Door de huidige situatie is het bij ons erg druk. De bezorging van je bestelling, reactie van onze klantenservice of leveranciers duurt langer dan je van ons gewend bent.
Bij voorbaat dank voor je begrip en geduld.

Gazon kalken

Elk gazon heeft kalk nodig.

Op een zure grond groeit gras niet goed. Mos en onkruid nemen de overhand en er komen kale plekken in het gazon. In plaats van mooi groen is het gazon meer geel van kleur.

Waarom kalk strooien?

Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Bekijk kalk van ECOstyle of van DCM.

Kalk is zelf geen meststof, maar zorgt dat voeding uit meststoffen goed wordt opgenomen. Het is dus altijd van belang om eerst kalk te strooien en daarna een gazonmeststof. 


Dus... goed kalk strooien draagt bij aan:

  • juiste zuurgraad (pH-waarde) van de grond
  • minder mos
  • goede opname van meststoffen
  • minder onkruid (doordat het gazon mooi dichtgroeit krijgt onkruid minder kans zich te ontwikkelen)
Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

Gardena

Gardena L - Strooiwagen - 12,5 liter

42.95
Turfmaster Roteerstrooier XBIPS36 - Strooiwagen - 36 kg

Turfmaster

Turfmaster Roteerstrooier XBIPS36 - Strooiwagen - 36 kg

129.00
Welkoop 4-seizoenenkalk - 20 kg

Welkoop

Welkoop 4-seizoenenkalk - 20 kg

11.49
ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 20 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon AZ-Kalk - 4-seizoenenkalk - 20 kg

14.95

Wanneer kalk strooien?

De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit. In het voorjaar gebruik je bij voorkeur kalk die sneller werkt en oplost.

Advies: om er zeker van te zijn dat zowel de kalk- als de meststof goed hun werk doen adviseren wij je om tussen het moment van kalken en bemesten 4 weken aan te houden. Tegenwoordig bestaan er verschillende soorten kalk, waarbij je meststoffen kort na het bekalken kunt strooien.  Bij het gebruik van speciale natuurlijke of organische meststoffen is het zelfs mogelijk om dezelfde dag kalk- en meststof te strooien. Lees hiervoor de aanwijzingen op de verpakking of vraag advies aan een van onze medewerkers.

Kalken van je gazon

Zo strooi je kalk

Kalk strooien doe je met de hand of –voor grotere gazons- met een handige handstrooier of strooiwagen.  Kalk moet je ieder jaar strooien, omdat het namelijk gedurende het seizoen uitspoelt en opgenomen wordt. Als vuistregel kun je hanteren dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien voor jaarlijks onderhoud. Reken bij normaal onderhoud van je gazon op zo’n tien kilo kalk per 100m2 per jaar. Oftewel 1kg voor iedere 10 vierkante meter gras.

Wees niet bang dat je te veel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk. Zoals eerder beschreven is het heel verstandig om - ongeveer 4 weken na het strooien van kalk - ook een gazonmest te strooien; alleen kalk strooien is onvoldoende om een mooi groen en gezond gazon te krijgen. Wil je precies weten hoeveel je moet strooien? Test dan eerst de zuurgraad (pH-waarde) van je grond. Ideaal is een pH-waarde van je gazongrond tussen de 6,5 en 7.