Vlooien, teken en wormen

Vlooien en teken zijn gek op katten. Dit is niet wederzijds, omdat het hebben van parasieten vervelend is door de jeuk en het zelfs een aantasting op de gezondheid kan veroorzaken. Door sommige parasieten kunnen ook mensen besmet raken, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben.

Vlooien

Veel mensen krijgen al jeuk als ze het woord “vlooien” horen. Deze parasieten komen veel voor en kunnen zich razendsnel voortplanten. Wanneer ze te laat worden opgemerkt kan een ware plaag in huis ontstaan. Bij een vlooienplaag bevindt 95% van het probleem zich in de omgeving (huis, mand, auto etc.) en niet op het dier zelf. De vlooien op het dier vormen slechts 5% van de vlooienpopulatie. Naast volwassen vlooien in huis die goed zichtbaar zijn, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de andere levensstadia van de vlo. Een vlo doorloopt in zijn leven 4 stadia.

Vlooieneitjes: Een vlo legt ca. 30-40 eitjes per dag. De eitjes vallen van het dier af en komen overal terecht zoals op tapijt, vloeren, manden en zelfs in de auto.

Vlooienlarven: Wanneer het warm genoeg is komen na ca. 3 dagen larven uit de eitjes. Larven eten o.a. huidschilfers en uitwerpselen van volwassen vlooien (bevat veel onverteerd bloed). Eenmaal verzadigd trekken ze zich terug op een donkere plek.

Poppen: Larven maken een cocon, waarin ze zich verpoppen tot volwassen vlo. Bij de juiste omstandigheden komt de vlo uit. Warmte, trillingen en de aanwezigheid van CO2 (komt vrij bij uitademingen van de potentiële gastheer) activeren het uitkomen. Poppen kunnen tot 8 maanden in hun cocon overleven.

Vlooien: Honden en katten raken besmet met volwassen vlooien vanuit een besmette leefomgeving of wanneer ze lopen in gebieden waar veel vlooien zijn. Hier worden ze besprongen, waarna de vlooien zich voeden en eitjes gaan leggen. Onder ideale omstandigheden kan de hele cyclus in twee weken doorlopen worden.

Teken

Teken komen op veel plekken voor, ze wachten in hoog gras of in struiken op een voorbijkomende gastheer en laten zich dan vallen. Ca. 20% van de teken in Nederland is besmet met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Voor mensen is dit, indien niet tijdig herkend, een gevaarlijke ziekte. Symptomen van de ziekte van Lyme bij honden en katten zijn: gewrichtsontstekingen met kreupelheid als gevolg, koorts, verlies van eetlust en in ernstige gevallen zelfs nierproblemen. Ook Babesiose kan door teken worden overgedragen op de hond, een ziekte, die wanneer die niet tijdig ontdekt wordt, verschillende chronische klachten kan opleveren.

Winter

Maar vlooien en teken zijn toch alleen in de zomer actief? Helaas is dit niet het geval. Doordat het steeds warmer wordt en vlooien en teken in huis altijd in een warm klimaat leven, kunnen vlooien en teken het hele jaar door voorkomen. Om het risico op een vlooienplaag of teken uit te sluiten, is het belangrijk om je kat regelmatig te behandelen tegen vlooien en teken. De meeste middelen zijn een maand werkzaam om je kat vlo- en teekvrij te houden.

Wormen

Naast vlooien en teken, kunnen wormen ook voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Ontwormen van huisdieren helpt infecties en zo gezondheidsproblemen te voorkomen bij mensen. 

Hoe raken katten besmet?

Katten staan continu bloot aan wormen. Vrijwel alle kittens worden via moedermelk besmet met spoel- en haakwormen. Zelfs wanneer de moederdieren regelmatig ontwormd worden. De reden hiervan is dat “slapende wormstadia” die aanwezig zijn in het lichaam door de dracht geactiveerd worden. Verder raken katten besmet door het eten van prooidieren, het eten van rauw voedsel, een vlooieninfectie of contact met ontlasting van andere dieren. Ook mensen kunnen besmet raken door bijvoorbeeld de ontlasting van het huisdier, tuinieren, zandbakken en slecht gewassen groenten/fruit. Eitjes en larven  van sommige wormen kunnen buiten de gastheer lang overleven en komen uit wanneer ze door een nieuwe gastheer zijn opgenomen.

Herkennen van een worminfectie

Soms zijn er uiterlijke kenmerken zoals een doffe vacht, sleetje rijden (achterwerk slepen over de grond) of “rijstkorrels” in de ontlasting, maar vaak is de infectie niet zichtbaar. Wormen zijn daarom een onzichtbaar probleem en moeilijk te herkennen.

Soorten wormen in Nederland

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn, spoel-, haak-, zweep- en lintwormen. Echter komen ook steeds meer andere wormsoorten voor zoals de vossenlintworm en de Franse hartworm.

Hoe vaak moet je ontwormen?

De leeftijd, leefsituatie en locatie van een dier bepaalt hoe vaak een dier ontwormd moet worden. Op deze manier worden de risico’s van wormbesmettingen voor het dier en de mensen in de omgeving geminimaliseerd. Omdat honden en katten vaak besmet raken is periodiek ontwormen belangrijk om te voorkomen dat de wormen die de dieren hebben opgedaan, problemen veroorzaken. Ontworm daarom kittens volgens onderstaande tabel. Vanaf 6 maanden kun je in de dierenspeciaalzaak meer informatie vragen over het ontwormen van honden en katten.

 

Gerelateerde video's

IKsy73zGcSw
Vlooien bestrijden
nPFRAGDP-qU
Anti-vlooien en tekenpipet aanbrengen
9vBIU6yPyoc
Ontwormen van je huisdier