Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn kat? 

Vlooien: je ziet ze nauwelijks, maar ze zorgen voor veel overlast bij je kat. Heeft je kat eenmaal last van vlooien? Dan is het belangrijk om je huis goed schoon te maken. Een klein deel zit namelijk op je kat, het grootste deel in en rondom je huis. In dit artikel lees je daarom hoe je vlooien voorkomt én hoe je ze bestrijdt als het toch zo ver is.

Bekijk: Vlooienmiddelen | VlooienkamWormenmiddel

Wat zijn vlooien? 

Vlooien zijn piepkleine beestjes die voor jeuk kunnen zorgen bij je kat én bij jezelf. De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo. Deze vlo is dol op katten, maar ook op honden. Als je naast katten ook honden hebt is het dus dubbel oppassen.

Je herkent ze aan een kleine kop, een groot lijf en lange pootjes. Een volwassen vlo kan wel 1 meter springen! 

Vlooien leven van jouw kat en zuigen zich vol bloed. Ze planten zich razendsnel voort:

  1. Vlooien leggen eitjes op de huid, die vervolgens op de grond vallen. 
  2. Komen deze uit? Dan worden larven geboren die zich voeden met huidssschilfers rondom je huis. Kussens en tapijten zijn populaire plekken. 
  3. Is de larve groot genoeg, dan verpopt hij zich tot volwassen vlo.

De volwassen vlo zoekt je kat op, en de cyclus begint opnieuw.


Hoe voorkom ik vlooien bij mijn kat?

Vlooien verspreiden zich dus snel. Maar ze weren en doden is gelukkig simpel. Gebruik hiervoor anti-vlooienmiddelen. Zo voorkom je dat ze eitjes leggen op je kat. In onze winkel en webshop vind je allerlei middelen die hem beschermen tegen vlooien. 

Pipet
Een pipetje noem je ook wel een ‘spot-on’. Je druppelt de vloeistof in de nek of tussen de schouderbladen. De werking van een pipetje verschilt per soort. De meesten doden de vlooien direct, anderen hebben ook een preventieve werking. Handig om te weten: sommige pipetjes werken ook tegen teken! 


Vlooienband
Een vlooienband doe je om de nek van je kat. De band zit dicht op de huid voor de werking, en geeft langzaam een beschermend stofje af. Maar geen zorgen: de banden zijn elastisch waardoor je kat er geen last van heeft. De meeste banden beschermen je kat een half jaar. 


Bekijk onze vlooienmiddelen voor katten:
Kenner Duo Bescherming Kat 1-2kg - Vlooien & Tekenmiddel -

Kenner

Kenner Duo Bescherming Kat 1-2kg - Vlooien & Tekenmiddel -

19.50 15.00
Kenner Duo Bescherming Kat 2-12kg - Vlooien & Tekenmiddel -

Kenner

Kenner Duo Bescherming Kat 2-12kg - Vlooien & Tekenmiddel -

25.50 20.00
Frontline Spot On Kat  - Vlooien & Tekenmiddel - 4 X 0,5 ml

Frontline

Frontline Spot On Kat - Vlooien & Tekenmiddel - 4 X 0,5 ml

23.95
Seresto Kat  - Teken/vlooienband - 38 cm - 1 stuk 10% Korting

Seresto

Seresto Kat - Teken/vlooienband - 38 cm - 1 stuk

32.50 29.25

Hoe herken ik vlooien bij mijn kat? 

Is je kat vaker aan het krabben dan normaal? En vind je tijdens het aaien of borstelen zwarte korreltjes? Dan kan dat wijzen op vlooien. Deze zwarte puntjes zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van vlooien.

Dit kun je checken met een vlooienkam. Hiermee kun je de zwarte korreltjes uit de huid van je kat kammen. Meestal zitten vlooien in de lies- of schouderstreek van je kat.

Kam je kat met de vlooienkam, leg de puntjes op een stuk keukenpapier en druppel er wat water op. Kleurt het papier rood? Dan heeft je kat vlooien.

Bekijk vlooienkammen



Hoe bestrijd ik vlooien bij mijn kat? 

Het is vervelend als je kat last heeft van vlooien, het leidt tot veel jeuk en irritatie bij je huistijger. Je kan vlooien op verschillende manieren bestrijden.

Vlooientablet
Tabletten werken snel en makkelijk. Verstop ze in wat natvoer of vlees zodat je kat ze makkelijk inslikt. Beaphar heeft 2 soorten tabletten. De Vlo Kill+ tabletten hebben een korte werking van 24 uur en doden de volwassen vlooien op je kat. De Vlooien Anti-Conceptie tabletten beschermen je kat een hele maand tegen vlooien en voorkomen dat vlooieneitjes en larven zich ontwikkelen.

Pipetje
Naast tabletten kan je ook een pipetje gebruiken. De Frontline Spot On Kat doodt 98% van de vlooien binnen 24 uur. Daarna beschermt het middel tot 5 weken tegen vlooien en tot 4 weken tegen teken. 


Hoe bestrijd ik vlooien in mijn huis? 

Slechts 5% van de vlooienpopulatie zit op je kat. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen de vlooien op je kat te doden, maar de hele vlooienpopulatie aan te pakken.

  1. Begin bij je kat. Gebruik een vlooienmiddel dat alle vlooien op hem doodt. 
  2. Stofzuig je huis grondig, en gooi daarna het stofzuigerzakje weg.
  3. Was de spullen waar je kat vaak op zit. Denk aan zijn mandje, kleedje en kussens. Was op een hoge temperatuur. Het liefst op 90 graden, anders minstens op 50 of 60 graden.
  4. Maak ook je omgeving schoon van vlooien. Behandel zijn mandje met een omgevingsspray tegen vlooien. Is hij onlangs nog in de auto geweest? Behandel dan ook je auto. Zorg dat je alles grondig wast, reinigt of stofzuigt. 

Heb je al deze stappen doorlopen? Dan ben je zowel van de vlooien op je kat als in de omgeving af. 


Denk ook aan ontwormen

Is het gelukt om vlooien te bestrijden bij je kat? Denk dan ook aan ontworming. Vlooien zijn namelijk een tussengastheer voor wormen. Dat betekent dat ze eitjes van een worm met zich mee kunnen dragen. 

Springt een vlo op je kat, dan probeert hij zich ervan te ontdoen door te krabben en te bijten. Hierdoor komen de wormenpoppen in de maag van je kat terecht. De vlo overleeft dat niet, maar de worm wel. Hierdoor kan je kat last krijgen van (lint)wormen. 


Zorg er dus voor dat je naast een vlooienmiddel ook altijd een ontwormingsmiddel gebruikt voor je kat. Bij Welkoop vind je een ruim aanbod aan ontwormingsmiddelen. 

Bekijk ontwormingsmiddelen


Laat je kat controleren op vlooien

Heb je vragen over de vacht van jouw kat? Tijdens het huid- en vachtconsult controleert jouw dierspecialist niet alleen de huid en vacht, maar geeft je ook advies over hoe je vlooien kunt voorkomen, de leefomgeving van je kat vlo-vrij kunt houden én hoe je met een vlooienkam vlooien kunt vangen. Samen zorgen we voor een gezonde, glanzende vacht.

Meer over het huid- en vachtconsult