Wat zijn gezonde snacks voor je hond?

Natuurlijk verdient je hond af en toe een lekkere beloning. Snacken is niet erg, zolang je kiest voor gezonde hondensnacks. Ga daarnaast bewust om met de hoeveelheid die je geeft.

Hoeveel snacks mag een hond per dag? 

Vaak krijgt een hond naast voer ook een aantal tussendoortjes. Deze lekkere extra’s tellen ook mee voor de totale voeding per dag. Het is belangrijk om hier een gezonde balans in te houden. Net als mensen hebben honden baat bij een gezonde levensstijl. Als je ondoordacht omgaat met het geven van snacks kan je viervoeter ongemerkt te veel calorieën binnenkrijgen. Dit vergroot het risico op overgewicht en gezondheidsproblemen. Een handige richtlijn om te bepalen hoeveel koekjes je je hond mag geven is de 10%-regel. Check de voeding van je hond en bepaal hoeveel daarvan ongeveer 10% is. Geef maximaal 10% van de dagelijkse voeding aan snacks. De overige 90% van de calorieën komt uit de basisvoeding. Van elke 100 gram voer die je hond per dag eet, mag dus 10% snoepjes zijn. Dit betekent dat je per 90 gram hoofdvoeding ongeveer 10 gram snacks geeft.

Mensensnacks vs hondensnacks 

Het gaat niet alleen om hoeveel je je hond tussendoor geeft, maar ook om wat je geeft. Het is heel verleidelijk om als je zelf iets eet en je maatje kijkt je lief aan, hem ook een stukje te geven. Toch kun je dit beter niet doen. Snacks voor mensen bevatten voor honden te veel suiker, vet en zout. Wist je dat een plakje worst voor je hond hetzelfde is als een hele zak chips voor mensen? En een blokje kaas voor hem net zoiets is als een hele hamburger?    


Ook bevat menselijke voeding niet de noodzakelijke voedingsstoffen voor je hond. Sterker nog, de kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen in ons voedsel kunnen zelfs een nadelig effect hebben op zijn gezondheid. Naast ongezond, kan het geven van ons eten ook gevaarlijk zijn. Zo zijn onder andere chocolade, cafeïne, noten, druiven, avocado en ui giftig voor je hond. Menselijk voedsel is in de eerste plaats bedoeld voor mensen. Je kunt dit dus beter niet aan je hond geven, maar hem in plaats daarvan een lekkere hondensnack voorschotelen.

Gezonde beloningssnoepjes voor je hond

Een hondensnack moet naast lekker vooral goed zijn voor je hond. Voor honden zijn er allerlei soorten hondenkoekjes en -snacks op de markt, maar hoe weet je nu welke gezond is? Als je snacks koopt, is het zeker de moeite waard om de samenstelling en ingrediënten op de verpakking te bekijken. Probeer een hondensnack uit te kiezen met zo min mogelijk toevoegingen. Vermijd koekjes met veel suiker en toegevoegde kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en andere onnodige ingrediënten. Een gezonde snack is natuurlijk en bevat alleen datgene wat je hond ook echt nodig heeft. Ga voor een tussendoortje dat bestaat uit puur vlees of dierlijk materiaal zoals pens, long en maag. Het liefst langzaam gedroogd, zodat alle voedingsstoffen optimaal bewaard zijn gebleven. Koop bijvoorbeeld een natuurlijk kauwbot van gedroogd vlees zoals buffel, rund of kip. De meeste honden zijn hier gek op. 

Gezonde hondensnacks kopen

Bij Welkoop vind je een uitgebreid assortiment aan gezonde snacks. Of je nu iets lekkers zoekt voor een kleine of grote hond, jong of oud: wij hebben de perfecte snack voor ieder moment. Je vindt bij ons niet alleen beloningskoekjes, maar ook snoepjes die je specifiek kunt gebruiken bij het trainen of om het gebit te verzorgen. Twijfel je of een bepaalde snack geschikt is voor jouw hond? Of is je viervoeter allergisch en wil je graag weten welk beloningssnoepje hij wel mag hebben? Kom naar de winkel en krijg persoonlijk advies van onze dierspecialist. 

Bekijk alle hondensnacks