Je gazon water geven

Als het weinig regent, is het belangrijk je gazon goed te bewateren. Maar hoe kun je dit het beste doen? En wanneer? 

Hoe sproei je je gazon?

Ondanks het feit dat er in ons land voldoende regen valt is het toch belangrijk om in de gaten te houden of je gazon niet te droog wordt. Een gazon heeft water nodig voor een goed wortelstelsel. De wortels houden het gazon sterk en beschermen tegen ziektes. Controleer het gazon daarom regelmatig. Je kunt droogte herkennen door het doffer worden van het gras en vergeling van het blad. Om goed en gelijkmatig te bewateren kun je gebruikmaken van een zwenksproeier, sectorsproeier of druppelslang.

Zwenksproeier

Met een zwenksproeier kun je water geven zonder plasvorming en wordt het water gelijkmatig verdeelt. Voornamelijk geschikt voor vierkante en rechthoekige oppervlakken. Je kunt ze eenvoudig instellen. Bij ons vind je zwenksproeiers van Gardena voor oppervlakken van 90 tot 350 m².

Sectorsproeier

Een sectorsproeier wordt meestal gebruikt voor grotere oppervlakken. Lichte varianten kunnen worden aangesloten op de waterleiding. Je kunt de sproeihoek zelf instellen. De sectorsproeier uit ons assortiment heeft een maximaal bereik van 13 meter. Ze zijn gemaakt van messing.

Druppelslang

Een druppelslang wordt vaak gebruikt om, op een zuinige manier, meerdere planten langdurig van water te voorzien. Je bespaart tot 70% water in vergelijking met conventioneel watergeven. Je kunt een druppelslang vaak zowel boven- als ondergronds gebruiken. Je kunt hem op zijn plek houden door hem met pennen vast te zetten. De druk kun je regelen met een drukregelaar

Wanneer sproeien?

Hoe warmer het wordt, hoe vaker je gazon behoefte heeft aan water. Bij temperaturen boven de 20 graden kun je het beste drie keer per week watergeven. Het is belangrijk om pas water te geven als er geen (felle) zon is, dus voor zonsopgang of na zonsondergang. Hiermee voorkom je verbranding van het gras. Vebranding kan veel schade aanbrengen en is onherstelbaar. Daarnaast verdampt het water sneller in de felle zon waardoor het gazon er eigenlijk niks aan heeft. 

Hoeveel sproeien?

Bij het watergeven van je gazon kun je dit beter langere tijd achter elkaar doen dan een paar keer kort. Zo kun je het beste drie keer per week twee uur lang bewateren dan iedere dag een half uur. Te veel water zal je niet snel geven, maar houd ongeveer 10 tot 15 mm per keer aan. Dit kun je meten door een regenmeter te plaatsen. 

Nieuw gazon

Een nieuw gazon heeft vooral de eerste twee tot zes weken weken veel water nodig. Zeker bij warm of droog weer moet je het regelmatig besproeien gedurende ongeveer 6 uur. Dit is afhankelijk van de grondsoort. Een zandgrond houdt bijvoorbeeld minder vocht vast dan een kleigrond. Zorg ervoor dat het gazon niet verbrandt door te weinig water, maar natuurlijk ook niet verdrinkt door te veel water. Zo moet je vooral de graskanten goed in de gaten houden. Als nieuw gazon erg droog wordt is de schade vaak niet meer te herstellen. Dit is hetzelfde bij het geven van te veel water. Nieuw gazon is in het begin erg kwetsbaar omdat de wortels nog moeten aangroeien.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.