeft, moet je echt naar het dier zelf kijken. Elke hond heeft zijn eigen ideale gewicht. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en bouw. Ook soort en ras spelen een belangrijke rol. Een labrador-reu die uit een groter gebouwde lijn komt mag bijvoorbeeld veel meer wegen dan een labrador-teefje uit een lijn met kleinere typen Labradors. We spreken van overgewicht als je hond 5 tot 10 procent boven zijn ideale gewicht zit. Weegt je hond 15 tot 20 procent meer dan zijn ideale lichaamsgewicht, dan is er sprake van obesitas.

Er is een handige manier om een globaal idee te krijgen van het gewicht van je viervoeter. Dit doe je door met je vlakke hand, en met een lichte druk, over de ribben van je hond te wrijven. Als de ribben van jouw hond niet te zien, maar wel goed te voelen zijn en er een duidelijke taille zichtbaar is, is hij goed op gewicht. Kost het je moeite de ribben te voelen of voel je ze niet, dan is je hond te zwaar. 


Andere tekenen van overgewicht zijn:

  •         Extra vet rond de rug, ribbenkast en de staart
  •         Dikke buik
  •         Een slecht zichtbare taille
  •         Minder uithoudingsvermogen (snel moe en loopt traag)
  •         Kortademigheid en snel buiten adem

Kom je hond gratis wegen

Twijfel je over het gewicht van jouw hond? In al onze winkels vind je een gratis weegservice voor honden. Dus kom langs en laat je hond wegen. Dan krijg je ook persoonlijk advies van onze dierspecialist. Zo weet je snel of het gewicht van jouw hond in orde is. Is jouw hond aan de zware kant? Ook dan staat onze dierspecialist voor je klaar. Hij vertelt wat je kunt doen om jouw viervoeter weer fit en gezond te krijgen. Zo helpen we jouw hond naar een gezond gewicht.

Weegservice