Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Gazon bemesten en bekalken

Een mooi gazon heeft niet alleen water, licht en lucht nodig, maar ook voedingsstoffen.

Waarom bemesten en bekalken?

Elke gazon heeft voedingsstoffen nodig, maar de hoeveelheid hangt af van de bodemsoort. Zandgrond is arm en heeft dus meer voedingsstoffen nodig dan kleigrond, waar van nature veel meer voeding in zit. Bemest in elk geval als je geverticuteerd(de grasmat losser gemaakt) hebt. 3 à 4 keer per jaar bemesten geeft het mooiste resultaat.

Als je maaimachine een mulchfunctie heeft, dan kun je het versnipperde gras laten liggen. Dit brengt de voedingsstoffen weer terug in de bodem. Dit kan alleen bij regelmatig maaien, anders wordt de mulchlaag te dik en verstikt deze juist het gras.

Kalk strooien in de winter verbetert de grasmat zodat mos minder kans krijgt. Je kunt mest en kalk met de hand strooien (2 keer, haaks op elkaar), maar voor grotere oppervlakten is een strooiwagen erg handig. Tussen bekalken en bemesten moet een paar weken zitten omdat mest en kalk elkaar tegen kunnen werken.

Organische mest of kunstmest?

Organische mest zijn natuurlijke voedingsstoffen, die in korrelvorm of poeder gemakkelijk op het gazon te gebruiken zijn. Organische mest wordt door vocht naar de wortels getransporteerd, waardoor ook de samenstelling van de bodem verbetert.  Dit heeft een langzame, langdurige werking.

Door kunstmest te strooien, voeg je de ideale samenstelling mineralen toe aan je gazon. Dit werkt snel op de korte termijn. Je kunt de samenstelling aanpassen aan wat je grasmat en grondsoort op dat moment nodig hebben. Kunstmest zorgt niet voor de verbetering van de bodem.

Bemestingskalender

(linkje leggen)

 

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

xZJj-3E1A84
Gras bijzaaien
41zIwP8p8-E
Bemesten van je gazon
LYWcvlaUVrw
Kalken van je gazon
Wellicht ook interessant voor u
Welkoop Tuinkalk - 10 kg

Welkoop

Welkoop Tuinkalk - 10 kg

7.49
Welkoop Organische Gazonmest - Gazonmeststof - 20 kg

Welkoop

Welkoop Organische Gazonmest - Gazonmeststof - 20 kg

29.95
Stiga SV 213E - Verticuteermachine - 32 cm

Stiga

Stiga SV 213E - Verticuteermachine - 32 cm

119.00
ECOstyle Gazon-AZ - Gazonmeststof - 5 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon-AZ - Gazonmeststof - 5 kg

19.95