Krabpaal kiezen: waar moet je op letten?

Soms lijkt het alsof je kat aan echt alles krabt, behalve aan die mooie krabpaal die jij voor hem hebt gekocht. Krabben is een natuurlijke behoefte van je kitten, maar hij weet natuurlijk niet dat jij daar speciaal spullen voor aan hebt geschaft. Schreeuwen of straffen zal niet gaan helpen. Voor je kat is krabben, net zoiets als voor ons ademhalen. Van straf wordt hij enkel onzeker. Tijd om een pootje te helpen.

Waarom krabt een kat?

Katten hebben drie redenen om te krabben:

  • Om de nagels te verzorgen
    De krabplek bevindt zich dichtbij de slaapplek van jouw kitten. Het liefst kies je hier  voor een krabpaal of meubel waar verticaal gekrabd kan worden.
  • Om stress te ontladen en om geuren af te zetten
    Deze krabplek bevindt zich in het leefgebied van jouw kat. Kies hier voor  bijvoorbeeld een krabplank, zodat je kat horizontaal kan krabben. Je kat laat hier andere katten weten, dat het zijn territorium is.
  • Om stress te ontladen en te communiceren met andere katten
    Dit kunnen zowel plekken binnen als buitenshuis zijn. Wanneer een kat krabt laat hij een geurspoor achter, maar ook een zichtbaar spoor. Daarom krabt een kat vaak op zichtbare plekken.

Katten zijn kieskeurig! Daarom zul je samen met je kat op zoek moeten, naar een voor hem zo prettig mogelijke manier, waar jij je natuurlijk ook in kan vinden. Begin met een zo simpel mogelijke krabpaal. Waar je kitten zich goed op uit kan strekken. Mocht je kat de paal niet meteen heel interessant vinden, probeer hem eens te verplaatsen, zorg in ieder geval dat hij in de looproute van je kat staat. In de eerste maanden reageert je kitten misschien nog niet op catnip, maar je kunt altijd proberen de krabpaal hiermee wat aantrekkelijker te maken. Je kunt je kat ook proberen te lokken met een leuk speeltje, waardoor je het extra leuk maakt om aan deze paal te krabben.

Zet de krabpaal op de juiste plaats

Zorg voor voldoende krabmogelijkheden en zoek samen naar de perfecte plek in huis. Naast de krabpaal heb je dus nog minimaal twee andere krablocaties nodig in huis. De krabplank Uma is een twee in één. Plaats het platte gedeelte in het leefgebied en het wave gedeelte in het jaaggebied. En ook hier geldt, lijkt het niet direct interessant voor je kitten? Zet het eens op een andere plek of máák het interessant voor je kitten.

Mocht je kitten toch op een plek krabben die voor jou niet prettig is. Maak deze plek dan juist onaantrekkelijk. Bijvoorbeeld door er iets voor te zetten of dubbelzijdig plakband (niet te stevig) te bevestigen. Dit geeft namelijk een onaangenaam gevoel aan de pootjes.