Om je beter van dienst te zijn maakt Welkoop gebruik van cookies. Cookiebeleid

Je gazon verticuteren

Een mooi gazon krijg je door regelmatig te maaien, bemesten en water te geven als dat nodig is. Toch kunnen mos en grasresten je grasmat minder gezond maken. Door te verticuteren verhelp je dit. 

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het bewerken van het gazon met een messenrol of hark, waardoor de bovenste laag van de grasmat wordt ingesneden.

Waarom verticuteren?

In de loop van de tijd raakt je gazon verstikt door een laag van grasresten, mos, plantenresten en onkruid. Hierdoor kunnen vocht, voedingsstoffen en licht niet meer in je grasmat doordringen. Deze laag moet je doorbreken en weghalen, dit doe je door te verticuteren. Verticuteren kun je met een verticuteerhark doen, maar dit is een zware klus en dus alleen geschikt voor kleine stukjes gazon.

Met een verticuteermachine (elektrisch of op benzine) wordt verticuteren gemakkelijker, zeker als je een opvangbak aan de machine bevestigt. Je stelt de verticuteermachine niet te diep in, zodat je de bovenste centimeters van je grasmat doorsnijdt. Je vangt het mos op of harkt het van het gazon af. Dan ga je er nog een keer in de andere richting overheen zodat je de hele grasmat goed bewerkt hebt.  Voor het beste resultaat hark je het gazon nog een keer goed af met een sterke grashark zodat je al het mos kwijt bent.

Als er veel vervuiling in het gazon zat, dan ziet het er nu heel kaal uit. Je hoeft daar niet van te schrikken. Doordat de grond nu veel meer licht en lucht krijgt zal het gazon weer snel gaan groeien. Help dit proces door gras bij te zaaien en te bemesten.

Sommige verticuteermachines zijn voorzien van een beluchtingsrol. Dan gebruik je de machine vaker om je gazon extra te beluchten. Zeker op dichtgeslagen of zware grond is dit een mooie extra toepassing van de verticuteermachine.

Wanneer verticuteren?

Verticuteren doe je in het voorjaar, ongeveer in april. Dan groeit het gazon hard en herstelt het zich snel van een verticuteerbeurt. Verticuteren gaat het beste op een droge dag, dan blijft het afval niet plakken. Als na een slechte zomer het gazon weer veel mos heeft dan kun je in september nog een keer verticuteren, bijzaaien en bemesten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

0XZdXwapcVA
Verticuteren van je gazon
xZJj-3E1A84
Gras bijzaaien
Wellicht ook interessant voor u
WOLF-Garten VS 302 E - Verticuteermachine - 30 cm

WOLF-Garten

WOLF-Garten VS 302 E - Verticuteermachine - 30 cm

149.95
Stiga SV 213E - Verticuteermachine - 32 cm

Stiga

Stiga SV 213E - Verticuteermachine - 32 cm

119.00
Stiga SV 415E - Verticuteermachine - 38 cm

Stiga

Stiga SV 415E - Verticuteermachine - 38 cm

159.00
DCM Microgazon plus - Gazonmeststof - 10 kg

DCM

DCM Microgazon plus - Gazonmeststof - 10 kg

23.99