Zwembadonderhoud

Schoon zwemwater is belangrijk. Als je het niet onderhoudt, wordt het water groen en begint het raar te ruiken. Maar hoe zorg je voor schoon water? 

Waarom moet je zwembadwater onderhouden?

Als je het bad voor het eerst vol laat lopen, is het water schoon en veilig. Door gebruik van het zwembad gaat de kwaliteit van het water achteruit. Dat komt door huidschilfertjes, talg, transpiratie en vuil uit de lucht dat in het water komt. Het water zal niet meteen onveilig of vies zijn, maar is na verloop van tijd wel minder fris. Bewaak daarom de chemische balans van het water.

Volg dit stappenplan voor heerlijk helder water!

1.  Meet de de pH-waarde

De behandeling van je zwembadwater begint met het meten van de pH-waarde en het chloorgehalte. Dit kun je doen met teststrips of digitaal. De pH-waarde en het chloorgehalte staan in verbinding met elkaar. De juiste pH-waarde garandeert een optimale werking van het chloor. Het is dus belangrijk om niet zomaar chloor aan het water toe te voegen. De pH-waarde geeft de zuurgraad aan. Chloor werkt effectief in zwemwater met een neutrale pH. Die mag schommelen tussen pH 6,8 en 7,8. De ideale zuurgraad is 7,2 

Is de pH-waarde te hoog? Corrigeer dit dan met pH-minus.

Is de pH-waarde te laag? Corrigeer dit dan met pH-plus.

Doseer pH-minus of pH-plus nooit tegelijk met chloor.

2. Houd je chloorgehalte op peil

Zwemwater heeft van nature allerlei bacteriën. Bestrijd deze bacteriën met chloor. Breng eerst de pH-waarde op peil voordat je chloor aan het water toevoegt!  

Chloorgranulaat
Met een een chloorgranulaat kun je het chloorgehalte snel op peil brengen. Los het granulaat op in een emmer met lauwwarm water.

Chloortabletten
De tabletten lossen langzaam op en houden het water gedurende langere periode schoon en fris. Chloortabletten gebruik je altijd in combinatie met een chloordrijver. Dus: met een chloorgranulaat kun je het chloorgehalte snel op het peil krijgen, met chloortabletten zorg je voor een langdurige werking. Het chloorgehalte van zwembadwater moet tussen de 2 en 5 ppm blijven.

Soorten chloor
Er zijn twee soorten chloor verkrijgbaar. Gebruik organisch chloor in hard water en anorganisch chloor in zacht water. Gebruik voor zwembaden alleen chloor dat daarvoor geschikt is. Mix nooit twee verpakkingen of soorten chloor door elkaar, dat is levensgevaarlijk.

Gebruik een skimmer of chloordrijver
Dagelijks onderhoud doe je met chloortabletten in een skimmer of chloordrijver. Controleer regelmatig of de chloortabletten opgelost zijn. Voeg een nieuw tablet toe als deze is opgelost. Gooi chloortabletten nooit los in het water, dan verkleurt je zwembad.

3. Controleer de calciumhardheid

De calciumhardheid is het gehalte aan kalk in het water. Normale waardes liggen tussen de 5,5 en 14 graden dGH. Water met te veel kalk wordt troebel. Ook nemen de kalkafzettingen aan de randen dan toe.

4.Controleer regelmatig of het tablet is opgelost

De tijd waarin een chloortablet oplost verschilt. Het hangt af van de dosering, of je een chloordrijver of skimmer gebruikt, de capaciteit van het filter en de plaats van de chloordrijver, skimmer en filter. In een chloordrijver is de oplostijd van een 20 grams tablet drie dagen, van een 20 grams tablet direct in de skimmer mand tussen een en twee dagen. Controleer daarom regelmatig of het tablet opgelost is.

5. Houd de temperatuur van het water in de gaten

Tot slot is het belangrijk dat je de temperatuur van het water in de gaten houdt. Hoe warmer het water, hoe groter de kans op algen en bacteriën. Bij warm weer is wat extra chloor een goed idee.

Grote schoonmaak

  • Reinig de skimmers en verwijder bladeren en grof vuil uit en rondom het zwembad
  • Gebruik een bodemschepnet en een oppervlakteschepnet
  • Verwijder met een zwembadborstel het vuil en de vuilafzetting op de wanden en bodem
  • Zand en fijn vuil zuig je van de bodem met een borstel met zuigmond of automatische bodemzuiger

Vervang je filter 

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je zwembad is het vervangen van de filtercartridge in de pomp. Anders blijf je de vervuiling rondpompen. Vervang de cartridge iedere 2 weken.

Algemene onderhoudstips

  • Ga niet met vieze voeten het water in
  • Gebruik een goede filterinstallatie
  • Laat geen huisdieren in het water
  • Dek je zwembad na gebruik af en voorkom dat er vuil en bladeren inwaaien

Gerelateerde video's

DjkGiuekVOc
Het reinigen van je zwembad