Wat is het beste hondenvoer?

Goede voeding is heel belangrijk voor je hond. Met de juiste voeding krijgt je viervoeter de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft en blijft hij fit en gezond. Maar wat is nu het beste voer voor je hond? Dat is een vraag waar geen pasklaar antwoord op te geven is. Iedere hond is uniek. Het is afhankelijk van het ras, de leeftijd, de grootte, het gewicht, en het energieverbruik van je hond. Wat het beste voer voor jouw kwispelende maatje is valt dus zo niet te zeggen. Het belangrijkste is dat je voer van goede kwaliteit kiest en dat je hond het lekker vindt.

Het beste hondenvoer bestaat uit goede ingrediënten

Goed hondenvoer heeft een uitgebalanceerde mix van ingrediënten in de juiste hoeveelheden. Het moet alle voedingsstoffen bevatten die jouw hond dagelijks nodig heeft. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor energie, beweging, spieropbouw en allerlei lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de opbouw van weefsels. Bij vooorkeur is het voer dat je geeft zo natuurlijk mogelijk. Dus geen conserveringsmiddelen, kunstmatige toevoegingen, dierlijke bijproducten of ingrediënten die je niet kunt thuisbrengen. Op basis van de informatie op de verpakking kun je bepalen of er voldoende vlees, eiwitten, vetten, mineralen en vitamines in de voeding zit.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn:

  • Eiwitten: Dit zijn de belangrijkste bronnen van energie voor je hond. Goed hondenvoer bevat hoogwaardige eiwitten, die opgebouwd zijn uit aminozuren. Je vindt deze hoogwaardige eiwitten vooral in vlees en vis. Het is dus belangrijk dat er in het voer dat je geeft genoeg kwalitatief goed vlees of vis zit. Maar wat is genoeg? Goed hondenvoer bevat tenminste 25% vlees of vis. Op de verpakking vind je het percentage vlees of vis dat in het voer zit. 
  • Vetten: Dit zijn niet alleen maar 'dikmakers'. Dierlijke en plantaardige vetten zorgen o.a. voor energie en spelen een rol bij een goede zenuw- en hersenfuncties. Daarnaast geeft vet smaak aan het eten, wat het voer voor je hond lekkerder maakt.
  • Koolhydraten: Deze geven je hond energie en bevatten vezels die zorgen dat de darmen goed werken. Je hond heeft maar een kleine hoeveelheid koolhydraten nodig. Koolhydraten mogen maximaal 40% van het voer uitmaken.
  • Vitaminen en mineralen: Honden hebben vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Deze kleine stofjes vervullen binnen het lichaam allerlei functies. Vitamine A is bijvoorbeeld goed voor de ogen, vitamine D voor de zenuwen en botten en vitamine E voor de huid. IJzer is belangrijk voor het zuurstoftransport en de energiestofwisseling. Calcium is een belangrijke bouwstof voor de botten en het gebit. Investeer daarom in kwalitatief goed voer, zodat je hond genoeg mineralen en vitamines binnenkrijgt.
  • Water: Water is belangrijk in het lichaam van je hond. Het zorgt o.a. voor een goede spijsvertering, het afvoeren van afvalstoffen en het in stand houden van een constante lichaamstemperatuur.

Het beste hondenvoer: droog, natvoer of kvv

Er zijn allerlei soorten voer te krijgen. Sommige mensen zweren bij natvoer, terwijl anderen juist brokken geven. Dit is een kwestie van smaak. Elke soort hondenvoeding heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Het maakt niet uit of je vers vlees, natvoer of brokken geeft. Het één is niet beter dan het ander. Alles hangt af van de kwaliteit van het soort voer die je kiest. 

De beste voeding per levensfase

Hondenvoer dat past bij de leeftijd van je hond is essentieel om hem fit en gezond te houden. Je hond heeft in elke fase weer andere voeding nodig. Een puppy heeft namelijk andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. 

Puppy – tot 1 jaar

Vanaf de geboorte is een puppy volop in groei en ontwikkeling. Speciaal puppyvoer zorgt ervoor dat je puppy alles krijgt wat hij nodig heeft. Zoals extra veel eiwitten en essentiële voedingsstoffen voor het skelet, de spieren, het gebit en de vacht. 

Volwassen honden – 1 tot 7 jaar

Een jongvolwassen hond is actief en heeft daarom genoeg energie nodig. Houd bij de keuze van het voer rekening met de conditie van je hond, het ras en hoe actief hij is. Per ras kan de voedingsbehoefte verschillen. Sommige honden verbruiken veel energie, terwijl andere rassen snel vet opslaan en hierdoor te zwaar kunnen worden. Ook het ontwikkelen van bepaalde gewrichtsproblemen zit bij sommige rassen in de genen. Daarom zijn er voor iedere type hond speciale hondenvoedingen, helemaal afgestemd op de individuele behoefte.

Senior hond - vanaf 7 jaar

Wordt je hond een dagje ouder, dan kan hij wel wat extra ondersteuning gebruiken. De meeste seniorvoedingen bevatten een andere samenstelling van voedingsstoffen en vaak wat extra ingrediënten voor bijvoorbeeld ondersteuning van het immuunsysteem en de gewrichten.

Veterinaire voeding

Voor honden met een bepaalde aandoening of ziekte zijn er speciale veterinaire voedingen. Heeft jouw hond bijvoorbeeld artrose, dan kan dieetvoeding die de gewrichten extra ondersteunt een handig hulpmiddel zijn. Ook zijn er speciale voedingen voor honden met blaasproblemen, voedselallergie of overgevoeligheid. Honden met overgewicht kunnen met behulp van dieetvoeding weer een gezond gewicht bereiken. Deze aangepaste voeding bevat minder vet en meer vezels en voedingstoffen. Zo krijg je hond wel genoeg voedingsstoffen binnen en valt hij tegelijkertijd af. Veterinaire voeding geef je altijd in overleg met je dierenarts. Stap dus nooit zomaar over op dit type voer.

Beste hondenvoer merken

Kwalitatief goed hondenvoer is een investering in de gezondheid van je hond. In onze winkels vind je verschillende merken hondenvoer aan die aan de strengste kwaliteitseisen voldoen. Denk aan merken als Eukanuba, Royal Canin en Prins. Ga af op de persoonlijke voorkeur van je hond en kies vervolgens goed hondenvoer dat past binnen je budget. Twijfel je over welk voer je jouw hond het beste kunt geven? Kom naar één van onze winkels en krijg persoonlijk voedingsadvies van onze dierspecialisten. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende soorten hondenvoer en helpen bij het uitzoeken van passend hondenvoer voor jouw viervoeter.