Je puppy socialiseren

Als je een puppy hebt, hoop je natuurlijk dat hij uitgroeit tot een stabiele, lieve en goed luisterende hond. Als baasje speel jij een grote rol om dat doel te bereiken. Dat begint bij de socialisatie van je pup. Oftewel, de kennismaking met de wereld om hem heen.  

Inprenting

In de leeftijd van 3 tot ongeveer 12 weken is je puppy net een spons; alle ervaringen die hij in deze fase opdoet, onthoudt hij. Dit wordt wel de gevoelige periode genoemd. Deze is grofweg in twee fases op te delen:

  • tot 8 weken wordt het de inprentingsfase genoemd en in deze fase wordt hij zich bewust van soortgenoten en maakt hij kennis met de prikkels in en om het nest.
  • in de tweede fase (tot 12 weken) draait het meer om het leren van sociaal gedrag en spel.

De fokker of eerste eigenaar heeft dus al een belangrijke taak om je puppy kennis te laten maken met zaken die hij op latere leeftijd tegenkomt. Sommige fokkers kiezen er bewust voor de puppy’s wat later (10-12 weken) het nest te laten verlaten, omdat ze tot die tijd nog veel leren van moederhond en nestgenootjes. Er ligt dan wel een belangrijke taak voor de fokker of eerste eigenaar; hij/zij moet je puppy al kennis laten maken met het geluid van een stofzuiger, de televisie, kinderen of andere huisdieren. Het liefst verblijft je puppy dan ook in een huiselijke situatie bij de fokker, zodat hij al bekend kan worden met deze huiselijke geluiden.

Als je pup bij jou komt wonen, moet hij even wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een ander huis, nieuwe mensen en geen moederhond en broertjes of zusjes meer; dat is nogal een aardverschuiving voor zo’n klein humpie. Doe het de eerste dagen dus lekker rustig aan. Speel wat, laat je puppy in de tuin een plas doen en wees wat terughoudend met visite.

Socialiseren, hoe moet dat precies?

Als je puppy eenmaal op z’n gemak is thuis, kun je hem rustig kennis laten maken met zaken buiten zijn eigen omgeving. Probeer alle ervaringen die je puppy nu opdoet positief te laten zijn. Als je puppy in deze fase ergens erg van schrikt of iets moet doen waar hij bang voor is, kan het lastig zijn dit om te buigen naar een positieve ervaring. Gebeurt het toch een keer, ga dan op afstand een keertje terug in een soortgelijke situatie en laat je puppy op zijn tempo opnieuw kennismaken met datgene dat hij eng vindt of vond. Forceer niets.

Doseer de activiteiten

Probeer niet te veel te doen. Eén ervaring per dag is meer dan genoeg. Voor je puppy is alles nieuw. Een langsrijdende fietser kan dus al heel spannend zijn. Zorg ook altijd dat je na een nieuwe ervaring lekker naar huis gaat, waar je puppy tot rust kan komen en kan slapen om alle indrukken te verwerken.

Neem de tijd

Elke puppy is uniek en heeft zijn eigen leersnelheid. De ene pup vindt de vuilnisbak op de hoek heel interessant vanwege de luchtjes, de andere pup wil er alleen maar met een grote boog omheen. Forceer nooit iets. Wil je puppy weg uit een situatie, ga dan met hem mee. Wil je puppy ergens niet naar toe, dwing hem dan niet. Je pup is er nog niet aan toe om datgene te verkennen. Probeer het de volgende dag gewoon rustig weer.

Blijft je puppy iets eng vinden, bijvoorbeeld een schaap in de wei, een windmolentje in een tuin of langsrijdende auto’s? Ga dan eens heel voorzichtig naar dat object toe en kijk tot waar je pup op z’n gemak is. Zie je dat hij aarzelt, ga dan een paar stappen terug. Ga vervolgens op je hurken zitten en heb geduld. Gun je puppy de tijd om op veilige afstand kennis te maken met dat ene voorwerp waar hij wat terughoudend voor is. Wil hij na een poosje dichterbij, ga dan mee. Draait hij om, ga je ook met hem mee. Je pup bepaalt het tempo!

Welke situaties zijn van belang voor joúw pup?

Bedenk ook welke situaties voor jouw pup van toepassing zullen zijn.

  • Heb je een auto en verwacht je niet snel met het ov te gaan reizen, dan hoef je je pup ook niet aan een bus of trein te laten wennen.
  • Denk je dat je je pup af en toe naar een pension wil brengen als je met vakantie gaat, vraag dan of je binnenkort een keertje kennis kunt komen maken.
  • Wil je een bepaalde hobby gaan uitoefenen, zoals jachttraining of speurtraining, neem dan vast contact op met de trainer/hondenschool om te vragen hoe je je pup al kunt voorbereiden.

Kinderen en andere dieren

Ook als je zelf geen kinderen of andere huisdieren hebt, is het wel belangrijk dat je puppy hiermee in aanraking komt. Je komt namelijk altijd wel ergens kinderen of andere dieren tegen en dan is het fijn als je puppy daar vertrouwd mee is. Vraag altijd of je puppy zelf naar de kinderen mag gaan in plaats van dat zij zich op jouw puppy storten. Datzelfde geldt voor andere dieren (honden). Vraag de eigenaar of het dier lief is met kleine pups om een nare ervaring te voorkomen.

Puppycursus

Als je puppy zijn vaccinaties heeft gehad en hij is lekker gewend bij jou thuis, kun je een afspraak om naar puppycursus te gaan. Daar krijg je alle beginselen goed uitgelegd en dat geeft jullie samen een goede start.

Goed gedrag belonen

Ondanks dat je puppy nog erg klein is, kun je hem wel al laten weten welk gedrag gewenst en dat vooral benadrukken. Misschien is je puppy nog niet zindelijk; straf dat nooit af, maar beloon hem als hij netjes buiten plast. Pakt hij een schoen om op te kauwen, ruil deze dan voor een speeltje waar hij wel op mag kauwen. Gaat hij uit zichzelf lekker op z’n plaats of in de bench liggen, loop dan rustig naar hem toe en geef hem een zachte aai.

Na de 12e week is misschien de belangrijkste socialisatiefase nagenoeg voorbij, maar dat betekent niet dat je hondje niets meer leert. Blijf rustig zaken met hem ontdekken en ondernemen. Blijf bij alles goed naar je puppy kijken en volg zijn tempo. Het zal de basis zijn voor jullie band en een fijne relatie samen.