Wanneer krijgt je pup voeding voor volwassen honden?

Ook al lijkt je puppy misschien al volwassen, weet jij wanneer je pup precies is volgroeid en klaar is voor voeding voor volwassen honden?

Waarom puppyvoeding?

Zolang je pup in de groei is, is het belangrijk dat hij voeding voor pups blijft eten. Het spijsverteringssysteem van jouw pup is nog in ontwikkeling en met licht verteerbare voeding wordt dit systeem zo min mogelijk belast. Daarnaast kan hij zelf nog niet goed de opname van de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen uit zijn voeding reguleren. Als hij dan niet de juiste voeding krijgt, bestaat de kans dat hij een tekort of overschot aan bepaalde stoffen binnenkrijgt, wat op latere leeftijd voor problemen kan zorgen. Ook is zijn immuunsysteem nog volop in ontwikkeling en kan hij wel wat ondersteuning gebruiken bij zijn weerstand. Met passende puppyvoeding worden al deze zaken optimaal ondersteund.

Wanneer is jouw pup klaar voor voeding voor volwassen honden?

Het is afhankelijk van de grootte van jouw pup wanneer hij klaar is voor voeding voor volwassen honden. We geven je een globaal schema voor het formaat hond:

Klein (Chihuahua, Yorkshire Terriër) - 8-10 maanden

Middelgroot (Cocker Spaniël, Border Collie) - 12 maanden

Groot (Labrador Retriever, Duitse Herder) – 15-18 maanden

Heel groot (Duitse Dog, Benner Sennen) - 18-24 maanden

Honden van een groot ras gaan zelfs twee groeifases door, waarin hun voedingsbehoeften veranderen. In de eerste fase is het belangrijk hun nog in ontwikkeling zijnde immuun- en spijsverteringsysteem te ondersteunen en in de tweede fase wordt het versterken van botten en spieren belangrijker.

Overstappen op voeding voor volwassen honden

Als jouw hond volgroeid is, is het tijd om hem voeding voor volwassen honden te gaan geven. Kies zorgvuldig de beste voeding die bij jouw hond past. Zo zijn er speciale voedingen die passen bij de grootte van jouw hond. Een grote hond heeft andere voedingsbehoeften dan een kleine hond en krijgt ook een ander formaat brokje, zodat deze makkelijk opgepakt kunnen worden en de hond gestimuleerd wordt om te kauwen.

Daarnaast bestaat er voor veel rashonden rasspecifieke voeding, die precies tegemoetkomt aan de voedingsbehoeften van jouw rashond. Zo is een Chihuahua vaak kieskeurig en heeft behoefte aan zeer smakelijke voeding. Terwijl een Teckel, ook een kleine hond, weer meer behoefte heeft aan eiwitten voor sterke spieren om zijn langere rug sterk te houden.

Vraag eventueel advies in de dierenspeciaalzaak of aan je dierenarts welke voeding het best geschikt is voor jouw jongvolwassen hond.

Overstappen in 7 dagen

Als je overstapt van voeding, doe dit dan geleidelijk in een tijdsbestek van 7 dagen. Meng telkens een beetje minder oude voeding met iets meer nieuwe voeding tot je geheel bent overgeschakeld. Zo is de kans dat het spijsverteringssysteem van slag raakt kleiner.                         

Interessant voor jou

Jarco Dog Medium Adult - Hondenvoer - Eend - 2 kg

Jarco

Jarco Dog Medium Adult - Hondenvoer - Eend - 2 kg

13.95
Royal Canin SHN Medium Adult - Hondenvoer  - 4 kg

Royal Canin

Royal Canin SHN Medium Adult - Hondenvoer - 4 kg

23.95
Hondenvoer Krokante Brok - 4 kg

Hondenvoer Krokante Brok - 4 kg

6.50
Kenner Natuurlijk Compleet Adult - Hondenvoer - 5 kg

Kenner

Kenner Natuurlijk Compleet Adult - Hondenvoer - 5 kg

13.95