Honden en kinderen

Een hond kan een geweldige aanvulling zijn op jullie gezin. Omdat het ook een dier is dat instinctief reageert, wil je wél realistisch en voorzichtig zijn. Waar kun je op letten om de relatie tussen je hond en kind leuk en veilig te houden?

     
     In dit artikel: 

Waarom een hond in je gezin?

Kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen een groter zelfvertrouwen. Dat wijzen verschillende studies uit. Omdat ze leren empathisch te zijn en verantwoordelijkheid te nemen, zijn ze als volwassene bovendien sociaal vaardiger. Dat een hond zowel een vriend als een verantwoordelijkheid is, biedt op verschillende leeftijden grote voordelen.


Veiligheid: de absolute basis

Toch worden kinderen relatief vaak gebeten. Meestal heeft dat te maken met de onkunde van kinderen om de lichaamstaal van een hond goed te kunnen lezen. Het is aan jou om je kind te leren bepaalde signalen te zien en te respecteren. En als je kind daarvoor te klein is, dan is het volledig jouw verantwoordelijkheid dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Laat kleine kinderen daarom nooit alleen met jullie hond. Laat ze ook niet liggend op de grond spelen. En leer jouw kinderen de hond met rust te laten wanneer hij in zijn mand ligt of aan het eten is. Vertel je kinderen ook dat ze jou altijd moeten vragen of ze de hond mogen benaderen.

Kies verstandig

Hoewel geen enkele hond kindvriendelijk wordt geboren, zal het ene ras kinderen veel makkelijker accepteren dan het andere. Met de juiste socialisatie nemen Retrievers kinderen doorgaans met liefde in ‘de roedel’ op. Ook de Beagle, Havanezer of de Basset Hound hebben een lief karakter en bovendien een kindvriendelijk formaat. De Teckel daarentegen staat niet bepaald bekend om zijn kindvriendelijke aard. Kijk dus goed naar jullie gezin en kies een ras dat daarbij past.


Tips: zo houd je het leuk

Met de volgende tips houd je het – thuis met jullie eigen rakker, maar natuurlijk ook in het park met de hond van anderen – zo leuk en veilig mogelijk.

  • De mand of bench zijn heilig
    Jullie hond moet zich veilig kunnen voelen en een plaats hebben waar hij zich terug kan trekken. Houd je kinderen dus uit de buurt van de mand of bench. Dat is het domein van je beestje.
  • Eerst vragen, dan benaderen
    Komen jullie een schattig hondje tegen in het park? En wil je kind die lieverd graag aaien? Houd dan de volgende beslisboom aan: eerst aan jou vragen, dan aan de baas van het hondje en vervolgens aan het hondje zelf. Laat je kind zijn handje uitsteken en wacht af of de hond hem benadert. Doet de hond dat niet, dan is dat een helder ‘nee’. Respecteren maar!
  • Straf grommen niet af
    Jouw hond gromt? Dan wil je weten waarom. Grommen is een heldere waarschuwing. Als je die afstraft, dan kan je hond de volgende keer het grommen overslaan en meteen bijten. Neem hem liever mee naar een andere plek, analyseer wat er is gebeurd en kijk hoe je dezelfde situatie een volgende keer kunt voorkomen.
  • Oppassen met stoeiende vriendjes
    Vriendjes over de vloer? Gezellig, maar laat ze niet met jouw kinderen stoeien in het bijzijn van de hond. Hij kan er al snel van overtuigd raken dat hij ‘zijn’ kinderen moet verdedigen. Met name bij waakse honden, zoals de herdershond, kan dat een risico zijn.
  • Aaien in plaats van knuffelen
    Een hond echt stevig knuffelen - als in armpjes om hem heen - is geen geweldig idee. Hij kan zich opgesloten voelen of zich willen verdedigen. Beter is om de hond te aaien: bijvoorbeeld op zijn borst of schouder.
  • Niet erop af rennen, maar ook niet ervan weg
    Je wilt altijd rustig lopen in de buurt van een hond. Ren je naar hem toe, dan kan hij zich bedreigd voelen, en ren je van hem weg, dan ziet hij dat vermoedelijk als het sein ‘spelen’! Hetgeen voor een kind weer bedreigend kan zijn. Je kind kan dus in de meeste situaties het best gewoon blijven staan en de hond vragen naar hem toe te komen.
  • Kleine kinderen laten de hond niet uit
    Laat je kinderen nooit verantwoordelijk zijn voor de hond. Allereerst zijn grotere honden te sterk. Maar jouw hond kan ook – gewenst of ongewenst – in conflict komen met een andere hond. Je wilt niet dat je kind daar tussen zit.
  • Niet als hij eet of slaapt
    Laat de hond met rust als hij eet. Hij kan zijn voer willen verdedigen. Hetzelfde geldt voor een bot. Slaapt jullie vriendje? Laat hem ook dan met rust. Als hij plotseling wakker wordt kan hij van schrik gaan happen.

Meer informatie of advies? 

Kom gerust langs bij één van onze winkels. Onze dierspecialist staat voor je klaar en kan jullie persoonlijk advies geven.