Bemesten

Elk gazon heeft voeding nodig.

Naast water en zuurstof heeft elk gazon voedingsstoffen nodig om de bodem te verbeteren en het gras te laten groeien.

Tijd voor de zomerbemesting!

Het gras is al een tijdje goed aan het groeien. Hierdoor heeft het veel voeding uit de bodem gehaald. Als je dit niet tijdig aanvult kan het gras vlekkerig worden, ontstaan kale plekken, krijgt onkruid de kans en heb je meer kans op andere ziektes en plagen. Daarbij komt er een uitdagende tijd aan voor je gazon: het wordt steeds heter en droger buiten plus het wordt in de zomer vaker betreden. 

Met andere woorden: door je gazon op tijd te bemesten houdt je het gezond en weerbaar. Je krijgt een gesloten grasmat met minder kans voor ziektes en onkruid. Ook blijft het gras hierdoor mooi diepgroen.

Organisch of kunstmest?

Bemesten met natuurlijke/organische meststoffen verrijkt de bodemstructuur en werkt langer dan kunstmest. De korrels geven drie tot vier maanden lang steeds kleine beetjes mest af. Organische mest beschadigt het gras niet als je het direct na het maaien aanbrengt of als je het bij zonnig weer op je gazon strooit. Bij kunstmest kan het gras 'verbranden’. De belangrijkste meststoffen stikstof (N), fosfor (P) en kali (K) zitten in al onze mestproducten, maar in wisselende samenstelling.

Welkoop adviseert organische meststof, dit is duurzamer en heeft een langere werking. Kunstmest heeft als voordeel dat het snel werkt en snel resultaat geeft, echter is dit van kortere duur en is minder duurzaam.

Zo doe je het

Bemesten doe je met de hand of met een strooiwagen. Vooral voor een groter gazon is een strooiwagen handig. Lees op de verpakking hoeveel je nodig hebt. Gemiddeld gebruik je ongeveer één kilo per 10 m2. Is je gazon droog tijdens het bemesten, sproei het dan daarna om te zorgen dat de meststoffen goed in de bodem terecht komen (of zorg ervoor dat je de weerberichten in de gaten houdt en strooi het een paar uur voordat het begint te regenen). Een strooiwagen heeft als grote voordeel dat de meststof gelijkmatig wordt verspreid, hierdoor krijg je een nog mooier egaal groen gazon.

Kalken en bemesten op één dag

Het kalken en bemesten van je gazon zorgen mede voor het aansterken van je gazon na de winter. Mest zorgt voor een gezond bodemleven en maakt je gazon sterk en weerbaar. Kalk zorgt voor een verhoogde zuurgraad in de bodem. Dit voorkomt mos en onkruid.

Idealiter zou je kalken en bemesten op hetzelfde moment doen. Dat kan met het nieuwe ECOstyle concept exclusief verkrijgbaar bij Welkoop. Waarom kan het op een dag? De kalk van ECOstyle lost op wanneer deze in aanraking komt met een zure bodem en organische meststof. Het voordeel hiervan is dat het langzamer voedingstoffen afgeeft aan de bodem. Let op; hierdoor is het resultaat ook iets later zichtbaar.

Wanneer nog meer bemesten?

Drie keer per jaar bemesten is wenselijk om een gezond en groen gazon te krijgen en te behouden. De eerste keer bemest je dan in maart/april en een tweede keer in mei/juni. Als het nodig is dan kun je het gazon in de zomer nog eens extra bemesten (bij voorkeur 's avonds). Heel belangrijk is in elk geval om in het najaar je gazon een najaarsbemesting te geven. Met een speciale najaarsmeststof kan je gazon sterker de koude winter trotseren. Mest wordt  in het voorjaar het beste opgenomen als je een paar weken ervoor kalk hebt gestrooid.

Bemesten van je gazon

Welkoop Organische Gazonmest - Gazonmeststof - 5 kg

Welkoop

Welkoop Organische Gazonmest - Gazonmeststof - 5 kg

11.95
DCM Meststof Vital-Green Gazon - Gazonmeststof - 1,5 kg

DCM

DCM Meststof Vital-Green Gazon - Gazonmeststof - 1,5 kg

9.75
ECOstyle Gazon-AZ Sprint - Gazonmeststof - 2 kg

ECOstyle

ECOstyle Gazon-AZ Sprint - Gazonmeststof - 2 kg

11.50