De vacht van je kat verzorgen

De vacht van een kat moet je goed verzorgen. Zeker als je kat wat langere haren heeft is dat heel belangrijk. Bij het verzorgen van de vacht is het belangrijk dat je kat het niet vervelend vindt. Daarom moet je veel oefenen. Begin daarmee als de kat nog jong is. Kittens wennen vaak makkelijk aan borstelen. Oefenen is heel eenvoudig. Raak je kitten gewoon overal aan. Aai hem rustig over zijn rug, borst, poten en buik. Als hij dat niet erg vindt, begin je voorzichtig met borstelen. Probeer wat je kat prettig vindt en ga niet te lang door. Stop op tijd en kijk ook eens tussen zijn tenen en in zijn bek.

Typen vacht

Kort haar

De vacht van een kortharige kat is niet langer dan 4 centimeter. De vacht van deze katten vraagt weinig extra verzorging. Katten met deze vacht zijn onder andere de Europese korthaar, de Britse korthaar, de Burmees, de Manx, de Bengaal en de Savannah.

Halflang- en lang haar

De vacht van een langharige kat kan wel 13 centimeter lang worden. Deze vacht heeft wel wat extra verzorging nodig. Zeker wanneer de kat wat ouder wordt, omdat het voor het dier dan lastig kan worden om zijn eigen vacht goed te verzorgen. Ook verharen langharige katten vaak veel meer dan kortharige katten. Wees er dus op voorbereid dat je overal in huis haar zult vinden. Katten met een langharige vacht zijn onder andere de Noorse boskat, de Maine Coon, de Ragdoll en de Pers.

Hoe vaak moet je een kat borstelen?

Hoe vaak je een kat moet borstelen hangt af van de lengte van de haren. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, omdat te vaak borstelen ook niet goed is. Dit stimuleert juist het verharen.

Voor perioden buiten de rui om geldt;

Kortharige katten: 1x per week borstelen

Half langharige katten: 2x per week borstelen

Langharige katten: dagelijks borstelen

Twee keer per jaar komen katten in de rui, dan verwisselen ze hun zomervacht voor een wintervacht of andersom. Tijdens deze periode verharen katten veel meer dan normaal en hebben ze dus ook meer vachtverzorging nodig.

Voor perioden in de rui geldt;

Kortharige katten in de rui borstel je 2x per week. Door de hoeveelheid losse haren ben je misschien geneigd om dit vaker te doen, maar zoals eerder beschreven kan te vaak borstelen juist het verharen stimuleren.

Half langharige katten in de rui borstel je ongeveer 4x per week. Als jouw kat veel ondervacht heeft, doe je dit zelfs dagelijks. Dit geldt ook voor langharige katten die buiten de rui om al een dagelijkse vachtverzorging nodig hebben.

Belangrijke plaatsen

Besteed tijdens het borstelen extra aandacht aan het gebied achter de oren, onder de kin en onder de poten. Dit zijn de plaatsen waar vervilting van de vacht het meeste voorkomt.