Gazon maaien

Een mooi gazon is een sieraad voor je tuin, maar daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Om te beginnen moet je regelmatig maaien.

Wanneer maaien?

Afhankelijk van het weer begin je in maart met grasmaaien. Boven een temperatuur van 6 graden begint het gras te groeien, de ideale temperatuur voor gras is tussen de 12 en 20 graden. Maai de eerste keren niet te kort, maar houdt de lengt op 5 à 6 cm. Daarna kun je het gras op ongeveer 3 à 4 cm hoogte maaien. Een siergazon maai je korter maar wel vaker. Maai je het gras te kort dan ziet het er kaal uit en krijgen mos en onkruid meer kans om te groeien. Laat je het gras te lang, dan staat het onverzorgd, krijgen de grove grassoorten de overhand en heb je ook meer kans op mos. Maai tijdens het seizoen minstens 1x per week, dan blijft het gazon mooi. Als het in de herfst kouder wordt, groeit het gras minder dus hoef je minder te maaien. De laatste keer voor de winter is het het beste om het gras niet te kort te maaien.

Maaimachines

Er zijn verschillende machines om je gras te maaien. Welke manier je kiest hangt af van de oppervlakte van je tuin, de beschikbaarheid van een stopcontact en de hoeveelheid plezier je hebt in grasmaaien.

Een handmaaier is een kleine, handzame kooimaaier die het gras snijdt. Dit geeft een mooi resultaat, maar kost ook veel moeite. Daarom kun je deze maaier het beste gebruiken voor kleine gazons. Een voordeel is dat het maaien met de handmaaier geen lawaai maakt. Maaien van nat gras gaat niet zo goed.

Als je een stopcontact in de buurt hebt kun je voor een gemiddeld gazon een elektrische maaier gebruiken. Dit is een cirkelmaaier die niet veel lawaai maakt. Een cirkelmaaier slaat met een mes het gras af en is daardoor iets minder strak dan een kooimaaier. Meestal heeft hij een opvangzak zodat je het gras niet bij elkaar hoeft te harken. Wanneer de maaier ook een mulchfunctie heeft, dan versnippert hij het maaisel dat je daardoor kunt laten liggen. Het is dan gelijk voeding voor het gazon.

Heb je een groter gazon, dan kom je uit bij een benzinemaaier. Deze maaier heeft meer maaivermogen en het voordeel dat je niet beperkt wordt door een snoer. Deze maaier maakt wat meer geluid en heeft meer onderhoud nodig.

Een accumaaier voegt de voordelen van een elektrische en benzinemaaier bij  elkaar: weinig lawaai, een sterke machine en alle bewegingsvrijheid. De gebruiksduur van de accu kan een beperking zijn, maar dit hoeft niet als je er een extra accu op zet.

Is je gazon heel groot? Dan hebben we ook een comfortabele zitmaaier. Heel gemakkelijk en voorzien van opvangbak en/of mulchfunctie.

Heb je eigenlijk geen zin en tijd om te maaien, dan kun je ook een robotmaaier laten installeren. Hierbij is het gemak zeer hoog en deze werkt minimaal net zo nauwkeurig als je zelf doet. Er zitten namelijk sensoren ingebouwd, waardoor deze maaier geen grasspriet zal missen en jij zonder enige moeite een perfect gemaaid gazon zal hebben.

Graskanten

Het is het gemakkelijkste om de grasranden mee te maaien, maar dit lukt niet altijd. Voor lastige grasranden en stukjes waar je slecht bijkomt gebruik je een graskantenknipper of trimmer. Een paar keer per jaar steek je de graskanten netjes strak met een graskantensteker of kantenstekerrol.

Met een graskantenknipper knip je handmatig de kantjes bij. Je moet hiervoor op de knieën. Als je dit lastig vindt, dan is er ook een grasknipper met een steel, of je kunt  een elektrische grastrimmer gebruiken.

Een elektrische of accu trimmer is een handzame, flexibele machine waarmee je snel en gemakkelijk de kanten knipt. Je kunt rechtop blijven staan.

De  graskantensteker  gebruik je om graskanten recht af te steken. Dit doe je langs de scheiding: gras – stoep, of langs de scheiding: gras – border. Bij het steken van graskanten langs de border is het handig om een touwtje te spannen zodat je recht blijft steken.
Een  kantensnijderrol snijdt de kanten  snel en gemakkelijk af, door met een rol voorzien van een mes langs de kanten te lopen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.