Combinatieteelt

Combinatieteelt is een variant op teeltwisseling waarbij niet alleen de vakken maar ook de rijen met planten wisselen. Het houd je grond gezond en gaat ziektes tegen.

Goede buur

Combinatieteelt is een variant op teeltwisseling. Verplaats ieder jaar de bedden zoals bij teeltwisseling, maar wissel per bed ook de rijen planten van plaats. Zo ontstaat een bonte mengeling van gewassen die elkaar onderling goed aanvullen en beschermen. Ze halen ieder verschillende voedingsstoffen uit de grond en bovengronds zitten hun bladeren en stengels elkaar niet in de weg. Dus opgaande, slanke planten naast brede, bossige. Als dat ook nog ondergronds lukt, is het helemaal ideaal. Bijvoorbeeld diepwortelende peentjes naast ondiep wortelende uien. Zo vormen de planten ’s zomers een gesloten bladerdek waaronder weinig onkruid groeit en de grond goed vochtig blijft. Er zit heel duidelijk systeem in, net zoals in de natuur.

Geuren en smaken

Geuren en stoffen die wortels afscheiden veroorzaken afweerreacties of juist vriendschappen tussen planten. Er zijn ook combinaties die elkaars geur en smaak versterken. Heel opvallend is dat bij radijs met tuinkers en aardappelen met karwij. Andere planten beschermen elkaar. Zo beschermt de tomatenplant met zijn geur de koolplant tegen koolwitjes.

Dé gewascombinaties

Een klassieke combinatie is kropsla of snijsla met tuinkers, radijs en vroege koolrabi. Zaai ze in afwisselende rijen naast elkaar. Of zaai in plaats van tuinkers een kruidenmengsel met dille en kervel. Oogst na een paar weken en volg de teelt op met winterwortelen en prei of koolrabi met stambonen. Nog zo’n bekende combinatie zijn vroege peentjes met pootuien. Late wortels met prei weert de wortel- en uienvlieg. Stambonen met bieten en bonenkruid houdt de zwarte luis weg bij de jonge bonenplanten. Zaai het bonenkruid daarom langs de randen van het bed. De combinatie komkommer, dille en erwten is ook perfect. De erwten geven beschutting aan de komkommers en dille groeit naast komkommer veel beter en de komkommers bedekken weer de grond met hun blad. Nog een mooi voorbeeld zijn uien en knoflook die schimmelziekten weren bij aardbeien. Experimenteer zelf met andere combinaties.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.