Bollen

Bloembollen planten is heel makkelijk. Voorjaarsbloeiers plant je in de (vroege) herfst, zomerbloeiers tot in de winter. Met een beetje slim plannen heb je het hele jaar een tuin vol bloemen.

 

Bollen planten

Bloembollen planten voor voorjaarsbloemen kan vanaf half september tot half december. Kijk altijd even op de verpakking voor de beste periode om de bollen van jouw keuze te poten. Bij vorst kun je niet planten en als de grond erg nat is kun je beter even wachten, anders heb je kans dat de bollen gaan rotten. Bloembollen voor zomerbloemen plant je in het voorjaar zodra de kans op vorst voorbij is. Geef direct na het planten water en zorg dat de grond altijd licht vochtig blijft. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken en zijn zo beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. 

Zo doe je het

 1. Werk de grond eerst goed los, daar houden bollen van. 
 2. Gebruik een bollenplanter om een gat te maken, dat kan eventueel ook met een tuinschepje. Maak het gat twee tot drie keer zo diep als de dikte van de bol. 
 3. Doe de bollen in de grond en maak het gat losjes dicht met grond.

In het gras kan ook

Bloembollen doen het ook prima in een gazon en het planten is net zo makkelijk. Maak een H-vormige opening in het gras, plant de bollen en leg de graslap weer terug. Wil je dat de bol na een jaar weer bloeit? Maai dan het gras en de bloem als de bloembladeren helemaal geel zijn.

Tip: Ben je vergeten bloembollen te planten? Koop ze dan in pot en plant ze in het vroege voorjaar alsnog in de tuin.

 

Etagebeplanting

Etagebeplanting is een veel gebruikte methode om bloembollen in pot toe te passen. Het is een eenvoudige manier om het bloeiseizoen binnen een bloempot te verlengen. Zo wordt een relatief klein oppervlak dus optimaal benut. Dit geeft ook gelijk aan dat het voor iedereen mogelijk is om etagebeplanting toe te passen. Je hoeft geen grote tuin te hebben. Of het nu gaat om een groot terras, een klein balkon of als blikvanger naast de voordeur: overal is wel een plek te vinden voor een mand of pot met bloembollen. Etagebeplanting is niets meer of minder dan het boven elkaar poten van verschillende soorten bloembollen. De belangrijkste regel voor het poten is dat de grootste bollen als eerste in de pot gaan. Als laatste komen dan de kleinste bollen. Poot de bollen niet recht boven elkaar, maar laat ze iets verspringen. Hierdoor kunnen de plantdelen bij het uitlopen beter hun weg naar boven maken. De bollen van dezelfde soort komen altijd op één en dezelfde laag. Bekijk hoe het moet in 4 stappen.

Bollen top 3

 1. De bekendste en meest populaire bol is de tulp, er zijn wel drieduizend verschillende soorten. De tulp bloeit in april en mei.
 2. De hyacint staat bekend om haar heerlijke geur. Ze zijn er in heel veel kleuren en de bloeiperiode is maart en april.
 3. Er zijn wel tweeduizend soorten narcissen, maar in de tuin gebruiken we er maar een paar. De narcis bloeit vooral in februari en maart.

Hieronder vind je de soorten uit ons assortiment:

 

 

Bloeigarantie

De Stichting Keurmerk Bloembollen Holland (SKBH) geeft een keurmerk uit voor bloembollen. Dit keurmerk staat voor de allerbeste kwaliteit en garantie: 

 • De beste kwaliteit bloembollen.
 • Bloeigarantie.
 • Gezonde bloembollen bij aankoop.
 • De soort, kleur en maat bol die op de verpakking staat, zit er ook in.
 • Correcte oplossing bij klachten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.