Een tuin vol bloemen

Een bloemenweide is een tuin vol kleurrijke bloemen en bloeiende grassoorten. Allerlei vlinders komen op de nectar af. Een bloemenweide heeft weinig onderhoud nodig.

Bloemenweide

Een bloemenweide bestaat uit bloeiende bloemen en grassoorten. Allerlei soorten vlinders komen op de nectar af. Het zaad voor een bloemenweide bestaat niet alleen uit (bloeiende) grassoorten, maar bevat ook inheemse veldbloemen en kruidensoorten. Bekende bloemen in zo’n wildebloemenmengsel zijn de margriet, korenbloem, ridderspoor, klaproos en lupine. Natuurlijk zijn er ook heel andere mengsels te koop. De aanleg en het onderhoud van een bloemenweide is anders dan van een gazon. De grond van een bloemenweide is schraal en bemesten is niet nodig.

Een- of meerjarig

Er bestaan eenjarige en meerjarige bloemenweiden. De eenjarige bloemenweide heeft eenjarige planten en de meerjarige heeft vaste planten. Hark de grond open en laat zo de zaden van vorig jaar ontkiemen van de eenjarige bloemenweide. Bij de meerjarige bloemenweide hoeft dat niet. Een bloemenweide groeit een stuk hoger dan een gazon, 75 centimeter is heel gewoon. Maai daarom met een zeis of bosmaaier. De eenjarige weide maai je een keer in de herfst, de vaste weide in juli en september. Droog het maaisel en keer het af en toe om, zo vallen de zaden er uit. De rest leg je op de composthoop. Het voordeel van zo’n kleurrijke en geurende bloemenweide is het beperkte onderhoud.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.