Welke werkschoenen heb ik nodig?

Een werkschoen, of veiligheidsschoen, lijkt op een gewone schoen. Toch zijn er verschillen. Ze hebben eigenschappen waardoor ze je voeten beschermen. Sommige eigenschappen zijn zichtbaar, andere zijn onzichtbaar. Welke werkschoenen heb je nodig? Elk werkplek vraagt weer om andere bescherming. En dan moeten ze ook nog comfortabel zitten.

In dit artikel zetten we de soorten werkschoenen die er zijn, op een rijtje. En ook lees je op welke aandachtspunten je kunt letten bij het kiezen van een paar werkschoenen.

Bekijk: Werkschoenen voor dames | Werkschoenen voor heren | Werklaarzen


Werkschoenen die werken voor jou

Gebruik je werkschoenen alleen voor klusjes in en om het huis? Dan is het helemaal aan jezelf welke schoenen je kiest. Bedenk welke klussen je doet en aan welke gevaren je blootgesteld kan worden.

Draag je werkschoenen naar je werk? In de bouwsector zijn veiligheidsschoenen met S1P (S of L) of S3-normering verplicht. In andere sectoren kan je werkgever je verplichten om werkschoenen te dragen. Belangrijk dat je dan de juiste normering kiest. En omdat je ze hele dagen – week in week uit – draagt, moeten ze lekker zitten.

Kies werkschoenen die werken voor jou. Let bijvoorbeeld op deze aandachtspunten:

  • Loop je veel? Maak je vooral veel meters, kies voor werkschoenen met demping in de zolen. Lage werkschoenen geven veel bewegingsvrijheid en zitten licht en luchtig. Hoge werkschoenen geven meer ondersteuning rondom je enkels en laten minder snel steentjes binnen. Heb je een beschermende tussenzool nodig, kies dan voor lichtgewicht kevlar. En kies voor een veiligheidsneus van lichtgewicht composiet of glasvezel.
  • Werk je veel in natte omstandigheden? Kies voor werkschoenen die waterafstotend of waterdicht zijn. Of kies voor waterdichte werklaarzen.
  • Zijn er scherpe voorwerpen waar je in kan stappen? Kies voor werkschoenen met een beschermende tussenzool.
  • Werk je veel op je knieën? Kies voor schoenen met een overneus. Deze schoenen hebben een slijtvast materiaal over de neus en slijten daardoor minder snel.
  • Werk je met vee of nabij zware objecten? Kies voor werkschoenen met een veiligheidsneus die je tenen beschermen.
  • Voer je laswerkzaamheden uit? Kies voor lasschoenen met een beschermende flap tegen vonken of hete metaalsplinters.
Een greep uit ons aanbod:

Gevavi GS31 - Werkschoenen - Licht grijs - 43 - S1

Gevavi

Gevavi GS31 - Werkschoenen - Licht grijs - 43 - S1

72.50
Emma Venus D - Werkschoenen - Zwart - 35 - S2

Emma

Emma Venus D - Werkschoenen - Zwart - 35 - S2

105.00
Grisport 903 - Werkschoenen - Zwart - 43 - S3

Grisport

Grisport 903 - Werkschoenen - Zwart - 43 - S3

105.00 85.00
Sixton Peak Canyon Hdry - Werklaarzen - Zwart - 40 - S7S

Sixton Peak

Sixton Peak Canyon Hdry - Werklaarzen - Zwart - 40 - S7S

229.95

Wat de 's' zegt over de schoen

In onze webshop zie je dat elke werkschoen een ‘s’ en een nummer in de naam heeft. Deze 's’ staat voor safety en het nummer zegt wat over de veiligheidsklasse waar de schoen aan voldoet. 

  • SB
    SB staat voor Safety Base. Deze werkschoenen beschikken over twee basiseigenschappen. Een zool met slipweerstand en een veiligheidsneus. De neus is bijvoorbeeld van staal of composiet en heeft een indeukresistentie van 200 Joule (dat is 20 kilo).
  • S1
    Deze werkschoenen hebben de basiseigenschappen van SB. Daarbovenop hebben ze een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een energie-absorberende hak. Deze schoenen zijn alleen geschikt voor droge werkomstandigheden.

    Werkschoenen met S1P hebben alle eigenschappen van S1, met als extra een beschermende tussenzool. Daardoor kunnen scherpe voorwerpen de zolen niet doorboren.

Bekijk S1 schoenen

  • S2
    Deze werkschoenen zijn hetzelfde als die met norm S1, en hebben daarbovenop een waterafstotend bovendeel. De schacht van de schoenen is tot 60 minuten waterdicht. Deze schoenen bevatten dus niét de beschermende tussenzool van S1P schoenen. Ze zijn dus geschikt voor werkzaamheden waarbij je niet het risico loopt om in scherpe voorwerpen te stappen.

Bekijk S2 schoenen

  • S3
    Van deze schoenen hebben we bij Welkoop de meeste soorten. Deze werkschoenen hebben het eigenlijk allemaal. Namelijk alle eigenschappen van de S1P werkschoenen, met als extra dat ze waterafstotend zijn. Dat zorgt ervoor dat je in natte omstandigheden minimaal 60 minuten lang droge voeten houdt.

Bekijk S3 schoenen

  • S4
    In deze veiligheidsnormering vind je de werklaarzen. Ze zijn gemaakt van rubber en zijn daardoor helemaal waterdicht. Daarnaast zijn ze voorzien van een veiligheidsneus, gesloten hiel, energie-absorberende hak en hebben ze antistatische eigenschappen.
  • S5
    Deze werklaarzen zijn hetzelfde als S4 werklaarzen, maar hebben daarnaast nog een beschermende tussenzool en een zool met een grof profiel.

Bekijk S5 schoenen

  • S7
    Met S7 werkschoenen heb je laarzen die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Ze hebben alle eigenschappen van S3 en zijn waterdicht.

Bekijk S7 schoenen


Veiligheidsklassen op een rijtje

De verschillende veiligheidsklassen (volgens de norm EN ISO 20345:2022) op een rijtje:

Eigenschappen van de werkschoen 

SB 

S1 

S1P 

S2 

S3 

S4 

S5 

S6 

S7 

Veiligheidsneus 

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

Zool met slipweerstand 

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

Gesloten hiel 


✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

Antistatische eigenschappen

 

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

Energie-absorberende hak

 

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

✔️

Waterafstotend (1 uur droge voeten) 

 

 

 

✔️

✔️

 

 

 

 

Waterdicht 

 

 

 

 

 

✔️

✔️

✔️

✔️

Beschermende tussenzool 

 

 

✔️

 

✔️

 

✔️

 

✔️



Kies een geschikte zool

Binnen de veiligheidsklasse heb je vaak nog meer te kiezen. Zoals het materiaal van de loopzool en de eventueel aanwezige tussenzool.

Loopzool

Er zijn verschillende materialen waar de loopzool van gemaakt kan zijn. De meest voorkomende materialen zijn rubber (bijvoorbeeld een Vibram-zool) en polyurethaan (PU). PU is een rubberachtig kunststof. Een variant op PU is TP en TPU. Deze zolen hebben dezelfde eigenschappen als PU, maar hebben een verbeterde slijtvastheid (met TPU als meest slijtvast). Nog een variant op PU is geschuimd polyurethaan. Deze zolen lopen heel comfortabel. Het materiaal is licht, buigzaam, isolerend en warmtebestendig tot 100 graden.

Rubber

 

✔️ Hittebestendig tot 300 °C 

✔️ Goed bestand tegen insnijding 

✔️ Flexibel en elastisch voor een goed loopcomfort en goede demping

❌ Zwaarder in gewicht 

✔️ Beter bestand tegen olie, brandstof en zuren 









PU


✔️ Hittebestendig tot 100 °C

❌ Gevoelig voor beschadiging door scherpe voorwerpen 

✔️ Flexibel en een goede demping 

✔️ Lichter in gewicht

✔️ Slijtvast

Werken op een ladder. Werkschoenen hebben platte zolen of zolen met hak. Sta je regelmatig op een ladder? Dan zijn zolen met hak een betere keuze.

Tussenzool

Kies je voor schoenen met een beschermende tussenzool (of anti-perforatiezool), dan kunnen scherpe voorwerpen de zool niet doorboren. Zo ben je beschermd tegen bijvoorbeeld glas of vergeten spijkers op de grond.

Ondoordringbare tussenzolen zijn gemaakt van staal of composiet (de S3L of S3S werkschoenen). Beide bieden dezelfde bescherming. Wel zit er een verschil in de eigenschappen. Staal is relatief zwaar. Ook wordt het gedetecteerd door metaaldetectors. Kevlar (composiet) is lichter en soepeler.

Extra beschermende tussenzool. Een S3S veiligheidsschoen heeft een anti-perforatiezool die bestand is tegen hele dunne spijkers (3 mm). Zo heb je extra veiligheid, bijvoorbeeld als timmerman.


Werkschoenen voor heren en dames

De meeste werkschoenen zijn geschikt voor mannen en vrouwen. Maar er zijn ook herenwerkschoenen en dameswerkschoenen. Schoenen voor heren zijn vaak breder en zijn beschikbaar in grote schoenmaten. Een dameswerkschoen heeft een smallere leest en is verkrijgbaar in kleinere schoenmaten. Ook zijn dameswerkschoenen soms gemaakt van lichtere materialen, zoals een composiet veiligheidsneus en een kevlar tussenzool.

Bekijk werkschoenen met een:

Smalle leest    Normale leest    Brede leest


Comfort in je werkschoen. Met inlegzolen maak je de pasvorm van je werkschoenen nog meer naar je eigen voeten. Meer hierover lees je in ons artikel over werkschoenen dragen.


Werkschoenen voor jou bij Welkoop

Bij Welkoop kun je werkschoenen kopen van Grisport, Redbrick, Sixton Peak, Emma, Reebok, Gevavi, Safety Jogger, Dunlop en meer. Heb je de werkschoenen ontdekt die werken voor jou? Bestel je werkschoenen eenvoudig in onze webshop. Of kom naar één van onze winkels. Daar kun je de meeste werkschoenen meteen passen.

Zien we je binnenkort?

Vind jouw winkel