Hoe houd je je kitten op een gezond gewicht?

Als je wilt dat je kitten gezond groot groeit, in goede conditie blijft en hopelijk héél oud wordt, is het belangrijk hem fit te houden. Als je jezelf en je kitten vanaf de eerste dag gezonde gewoontes aanleert, is het makkelijker deze levensstijl vol te houden. Wij gaan je helpen.

Hoeveel voeding?

Allereerst is het belangrijk dat je je kitten de juiste hoeveelheid voeding geeft. Op elke verpakking staat een voedingstabel. Dit is een goed uitgangspunt, maar niet zaligmakend. Elk kitten is anders en de ene kitten is actiever dan de andere. Als jouw kitten veel speelt en rent gedurende de dag, kan het goed zijn dat hij iets meer voeding nodig heeft. Begin met de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en weeg deze elke dag af met een keukenweegschaal. Verdeel de hoeveelheid brokjes over meerdere porties (liefst drie of meer) per dag. Overweeg ook om natvoeding toe te voegen; dit vindt je kitten niet alleen heel lekker, het is ook nog eens gezond. Kijk vervolgens goed naar je kitten. Als je denkt dat hij iets te mager is, geef je een klein beetje voeding bij. Twijfel je of je kitten goed groeit, vraag dan altijd advies aan je dierenarts.

Welke voeding?

Kittens maken twee groeifases door; de eerste is tot 4 maanden en de tweede is van 4 tot 12 maanden. Zorg dat je een voeding kiest die bij de levensfase van de kitten past, zodat hij precies de voedingsstoffen binnenkrijg die hij in die fase nodig heeft. Voor sommige raskittens bestaat rasspecifieke voeding. Deze voeding komt precies tegemoet aan de behoeften van jouw raskitten. Vraag bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak welke voeding het meest geschikt is voor jouw kitten. Geef je kitten nog geen voeding voor volwassen katten; kittens hebben heel andere voedingsbehoeften dan volwassen katten en als je niet de juiste voeding geeft, loopt je kitten kans op een tekort of overmaat aan bepaalde voedingsstoffen.

Gesteriliseerd/gecastreerd

Als je kitten rond de 5-6 maanden oud is, wordt hij geslachtsrijp. Dat betekent dat hij vanaf dat moment voor nakomelingen kan zorgen. Als je dit niet wilt, zul je je kitten rond deze leeftijd moeten laten castreren/steriliseren. Als je dat hebt gedaan, veranderen ook zijn voedingsbehoeften. Hij kan wat meer trek krijgen in eten en juist minder energie verbruiken. Het recept voor overgewicht! Na de ingreep kun je je kitten het beste voeding geven voor gecastreerde/gesteriliseerde kittens. Zo krijgt je kitten toch de voedingsstoffen binnen die een kitten nog nodig heeft, maar help je de kans op overgewicht te verkleinen.

Bewegen

Naast voeding is bewegen natuurlijk essentieel bij het behoud van een gezond gewicht. Omdat je je kitten wellicht binnenhoudt tot hij gecastreerd/gesteriliseerd is, is het dus aan jou om hem lekker bezig te houden en met hem te spelen. Probeer meerdere korte speelsessies op een dag te houden en laat je kitten lekker achter een speelhengel aan rennen of een beetje werken voor zijn brokjes. Zo blijft hij actief en ga je verveling ook nog eens tegen.

Geen tussendoortjes

Probeer je kitten nooit een tussendoortje te geven van je eigen voeding. Zo voorkom je ten eerste dat hij gaat bedelen en ten tweede is menselijke voeding vaak heel ongezond voor je kitten; het is te calorierijk en vaak te gekruid.

Weeg je kitten regelmatig

Vraag aan je dierenarts wat het ideale volwassen gewicht is voor jouw kitten en weeg je kitten regelmatig om te kijken of hij niet te veel, maar ook niet te weinig aankomt. Je kitten is volgroeid als hij 12 maanden oud is. Grote raskatten zoals de Noorse Boskat en de Maine Coon groeien door tot ze zo’n 15 maanden oud zijn. Pas dan kun je voeding voor volwassen katten gaan geven.

Gevaren van overgewicht

Als je kitten tijdens de groeifase te zwaar wordt, heb je kans dat hij de rest van z’n leven vatbaar blijft voor overgewicht. In de groeifase maakt hij namelijk extra vetcellen aan die niet meer worden afgebroken. Extra belangrijk dus om je kitten in goede conditie te houden! 

Overgewicht kan leiden tot:

  • … een zwakker immuunsysteem, waardoor hij gevoeliger is voor ziektes
  • … een verhoogde kans op suikerziekte bij je volwassen kat
  • … een verhoogde kans op urinewegproblemen
  • … een zwaardere belasting van botten en gewrichten die op latere leeftijd kan leiden tot ongemak
  • … het harder laten werken van hart en longen, waardoor je kat op latere leeftijd een verhoogde kans heeft op hartproblemen
  • … een slechtere conditie; je kitten kan minder makkelijk bewegen
  • … een grotere kans op ontstekingen in het lichaam; vetcellen geven hormonen af die ontstekingen kunnen bevorderen
  • … een minder lange levensverwachting; katten met overgewicht leven minder lang.