Soorten barbecues

Barbecueën geeft het ultieme zomergevoel. Barbecueën kan met houtskool en gas of in een barbecuehaard. Grill met de directe methode en braad met de indirecte methode.

Houtskool, gas of elektrisch?

Sommige barbecueliefhebbers zweren bij de smaak van houtskool. Toch blijkt uit smaaktests dat er geen smaakverschil is tussen barbecueën op houtskool of gas. De keuze voor gas of houtskool is dus heel persoonlijk. Een gasbarbecue is met een druk op de knop gebruiksklaar, terwijl een houtskoolbarbecue lekker knispert, knettert en na afloop een sfeervolle gloed geeft. We zetten de eigenschappen van de verschillende barcebues voor je op een rijtje.

Elektrisch

Naast de houtskool en gasbarbecues vind je bij ons ook elektrische barbecues. Deze barbecues worden steeds populairder, en dat is niet gek als je naar de voordelen ervan kijkt. Een elektrische barbecue is veilig en snel in gebruik. Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt is je barbecue binnen enkele minuten warm genoeg om te gebruiken. Daarnaast koelt hij ook snel af, waardoor je snel aan de slag kunt met de schoonmaak. Een ander voordeel is dat je een elektrische barbecue gemakkelijk kunt verplaatsen. Zo kun je hem zelfs op het balkon of bij slecht weer onder een overkapping of binnen gebruiken.

                                    Houtskool/briketten            Gas          
Traditioneel
Eigentijds/gemak
X
Wokken/braden/bakken  
X
Korte wachttijd
X
Vlees blijft sappig X X
Natuurlijke smaak blijft behouden    X X
Makkelijk in gebruik
X
Regelbare temperatuur
X
Aanmaakblokjes nodig X
Brand snel X X
Zelf vuur maken X

Direct of indirect?

Met de barbecue maak je de heerlijkste gerechten door te braden of grillen. Het geheim zit ‘m in de methode, direct of indirect. Kies de methode die past bij het vlees, de vis of de groente.

De directe methode

De directe manier van barbecueën is gelijk aan grillen. Het eten wordt direct gegrild boven de hittebron. Keer het vlees halverwege om, zo grilt het vlees gelijkmatig. Gebruik de directe methode voor eten dat in minder dan 25 minuten gaar is, zoals steaks, karbonades, kebab, worstjes, vis en groenten. Tips bij direct barbecueën:

  • Gebruik geen aanmaakvloeistof.
  • Gebruik aanmaakblokjes, deze zijn schoner in gebruik en werken beter.
  • Gebruik als hulpmiddel een brikettenstarter.
  • Smeer olie op het gerecht, niet op het rooster.

De indirecte methode

De indirecte methode is gelijk aan braden. De warmte stijgt omhoog en weerkaatst terug op de deksel. Zo wordt je eten langzaam, gelijkmatig en aan alle kanten gaar. Je hoeft het eten dan ook minder vaak te draaien. Plaats de briketten aan de kanten van de barbecue met een druipbak in het midden. Of gebruik alleen de branders aan de zijkant van je gasbarbecue. Gebruik de indirecte methode voor eten dat je 25 minuten of langer grillt, zoals braadstukken, ribstukken, hele kippen en andere grote stukken vlees. Maar ook visfilet, dat makkelijk uit elkaar valt. Graag geven we je een paar tips:

  • Gebruik alleen aanmaakblokjes.
  • Houd de deksel zo veel mogelijk dicht, zo blijft rook binnen en krijg je geen opflakkeringen.
  • Verwarm de barbecue en het rooster 10 tot 15 minuten voor. Dan droogt het vlees niet uit en is de bereidingstijd korter.
  • Zet het luchtrooster in het deksel en de bodem open.
  • Keer het gerecht een keer om. Zo karameliseer je het en wordt het bruin, voor de lekkerste smaak.

Barbecuehaard

Steeds vaker kiezen mensen voor een stenen of betonnen haard met een schoorsteen. Deze zet je op een vaste plek en maakt deel uit van je tuin of terras. Het is niet alleen makkelijk maar staat ook gezellig. Kies in onze winkel uit diverse modellen en speciale onderhoudsmiddelen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.