Profiteer nu van 25% korting op 1 dierartikel naar keuze. Gebruik code DIER25 bij het afrekenen. Bekijk actievoorwaarden.
Je kitten met andere huisdieren
Als je een kitten of volwassen kat in een bestaand dierenhuishouden gaat introduceren, dan kan dat nogal wat stof doen opwaaien. Bereid je dus goed voor, neem de leiding, zorg dat je alle dieren respecteert en forceer helemaal niets.
Jouw kitten bij een bestaande kat: bewaar de rust
Je wilt katten nooit plompverloren bij elkaar introduceren. Als dat tot agressie leidt, is er meteen veel verloren. Zorg dat je het rustig – in stappen – opbouwt en wacht met elke volgende stap tot de eerste stap compleet is afgerond.
Een kat in het nauw maakt rare sprongen
Je wilt katten altijd de ruimte geven elkaar te mijden. Zelfs wanneer je het stappenplan zorgvuldig hebt doorlopen en de katten elkaar lijken te accepteren. Richt je huis daar dus op in en zorg voor verschillende schuilplekken verspreid door het huis. Zorg ook voor aparte voerplekken en zet kattenbakken (plus één extra) verspreid door het huis.
- Stap 1: de kennismaking voorbereiden
In de dagen voor de komst van jullie kitten kun je al veel doen. Richt allereerst een kamer in voor jullie nieuwe aanwinst. Zet daar alvast een zacht mandje neer, voer- en waterbakjes, een kattenbak en ruim voldoende geschikt speelgoed. Zorg dat jouw nieuwe kitten op deze plek niet gestoord kan worden en geef hem alle ruimte om zich eerst in deze kamer op zijn gemak te voelen.
Feromonen
Haal bij jouw Welkoop winkel een feromoonverdamper en zet die zowel in de nieuwe kattenkamer als in de rest van het huis. Feromonen zijn stofjes die katten uitscheiden via hun wangen en voetkussentjes. Het is manier om te communiceren met soortgenootjes. Kunstmatige feromonen kunnen een rustgevend effect hebben op je katten, maar bij de ene kat werkt het beter dan bij de ander.
- Stap 2: geuren verspreiden
Neem een doekje en aai jouw nieuwe kitten daarmee. Zo verzamel je haar geur. Bewaar dat doekje in een zakje met haar naam erop. Doe hetzelfde voor je bestaande kat. Als je de nieuwkomer gaat aaien of eten gaat geven, wikkel dan het doekje met de geur van de bestaande kat om je hand. Doe bij jouw bestaande kat hetzelfde. Pas wanneer beide katten de geur negeren of er zelfs tegenaan gaan wrijven kun je naar de volgende stap.
- Stap 3: geuren mengen
Meng de geuren door beide doekjes in hetzelfde zakje te stoppen en herhaal het proces. Bied de doekjes aan beide katten aan. Pas als de geur wordt genegeerd of de katten tegen de doekjes aanwrijven is het tijd voor stap 4.
- Stap 4: op verkenning
Sluit nu de bestaande kat op in de kittenkamer en laat de nieuwe kitten het huis verkennen. Doe dit het liefst met z’n tweeën zodat je beide katten even kunt oppakken en kunt verplaatsen zonder dat ze elkaar al zien. Bied hen ook iets lekkers aan, terwijl ze zich aan de andere kant van dezelfde deur bevinden (en elkaar dus ruiken). Verklein de afstand door het lekkers steeds iets dichter bij de deur te leggen.
- Stap 5: koekoek!
Geef de katten tijdens het aanbieden van iets lekkers – eerst ver van de deur en steeds iets dichterbij – nu zicht op elkaar. Zorg wel dat ze elkaar niet kunnen bereiken. Een glazen deur of een hordeur is ideaal, maar je kunt de deur ook op een kier zetten. Bouw ook dit langzaam op en rond deze stap pas af wanneer de katten dicht bij elkaar iets lekkers kunnen krijgen, zonder dat ze agressief of bang worden.
- Stap 6: showtime!
Het grote moment is aangebroken. De katten mogen bij elkaar in een en dezelfde ruimte, zij het onder toezicht van jou. Forceer ook nu helemaal niets en laat ze precies doen waar ze zin in hebben, zo lang er geen agressie in het spel is.
Jouw kitten bij bestaande honden
Als je hond al gewend is aan katten, zal dit proces vermoedelijk makkelijk verlopen. Is dat niet het geval en is je hond goed gesocialiseerd? Dan zal hij zijn pluizige huisgenoot waarschijnlijk ook accepteren. De meeste honden kunnen op elke leeftijd leren leven met een kat, al zullen oudere honden wat minder flexibel zijn. Zorg dat je alles overzichtelijk en gecontroleerd doet. Houd daarbij de volgende richtlijnen aan:
- Geef de kat een eigen kamer
Een kat wordt niet graag in een hoek gedreven. Geef haar dus de mogelijkheid zich terug te trekken in haar eigen domein. Zelfs binnen dat domein kun je verstopplekjes regelen: het liefst hoog en droog.
- Houd de hond aan de lijn
Houd jouw hond bij de introductie aan de lijn en laat de kitten vrij rondlopen.
- Forceer niets
Jouw rol bestaat uit het controleren van de omstandigheden. En daar houdt ‘ie ook weer op. Laat jouw toekomstige huisgenoten alles in hun eigen tijd doen.