Fruit oogsten en bewaren

Bewaar fruit door invriezen, wecken, konfijten, inleggen of drogen. Gebruik rijp, maar niet overrijp fruit. Werk altijd hygiënisch, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Fruit oogsten

Oogst vruchten uit eigen tuin als ze rijp, maar niet overrijp zijn:

  • Appels, peren en pruimen zijn rijp als de vruchten met een draaiende beweging makkelijk loslaten.
  • Frambozen, bramen en dergelijke zijn rijp als ze makkelijk van de kern losraken.
  • Aalbessen zijn rijp als het hele trosje goed op kleur is.
  • Aardbeien moeten ook helemaal zijn gekleurd als je ze plukt.

Oogsten en bewaren van je groente en fruit

Fruit bewaren

Vers gegeten zijn de meeste fruitsoorten erg lekker, maar van sommige kan je beter sap of jam maken. Heb je te veel oogst? Dan is invriezen ook een goede optie. Dat kan met de meeste soorten.

Zelf jam maken

Voor vier potten jam:

  • Neem 1 kilogram vers fruit en 1 kilogram geleisuiker.
  • Was het fruit zorgvuldig en snij het daarna klein.
  • Laat goed uitlekken.
  • Kies een niet te kleine pan.
  • Breng het fruit en de suiker met een klein beetje aanhangend water, onder voortdurend roeren aan de kook en laat het 4 minuten doorkoken. Die 4 minuten beginnen als de vruchten met suiker goed borrelen en blijft borrelen als je het doorroert.
  • Haal na het koken met een schuimspaan het schuim eraf.
  • Vul de potten nadat die zijn schoongemaakt. Doe dat met heet sodawater en droog ze af met een schone doek.
  • Sluit de potten meteen na het vullen. Gebruik geen potten met een plastic deksel.

Heerlijke wafels met jam of vers fruit? Ook die kun je zelf maken met de bakmix van Soezie.

Wecken

Met wecken conserveer je door verhitting. Het wordt ook wel inmaken genoemd. De hitte steriliseert je fruit, waardoor het lang (soms wel jaren) houdbaar wordt. De smaak wordt behouden en je hebt geen conserveermiddelen nodig. Lees er alles over op onze weckpagina.

Vruchten invriezen

Als je vruchten invriest blijven aroma, kleur en veel andere eigenschappen behouden. Omdat de cellen in de vruchten kapot vriezen, wordt de structuur minder. Vries rijpe, maar geen overrijpe vruchten in. Verwerk de vruchten zo vers mogelijk, maak ze schoon en snij ze eventueel in stukjes. Was de vruchten in ijswater, dan kneuzen ze minder. Dompel ze in suikersiroop, dat houdt de vruchten langer mooi. 

Suikersiroop maken

Neem een steelpannetje. Doe daar een deel water en deel suiker in. Breng het aan de kook en kook het even door. Laat het afkoelen. Los er vitamine C (ascorbinezuurpoeder, te koop bij de drogist) in op voor een frissere smaak en om verkleuring van de vruchten tegen te gaan..

Aardbeien

Gebruik stevige vruchten. Haal de kroontjes eraf en was ze goed in koud water. Laat de aardbeien goed uitlekken en drogen op een schone theedoek. Doe op 500 gram vruchten, 50 gram witte basterdsuiker en zet ze in de diepvries. Verpak de aardbeien in zakjes als ze bevroren zijn. Je kan ze een jaar bewaren.

Abrikozen en perziken

Vries goed rijpe, maar nog stevige vruchten in. Blancheer de vruchten 1 minuut, schil en ontpit ze. Als je ze daarna in suikersiroop dompelt, blijven ze goed in de diepvries. Bewaartijd is een jaar.

Appels

Gebruik stevige, friszure appels. Schil de appels, verdeel ze in partjes en haal de klokhuizen eruit. Blancheer de partjes 1,5 minuut. Los 3 eetlepels zout op per liter kokende water, vanwege kleur en smaak. Koel de partjes af onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken. Dompel in suikerstroop en vries ze in. Bewaartijd is een jaar. Appelsap en appelmoes kan je ook invriezen.

Bessen en bramen

Gebruik alleen gave vruchten. Was de bessen en bramen goed en laat ze uitlekken. Rits de bessen. Vermeng ze met 50 gram suiker per 500 gram vruchten. Zwarte bessen kan je ook zonder suiker invriezen. Bewaartijd is tien tot twaalf maanden.

Druiven

Was de druiven goed en laat ze uitlekken. Goed rijpe, zoete druiven vries je zonder suikerstroop in. Iets wrang smakende druiven dompel je in suikerstroop, eventueel met 2 gram ascorbinezuur erdoor geroerd. Bewaar ze maximaal een jaar.

Frambozen

Vries geen overrijpe vruchten in, het vruchtvlees moet nog stevig zijn. Was frambozen in ijswater en laat ze uitlekken. Vermeng de vruchten eventueel met 50 gram basterdsuiker per 500 gram vruchten. Bewaartijd is een jaar.

Peren

Gebruik rijpe handperen of stoofperen. Schil ze, snijd in partjes en doop ze in suikerstroop met ascorbinezuur, dan blijven ze blank. Vries ze in. Bewaar handperen zo een jaar, stoofperen een half jaar.

Pruimen

Niet alle pruimen laten zich goed invriezen. Pruimen met een dunne schil kan je goed invriezen. Was ze en haal de pitten eruit, die geven anders een bittere smaak. Dompel ze even in suikerstroop en vries ze in. Bewaartijd een jaar.

Anders bewaren

Versuikeren of konfijten

Bij versuikeren of konfijten wordt het vocht in de vrucht voor een groot deel vervangen door suikers. Suiker werkt op ongeveer dezelfde manier als zout. Door het vocht te verdringen krijgen bacteriën minder kans. 

Inleggen in alcohol

Denk aan ‘boerenjongens’ (rozijnen op brandewijn) en ‘boerenmeisjes’ (abrikozen op brandewijn) of ‘Williamsperen’ in flessen met alcoholhoudende drank. 

Drogen

De bekende tuttifrutti bestaat uit gedroogde vruchten. Droog de vruchten in de zon of in de oven. Als het vocht maar uit de vruchten verdampt. In Nederland is het weer te wisselvallig om fruit goed in de zon te drogen.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.