Materialen en stoffen

Werkkleding moet altijd veilig, functioneel en comfortabel zijn. Voor de kwaliteit zijn de gebruikte materialen heel belangrijk. Want het materiaal bepaalt bijvoorbeeld of een kledingstuk wind- en waterdicht is. Of alleen waterafstotend en ademend.

Fabrikanten maken werkkleding vaak van deze materialen:

  • Katoen
  • Polyester
  • Cordura®
  • Nylon

Wind- en waterdicht

Polyester en nylon zijn 100% wind- en waterdicht. Maar let wel op wat je koopt. Want de ene stof doorstaat een voorjaarsbui prima, maar is niet bestand tegen een hoosbui. Een fabrikant maakt naden waterdicht door deze te lassen of te tapen. Winddichtheid is vaak hetzelfde als de waterdichtheid.

Waterafstotend

Waterafstotende stof is een dicht geweven stof of heeft een speciale coating. Hierdoor kunnen waterdruppels zich niet op het materiaal hechten. Kies voor waterafstotend als je kleding ook moet ademen. De naden van deze jacks en broeken zijn vaak niet gelast of getapet.

Ademend

Het ademend of ventilerend vermogen van kleding is een natuurkundig principe. Warme lucht en waterdamp hebben de neiging om zich te verplaatsen in de richting van lucht met een lagere temperatuur. De mate waarin een stof in staat is om waterdamp door te laten, noemen we het ademend of ventilerend vermogen.

Een ademende stof voert het zweet af, waardoor je minder snel afkoelt. Ademende kleding werkt alleen als je lichaam en kleding droog zijn. Alle natuurlijke stoffen ademen. Daarnaast zijn er synthetische materialen, speciaal ontwikkeld om te ademen.

Katoen

Katoen is een zuiver natuurproduct. Het is zacht, comfortabel en neemt veel vocht op zonder dat het klam aanvoelt. Ook isoleert katoen goed, smelt niet bij hitte en vat niet snel vlam. Katoen mag je als enige vezel op 90 °C wassen.

Polyester/katoen

Een combinatie van polyester en katoen vormt een zeer sterke en slijtvaste stof. In werkkleding als een overall wordt vaak 65% polyester en 35% katoen gebruikt. Voor sweaters wordt 35% polyester en 65% katoen gebruikt. Want direct op de huid draagt katoen prettiger dan polyester.

Fleece

Dit is een breisel van 100% polyester, dat geruwd wordt. Zo wordt het harig en zacht. Fleece isoleert goed en neemt bijna geen water op, maar is niet winddicht. Fleece wordt winddicht door een ademend, maar winddicht membraan dat tussen twee lagen wordt gelijmd.

Pillen

Soms gaan stoffen ‘pillen’, dan klitten losse deeltjes of haartjes samen tot kleine bolletjes of pluisjes. Daarom is al onze fleecekleding speciaal behandeld. De stof krijgt dus geen pillen.

Micro T/C en ritex

Deze stof is gemaakt van 65% polyester en 35% katoen. De polyestergaren zijn heel dun en fijn geweven waardoor het zacht aanvoelt. De stof heeft een groot kreukherstellend vermogen en is erg slijtvast en duurzaam. Het krimpt nauwelijks en is chemisch te reinigen. Ritex is de coating, die Micro T/C waterafstotend maakt en beschermt tegen de zon.

Denim of spijkerstof

Spijkerstof is een stevige katoenen, in keperbinding geweven stof. De speciale manier van weven levert een heel sterke stof op. Kenmerkend zijn de dubbele stiksels en de spijkers of nagels.

Cordura®

Dit is een heel duurzame en slijtvaste stof van 100% nylon. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor versteviging van zakken, knie-, schouder- en armstukken. De stof is 10 keer sterker dan katoen en 3 keer sterker dan een gewone polyestervezel. Het is vuilafstotend, extreem sterk maar toch zacht en licht.

Wastips

  • Lees eerst het wasvoorschrift.
  • Gebruik geen wasverzachter. Dan behoud je de technische eigenschappen van de stof.
  • Gebruik liever geen wasdroger. Laat je kleding hangend drogen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.