Onkruid, ziekten en plagen

Een mooi gazon is een sieraad in je tuin. Door goed te maaien en te bemesten, lukt dit vaak aardig goed. Toch kan er onkruid en mos in je gazon ontstaan, of je grasmat kan ondermijnt worden door ziekten en plagen.

Onkruid bestrijden

Voorkomen is beter dan bestrijden. Je houdt je gazon gezond door regelmatig te maaien en de tuin een paar keer per jaar te bemesten. Maai niet te kort en zorg dat je een dichte grasmat hebt, dan krijgt onkruid geen kans. Heb je bijvoorbeeld toch klaver in je tuin, dan wijst dat op een stikstof tekort. Kies dan een bemesting met wat hoger stikstof (N) gehalte, daarmee bestrijd je de klaver.

Oorzaak mos in het gazon

Mos groei is één van de meest voorkomende problemen in gazons. Mos tijdelijk verwijderen is geen probleem, permanent verwijderen wel. dit lukt vaak pas als de oorzaken van mosgroei onder handen worden genomen. Zo zijn er verschillende oorzaken voor mos in een gazon:

 • Te veel schaduw op je gazon
 • Je gazon is in slechte conditie
 • Een langdurige periode van regen
 • Geen optimale drainage
 • Een te kort gemaaid gazon
 • Te kort maaien

Mos voorkomen

Je voorkomt mos door de algehele conditie van je gazon te verbeteren. Dit doe je door het gazon goed te verzorgen en de voedingswaarde op peil te houden door 3 keer per jaar te bemesten.

Tips om mos te voorkomen:

 • Zorg voor een goede drainage
 • Zorg ervoor dat je gazon zoveel mogelijk in de zon ligt
 • Maai je gazon niet te kort (minimaal 4 centimeter)
 • Bemest in het voorjaar, de zomer en in het najaar

Mos verwijderen

Mos bestrijd je door het gazon in de winter te bekalken. In april ga je dan met een verticuteermachine over de grasmat waarmee je het mos eruit haalt en de grond belucht. Doordat water, licht en voeding daarna beter in het gazon doordringen, krijgt mos geen kans meer. Na het verticuteren ziet je gazon er niet zo best uit maar met bijzaaien en bemesten komt dit weer helemaal goed. Als mos toch weer snel de kop opsteekt, kun je een mosdodend middel gebruiken.


Onkruid verwijderen

Onkruid in je gazon kun je op twee manieren bestrijden:

 • Dit doe je met de hand (op de knieën) of met een handige onkruidsteker. Een onkruidsteker haalt het onkruid met wortel en al weg zonder dat je hoeft te bukken.
 • Bestrijdingsmiddelen: je kunt onkruid in het gazon ook met een speciaal middel bestrijden. Deze middelen bestrijdt tweezaadlobbig onkruid en laat het eenzaadlobbige gras met rust. Pas op dat je met spuiten de omringende beplanting niet raakt, die beplanting kan namelijk ook niet tegen dit spuitmiddel. Gebruik daarnaast een goede drukspuit met beschermkap en vergeet je eigen beschermingsmiddelen niet. Lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking, daar staat alles over dosering en de periodes wanneer je kunt spuiten.

Ziekten in je gazon

Schimmels zoals rooddraad en dollarspot komen meestal voor in slecht onderhouden, vaak vochtige gazons. De beste bestrijding is een goede verzorging van de grasmat: verticuteren, bemesten en niet te kort maaien. Maak van deze aandacht voor het gazon een goede gewoonte en schimmels krijgen geen kans meer.

Plagen in je gazon

Soms wordt je gazon ondermijnd door insecten. Emelten (larven van langpootmug) en engerlingen (larven van kevers) vreten de wortelhals van grasplantjes kaal zodat de grasmat los komt te liggen en afsterft. Deze plaag komt vaker voor op natte bodems. Bestrijding kan door een betere vochtafvoer of door een bestrijding met aaltjes. Ook het aanplanten van sterk geurende planten kan helpen. Zorg dat het gazon niet te lang wordt en de grasmat stevig blijft.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

_rEkFbWHDck
Onkruid en mos in je gazon bestrijden