Je kitten socialiseren

Als je een kitten hebt, hoop je natuurlijk dat hij uitgroeit tot lieve, stabiele en gezonde kat. Als baasje speel jij een grote rol om dat doel te bereiken. Dat begint bij de socialisatie van je kitten. Oftewel, de kennismaking met de wereld om hem heen.

Inprenting

In de leeftijd van 3 tot ongeveer 12 weken is je kitten net een spons; alle ervaringen die hij in deze fase opdoet, onthoudt hij. Dit wordt wel de gevoelige periode genoemd. Deze is grofweg in twee fases op te delen:

  • tot 8 weken wordt het de inprentingsfase genoemd en in deze fase zijn ze zich bewust van soortgenoten en maken ze kennis met de prikkels in en om het nest.
  • in de tweede fase (tot 12 weken) draait het meer om het leren van sociaal gedrag en spel.

De fokker of eerste eigenaar heeft dus al een belangrijke taak om je kitten kennis te laten maken met zaken die hij op latere leeftijd tegenkomt. Sommige fokkers kiezen er bewust voor de kittens pas met de leeftijd van 12 weken het nest te laten verlaten omdat ze tot die tijd nog veel leren van moederpoes en nestgenootjes. Er ligt dan wel een belangrijke taak voor de fokker of eerste eigenaar; hij/zij moet je kitten al kennis laten maken met het geluid van een stofzuiger, de televisie, kinderen of andere huisdieren. Het liefst verblijft je kitten dan ook in een huiselijke situatie bij de fokker, zodat hij al kennis kan maken met deze huiselijke geluiden.

Bij jou wonen

Als je kitten bij jou komt wonen, moet hij eerst even wennen. Gun je kitten een paar dagen de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een ander huis, nieuwe mensen en geen moederpoes en broertjes of zusjes meer; dat is nogal een aardverschuiving voor zo’n klein humpie. Doe het de eerste dagen dus lekker rustig aan. Richt een rustige hoek of kamer in waar je kitten zich terug kan trekken en wees wat terughoudend met visite.

Socialiseren, hoe moet dat precies?

Als je kitten eenmaal op z’n gemak is thuis, kun je hem rustig kennis laten maken met zaken buiten zijn eigen omgeving. Probeer alle ervaringen die je kitten nu opdoet positief te laten zijn. Als je kitten in deze fase ergens erg van schrikt of iets moet doen waar hij bang voor is, kan het lastig zijn dit om te buigen naar een positieve ervaring. Gebeurt het toch een keer, zorg dan dat je kitten niet nog een keer in die situatie komt en laat hem op zijn tempo opnieuw kennismaken met datgene dat hij eng vindt of vond.

Forceer niets

Elk kitten is uniek en heeft zijn eigen leertempo. Waar het ene kitten zeer terughoudend is in nieuwe situaties, kan het andere kitten onverschrokken overal op af hobbelen. Laat je kitten in elk geval alles op zijn eigen tempo ontdekken en forceer niets. Wil hij niet onder die kast vandaan, laat hem dan rustig zitten; hij komt echt vanzelf.

Gun je kitten ook voldoende rust. Als hij een nieuw gedeelte van het huis heeft ontdekt, een nieuw speeltje heeft gekregen of kennis heeft gemaakt met de hond van de buren, die voor het raam langsliep, is het weer tijd om even te gaan slapen om alle indrukken rustig te verwerken.

Spelen

Is je kitten redelijk op z’n gemak, probeer dan af en toe samen te spelen. Laat een kitten nooit met je handen spelen, maar altijd met een speelhengel of speelgoed dat daar voor bedoeld is. Samen spelen versterkt de band tussen jullie.

Buitenkat

Als je kat op latere leeftijd naar buiten mag, is het fijn als hij al een keertje in de tuin kan rondscharrelen. Doe dit alleen als het mooi weer is, als je erbij kunt blijven en het liefst in een afgezet stukje tuin. Zo voorkom je dat hij al te ver de wijde wereld in trekt. Het liefst laat je je kitten pas vrij buiten lopen als hij gecastreerd/gesteriliseerd is en voldoende gevaccineerd is.

Goed gedrag belonen

Ondanks dat je kitten nog klein is, is dit ook al wel de periode dat hij leert wat wel en niet mag. Springt je kitten op het aanrecht, til hem er dan rustig vanaf en zeg met een rustige stem: ‘nee’. Ga nooit schreeuwen en straf je kitten nooit fysiek; dit schaadt het vertrouwen. Is hij lekker met een balletje aan het spelen, beloon je kitten dan met een ‘goed zo’ of een lieve aai.

Kinderen

Ook als je zelf geen kinderen hebt, is het wel belangrijk dat je kitten hiermee in aanraking komt. Je kitten komt namelijk altijd wel ergens kinderen tegen en dan is het fijn als hij daar vertrouwd mee is. Vraag altijd of je kitten zelf naar de kinderen mag gaan in plaats van dat zij zich op jouw kitten storten.

Na de 12e week is misschien de belangrijkste socialisatiefase nagenoeg voorbij, maar dat betekent niet dat je kitten niets meer leert. Blijf goed gedrag belonen en lekker met hem spelen; zo bouwen jullie aan een goede relatie met elkaar.