Je kitten veilig met kinderen

Een kitten kan een geweldige aanvulling zijn op jullie gezin. Omdat het ook een dier is dat instinctief reageert en zich niet altijd goed kan verdedigen, wil je wél voorzichtig zijn. Hoe leer je je kind behoedzaam omgaan met jullie nieuwe kitten?  

Waarom een kitten in je gezin?

Een kitten is niet alleen een fijn vriendje, maar ook een verantwoordelijkheid. Dat is heel gunstig, want zo leren je kinderen empathisch te zijn en verantwoordelijkheid te dragen. Uit verschillende studies blijkt dat kinderen die voor een dier leren zorgen een groter zelfvertrouwen ontwikkelen en sociaal vaardiger zijn. Niet gek!

Veiligheid: de absolute basis

Als kinderen worden gekrabt of gebeten, heeft dat meestal te maken met een gebrek aan begrip. Een kind kan de signalen van een kitten niet automatisch lezen. Het is aan jou om je kind te leren deze signalen te zien en te respecteren.

Als je kind daarvoor te klein is, voorkom dan vervelende situaties door jouw kind niet met je kitten alleen te laten. Vertel je kind dat het je kitten niet zijn eigen eten mag voeren. Menselijke voeding is ongezond voor kittens. Laat je kitten ook goed ontwormen. Sommige wormen zijn van kat op mens overdraagbaar. Zeker kinderen zijn daarvoor gevoelig.

Kies verstandig

Hoewel geen enkele kat kindvriendelijk wordt geboren, zal het ene ras kinderen veel makkelijker accepteren dan het andere. Met de juiste socialisatie zullen de zachtaardige Heilige Birmaan, de relaxte Ragdoll of de kalme Maine Coon zich goed tot jullie kinderen verhouden. Wanneer je kiest voor een huis-, tuin- en keukenkat krijg je ook te maken met een heel eigen karakter, dat lastiger te voorspellen is.

Zo houd je het leuk

Met de volgende aanwijzingen houd je het thuis met jullie nieuwe kitten zo leuk en veilig mogelijk.

  • Het kattenmandje is heilig
    Jullie kitten moet zich veilig kunnen voelen en een plaats hebben waar hij zich terug kan trekken. Houd je kinderen dus uit de buurt van zijn mand of slaapplek. Hij moet erop kunnen vertrouwen dat dat zijn domein is.
  • Eerst vragen, dan benaderen
    Als jouw kind het kitten het liefst doodknuffelt en overal mee naartoe sleept – hoe begrijpelijk ook! – is het tijd een aantal omgangsregels op te stellen. Vertel je kind dan dat een kitten graag wordt uitgenodigd en laat het op de grond gaan zitten om te wachten tot de kitten vanzelf komt.
  • Een beetje stilte graag
    Van lawaai worden kittens heel onrustig. Ze hebben per slot een uitstekend gehoor. Vraag je kinderen dus niet te veel heisa te maken rondom de kitten en zorg dat hij altijd een plek heeft om zich terug te trekken.
  • Aaien in plaats van doodknuffelen
    Vertel ook dat kittens van záchte knuffels houden en dat ze liever niet worden opgetild. Wanneer er toch wordt getild, dan mag je kind één hand onder de borst en één hand onder de billen van de kitten houden. Doe dit alleen als je kitten geen stress ervaart van het optillen.
  • Niet als hij eet of slaapt
    Laat de kitten met rust als hij aan het eten is. Ook wanneer hij slaapt. Een kitten heeft zijn slaap hard nodig om alle indrukken te verwerken.