Gras zaaien

Wil jij een prachtig, dicht gazon?

Dan geeft gras zaaien het mooiste resultaat. Kies het graszaad uit aan de hand van het soort gazon dat je wilt. Je kunt kiezen voor een sportgazon, speelgazon, siergazon, dierenweide of een schaduwgazon.

Wanneer gras zaaien?

De periode voor gras zaaien is afhankelijk van de temperatuur en het vocht in de bodem. Je kunt het hele jaar gras zaaien, maar bij voorkeur wanneer het niet koud en vochtig is. De temperatuur van de bodem moet minimaal 12 graden zijn. In het voorjaar zijn april en mei de beste maanden om gras te zaaien. De grond is dan vochtig genoeg en de temperatuur loopt op. Ook het najaar is een goede periode om gras te zaaien. Het is ideaal wanneer het na het gras zaaien gaat regenen, zodat de zaden goed in de bodem komen te zitten. Zorg er voor dat je gazon eerst hebt bestrooid met kalk en daarna hebt bemest. 

 

Bekijk en bestel graszaad

Voorbereiding

Je kunt gras het hele jaar zaaien, maar bij voorkeur in het voorjaar of aan het begin van het najaar. Verwijder al het onkruid, wortels en rommel uit de aarde. Daarna spit je de grond om tot een diepte van ongeveer 20 centimeter. Keer de aarde om met een spade, frees of graafmachine. Zo breng je lucht in de grond.

Is de grond erg arm en zanderig? Voeg dan organische meststoffen toe. Maak zware kleigrond lichter door er turf of zand door te mengen. Hark daarna met een rechte hark de grond mooi vlak. Loop de losse aarde goed aan, hark de kuiltjes dicht en maak de grond opnieuw vlak. Loop de grond daarna nogmaals aan, haaks op de eerste keer. Je kunt de grond ook aandrukken met een tuinwals.

Neem de tijd om goed te harken, dit bepaalt of het gazon straks mooi vlak ligt. Dit is voor een siergazon heel belangrijk. Lees meer over een gazon aanleggen.

Aan de slag: Gras bijzaaien

Hoe gras zaaien?

Het gelijkmatig strooien van graszaad kan op twee manieren. Met een strooiwagen of met de hand. Een strooiwagen is ook handig voor het strooien van mest en kalk. Strooi wat extra graszaad langs de randen, want die hebben meer te verduren.

Op de verpakking staat hoeveel graszaad je per m2 nodig hebt. Eén kilo is genoeg voor een gazon van 40 tot 50 m2. Verdeel deze hoeveelheid in tweeën en zaai het eerste deel gelijkmatig over het gazon. Let op dat er niet te veel wind staat. Het tweede deel strooi je daar haaks op. Dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling.

Je kunt het graszaad voorzichtig aanlopen met een wals, dit voorkomt wegwaaien en laat het sneller ontkiemen. Zaad ontkiemt in licht. Bedek het zaad dus niet met een extra laag aarde of compost. Het beste kun je de natuur zijn werk laten doen. Heb je haast? Dan kun je beter graszoden leggen.

Welkoop Siergazon - Graszaad - 1 kg

Welkoop

Welkoop Siergazon - Graszaad - 1 kg

14.95
Welkoop Speelgazon - Graszaad - 5 kg

Welkoop

Welkoop Speelgazon - Graszaad - 5 kg

49.95

Resultaat

Zeker bij een siergazon is het resultaat mooier dan bij graszoden leggen. Je hebt alleen wat geduld nodig. Ook dit gazon moet je de eerste weken goed sproeien.

Het duurt zo’n 2 weken voordat het graszaad geworteld is en begint met groeien. Houd er rekening mee dat het een aantal maanden duurt voordat er een dicht gazon ontstaat. Loop er tot die tijd niet onnodig overheen.

Als het gras 10 centimeter is kun het voor het eerst maaien. Maai het gras niet te kort en laat zo’n 5 centimeter staan. Vaak heeft een gazon na de winter kale plekken. Hiervoor kun je het beste gazonherstel of gazonreparatie gebruiken. Dit is een mengsel van graszaad dat sneller kiemt dan gemiddeld. Zo herstel je snel en makkelijk de kale en lelijke plekken in je gazon.