Profiteer nu van 25% korting op 1 dierartikel naar keuze. Gebruik code DIER25 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Voor het eerst met je kitten naar buiten
Mag jouw kitten straks vrij naar buiten? Met deze tips maak je zijn eerste avontuur in de achtertuin zo succesvol – en veilig! – mogelijk.
Eerst vaccineren
Je kunt je kitten pas met een gerust hart in contact brengen met andere dieren wanneer hij gevaccineerd is. Zonder de juiste inentingen loopt hij het risico op besmettelijke aandoeningen zoals kattenziekte en niesziekte. Zodra je kitten een pootje buiten de deur zet, wordt hij bovendien een aantrekkelijke gastheer voor wormen, vlooien en teken. Laat hem dus tijdig preventief behandelen tegen parasieten of doe dat in overleg met de dierenarts zelf.
Dan steriliseren of castreren
Omdat je kitten rond de leeftijd van 5-6 maanden al geslachtsrijp (en dus bijvoorbeeld krols) kan worden, is het een goed idee om met je dierenarts te overleggen of dit het juiste moment is om hem of haar tijdig te laten castreren/steriliseren. Zelfs als je je poes in een omheinde tuin laat grasduinen, loopt zij het risico gedekt te worden. Katers zijn bereid grote afstanden af te leggen, als ze lucht krijgen van een krolse poes.
Tuin of balkon?
Binnenkatten leven gemiddeld langer dan ‘buitenkatten’, omdat ze niet aan dezelfde gevaren worden blootgesteld. Daar staat tegenover dat binnenkatten een grotere kans hebben op overgewicht en verveling omdat zij over het algemeen wat minder beweging en uitdaging hebben. Gelukkig zijn er verschillende gradaties van ‘buitenleven’ mogelijk. Wanneer je dat veiliger vindt, kun je kiezen voor een tussenvorm en bijvoorbeeld jouw tuin goed omheinen. Dan wordt jouw kitten een ‘tuinkat’ en blijft het daarbij. Ook een ‘balkonkat’ behoort tot de mogelijkheden. Zorg dan wel dat je jouw buitenruimte veilig en katvriendelijk inricht.
Met een tuigje of niet?
Vind je het allemaal onwijs spannend of ben je bang dat jouw kitten de weg naar huis niet terugvindt? Dan kan een tuigje een oplossing zijn. Onthoud wel dat je kitten moet wennen aan het tuigje, dus doe het eerst alleen even in huis aan, zodat je kitten comfortabel wordt met het tuigje om.
Kattenluikje
Voor jouw gemoedsrust – en die van jouw kitten – is een kattenluik een uitkomst. Zo kan hij bij dreigend gevaar onmiddellijk naar binnen schieten. De meeste katten hebben vrij snel door hoe het mechanisme werkt, maar als jouw kitten wat hulp nodig heeft, kun je het luik eerst permanent openzetten en dat elke dag iets verder laten zakken. Dan valt het kwartje vanzelf. Kies eventueel voor een kattenluik dat is afgestemd op de chip van jouw kitten. Dan houd je ongewenst bezoek buiten de deur.
Timing is alles!
Kies voor jullie eerste buitenavontuur een rustig moment overdag. Mocht jouw kitten er tussenuit knijpen, dan heb je nog alle tijd om hem naar binnen te lokken. Zorg ook dat zijn buikje niet rond is. Dan kun je hem met een rammelende etensbak weer naar binnen lokken. Roep hem tijdens zijn strooptocht door de tuin af en toe en geef hem dan een brokje. Daarna mag hij dan weer even verder spelen. Zo gaat hij ervaren dat hij niet meteen naar binnen hoeft als hij zijn naam hoort.
Giftige tuinplanten
Hoewel katten niet gek zijn, moet je geen enkel risico nemen met giftige planten in de tuin. Een gewone klimop (hedera) is bijvoorbeeld al giftig en hetzelfde geldt voor die prachtige Gouden en Blauwe Regen. Wees ook alert op giftige bollen van de Narcis, Krokus en Tulp. Denk tot slot aan paddenstoelen. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren (LICG) vind je een overzichtelijke lijst van gifstoffen in en om het huis en aanwijzingen voor het handelen bij vergiftiging.
Altijd chippen
Of jouw kitten nu binnen, buiten of alleen in de tuin komt: laat hem altijd chippen. En zorg dat de chip juist geregistreerd staat. Zelfs de meest doorgewinterde binnenkat kan een keer naar buiten glippen. Omdat hij geen geoefend buitendier is, kan hij enorm schrikken van auto’s of mensen en in blinde paniek wegrennen. En ook een buitenkat kan een keer verdwalen of schrikken. Met een chip vind je jouw kat veel makkelijker terug.