Welke mand past bij mijn hond?

Honden zijn actieve dieren die graag ontdekken, snuffelen en spelen, maar het is ook heel belangrijk dat ze voldoende rust krijgen. Een volwassen hond slaapt gemiddeld 14 uur per dag.
Een fijne ligplaats kun je creëren door een hondenmand aan te schaffen. Met een hondenmand heeft jouw viervoeter zijn eigen comfortabele plek – een toevluchtsoord om lekker te slapen, te ontspannen en bij te komen.

De beste mand voor je hond kiezen

Een hondenmand biedt je hond een veilige en heerlijk warme slaapplek. Er is geen one-size-fits-all hondenmand. Iedere hond heeft andere behoeftes. Om de beste mand voor je hond te vinden, kijk je eerst naar de lengte van je hond. Daarnaast spelen er andere factoren mee zoals de slaaphouding van je hond, of je viervoeter het snel warm krijgt of het juist vaak koud heeft en of hij weleens op dingen kauwt. Houd ook rekening met de levensstijl van je hond. Is hij bijvoorbeeld een waterrat en heeft hij dus vaak een natte vacht? Of speelt hij graag in de modder en neemt hij dus veel zand en vuil mee naar binnen? Door dit op een rijtje te zetten kun je een mand kiezen die helemaal past bij jouw hond.

Welke maat hondenmand moet ik kopen?

Hondenmanden zijn er in verschillende maten, van heel klein tot groot. Houd bij het uitzoeken van een mand altijd rekening met de grootte van je hond. Meet je hond op van snuit tot staart – en tel hier voor de zekerheid een paar centimeter bij op. Sommige manden zijn misschien groot genoeg voor je hond op opgerold in te leggen, maar kan je hond ook zijn poten strekken als hij dat wil? Je kunt beter een mand kopen die iets te groot is. Zo heeft je hond alle ruimte om in iedere positie  te liggen.

Soorten manden

Hondenmanden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Observeer het slaapgedrag van je hond om een idee te krijgen wat voor soort slaper jouw hond is.
Er zijn verschillende slaaphoudingen: uitgestrekt, opgerold, op de rug of zelfs op de buik met de voor- en achterpoten gestrekt zoals Superman!

Achterhaal wat de favoriete slaapposities zijn van je hond en houd hier rekening mee bij de aankoop van jouw mand. Ronde of ovale manden met opstaande wanden zijn ideaal als je hond graag lekker opgekruld ligt. De mand helpt om je viervoeter warm te houden en beschermt hem tegen de tocht. Terwijl een rechthoekige mand juist fijn is voor honden die vaak lekker languit liggen. Voor een verlegen of nerveuze hond kan een overdekte hondenmand een goede oplossing zijn. Hier kan hij zich helemaal in verstoppen als het even wat teveel wordt. Is jouw hond gek op water? Een mand met een waterdichte voering voorkomt dat je telkens zit opgescheept met een natte, stinkende mand. Het vuil kun je gemakkelijk weghalen met een doekje.

Honden met een dikke vacht die het snel warm hebben, zijn gebaat bij een luchtige hondenmand. Voor hen is bijvoorbeeld een hondenmand op poten ideaal. Dit wordt niet te warm omdat er telkens lucht onderdoor komt. Voor honden die het snel koud hebben is een mand van polyfiber of pluche erg fijn. De hond kan zich hier lekker in nestelen, zodat hij het heerlijk warm heeft.

Welk materiaal is het beste voor de hondenmand?

Hondenmanden worden gemaakt van allerlei materialen. Zo heb je hondenmanden van kunststof, hout, riet of stof met een matraskern van schuimrubber of korrels. 

Kunststof hondenmanden zijn gemaakt van hard plastic. Ze zijn (bijna) onverwoestbaar. Ideaal voor honden die overal op kauwen. In het begin moet je wel even opletten dat je hond zijn mand niet als het nieuwste kauwspeeltje ziet. Kunststof is erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt de mand gemakkelijk schoonmaken met een natte doek.

Een houten hondenmand is stevig en kan tegen een stootje. Door de zwaarte zal de mand ook minder snel gaan schuiven over de vloer. Hierdoor is de mand zeer geschikt voor de grote en wat lompere honden. Bijkomend nadeel is dat je de mand door zijn gewicht ook wat minder makkelijk kunt verplaatsen.

Een rieten hondenmand heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Wel is riet vrij kwetsbaar en gaan deze manden over het algemeen minder lang mee dan andere soorten manden. Is je hond een een echte kauwer? Dan is een rieten hondenmand misschien niet de beste optie. Met zijn kauwgedrag kan je hond de mand behoorlijk beschadigen. Daarnaast houdt riet weinig warmte vast. Leg in de winter daarom een dikker kussen of extra deken in de mand. In de zomer is een rieten mand juist een voordeel, omdat je hond zo een lekker luchtig plekje heeft.

Een stoffen hondenmand moet goed gevuld zijn en gemaakt van comfortabel materiaal. Als je hond een kauwer is, kies dan voor een mand van canvas. Canvas is stevig en is vaak ook goed bestand tegen honden die graven in hun mand. Het is makkelijk te wassen en past in elk interieur. Voor honden die van een zachte ondergrond houden, is een mand van pluche of fleece ideaal. In deze mand liggen ze heerlijk warm en supercomfortabel.

Er zijn een hoop verschillende soorten hondenmanden. Kijk goed naar je hond en kies een mand die bij zijn karakter en kenmerken past. Zorg er in ieder geval voor dat de mand niet te klein is en je hond er lekker in kan liggen. De mand is een verzamelplek voor hondenhaar, vuil en etensresten. Kies daarom een mand van stevig materiaal die gemakkelijk schoon te maken is. Of een mand met een afneembare kussenhoes die je in de was kunt doen. Daarnaast is het natuurlijk ook mooi meegenomen als de mand goed past bij de rest van het interieur. 

Interessant voor jou

Beeztees Sofix - Kussen - Blauw - 100x70x15 - Middel

Beeztees

Beeztees Sofix - Kussen - Blauw - 100x70x15 - Middel

22.95
Designed by Lotte  Unnay - Hondenmand - Beige - 65x60x20cm

DbL

Designed by Lotte Unnay - Hondenmand - Beige - 65x60x20cm

69.95
Beeztees Yali Pluche - Hondenmand - Grijs - Ø60cm

Beeztees

Beeztees Yali Pluche - Hondenmand - Grijs - Ø60cm

32.95
Happy-House Luxury Living - Blokkussen - Grijs - 95X65x15 cm - S

Happy-House

Happy-House Luxury Living - Blokkussen - Grijs - 95X65x15 cm - S

69.95