Je puppy met andere huisdieren

Als je een puppy in een bestaand dierenhuishouden gaat introduceren, dan kan dat nogal wat stof doen opwaaien. Bereid je dus goed voor, zorg dat je alle dieren respecteert en forceer helemaal niets.

Jouw pup bij bestaande honden

Je introduceert je pup in een huishouden met honden? Houd er dan rekening mee dat honden van nature in roedels leven en daarom behoefte hebben aan een vaste hierarchie. Normaal gesproken stellen zij die roedel zelf samen, maar aangezien jij de keuze hebt gemaakt voor een nieuwe pup, zul jij dit proces – dat nu onnatuurlijk verloopt – moeten begeleiden door de leiding te nemen. Het is zelden onmiddellijk dikke mik, dus geef het wat tijd.

 • Maak een optimale keuze
  Stem de energielevels van beide (of meerdere) honden op elkaar af. Neem geen pup van een rustig ras als je thuis een drukke Jack Russell hebt zitten. Hetzelfde geldt voor leeftijd: een te groot verschil kan ervoor zorgen dat hun behoeften compleet niet op elkaar aansluiten.

 • Introduceren op neutraal terrein
  Stel je honden voor de deur of op straat aan elkaar voor. Daarmee geef je ze de ruimte en kunnen ze een time-out nemen als dat nodig is.

 • Aangelijnd
  Neem de nieuwe hond aangelijnd mee naar binnen. Laat hem de ruimte op zijn eigen tempo en in zijn eigen tijd verkennen. Leg hem daarna in zijn mand of bench. Zo laat je je bestaande hond ook rustig wennen aan z’n nieuwe huisgenoot.

 • De basis is alles
  Zorg dat je het rustig opbouwt. Neem de leiding en overhaast niets. Wanneer er geen onnodige spanning ontstaat, zullen jouw honden in de loop van de tijd vanzelf ontspannen.

 • De personal space van jouw huidige hond is leidend
  Net als bij mensen geldt voor nieuwkomers dat ze zich moeten aanpassen aan de bestaande routine. Leer je nieuwe hond dus de ruimte van je bestaande hond te respecteren.

 • Elke hond zijn eigen plek
  Bereid je voor door ook de nieuwe hond een eigen, vaste plek te geven. Zet zijn bench of mand daar neer en beschouw deze plek als zijn eigen domein. Zo heeft hij een plek waar hij rustig kan slapen en zich terugtrekken als dat nodig is.

 • Nog niet samen eten
  Met name tijdens de maaltijd kunnen er problemen ontstaan. Laat jouw nieuwe pup dus eten op zijn eigen plek.

 • Routine biedt houvast
  Houd de eerste dagen een vaste routine aan. Dat geeft houvast en een zekere rust.

 • Wandelen verlicht stress
  Neem de honden met name die eerste dagen regelmatig – aangelijnd! – mee naar buiten. Als ze al stress oplopen, dan schudden ze die buiten gemakkelijker van zich af.

 • Als het niks lijkt te worden
  Is er na vier weken nog niets veranderd in de situatie? Plast één van je honden in huis, wordt er overmatig geblaft, zijn de honden hyperactief, trekken ze zich terug of vechten ze zelfs met elkaar? Dan schakel je de hulp van een gedragsdeskundige in.

Jouw pup bij een bestaande kat

De uitspraak “ze leven als kat en hond” heeft gelukkig niet zo veel basis in de realiteit. Een pup introduceren bij een bestaande kat levert doorgaans minder gedoe op dan een kitten bij een bestaande kat. Ze concurreren niet en kunnen na een periode van wennen de beste maatjes worden. Geef beide dieren dan wel de tijd en houd de volgende leidraad aan:

 • Geef jouw huidige kat de ruimte
  Wijs een kamer toe aan je kat, zodat ze niet in een hoek kan worden gedreven. Wanneer ze zich – liefst zo hoog mogelijk – kan verbergen, is dat ideaal.

 • Houd alles rustig en overzichtelijk
  Houd jouw nieuwe pup aan de lijn en zorg ervoor dat hij zijn rust bewaart. Voorkom dat je pup achter de kat aan kan sprinten en haar zo weg kan jagen. Dit lijkt voor de pup een leuk spelletje maar maakt het er voor de kat niet leuker op. Beloon hem ook als hij dat netjes laat.

 • Laat hen apart eten
  Kattenvoer oefent nogal wat aantrekkingskracht uit op jouw pup. Houd dat dus buiten bereik en zorg ervoor dat jouw kat in alle rust kan blijven eten.