Moestuin

Een moestuin vol heerlijke groenten is fantastisch.

Houd de grond van je moestuin gezond met wisselteelt, goede bemesting en genoeg water.

Een goed begin van je moestuin

Een moestuin is leuk. Je geniet nu eenmaal meer van een komkommer die je zelf hebt geteeld. En als je ook maar een beetje houdt van het buitenleven, is een eigen moestuin een genot om in te werken. We helpen je graag op weg. Het belangrijkste van de moestuin is de grond. Kies een stuk grond op een zonnige plek waar planten goed willen groeien. Verzorg de grond goed, want de planten halen daar bijna alles uit wat ze nodig hebben. Je houdt de grond van je moestuin gezond met wisselteelt, goede bemesting en genoeg water.

Wat heb je nodig?

Met een moestuin van 10 vierkante meter en een halve dag heerlijk tuinieren per week, heb je voor vier personen bijna het jaar rond een rijke variatie aan groentes. Heb je hier niet de ruimte voor? Kijk dan eens naar de MeterMoestuin.

Stappenplan voor een moestuin

Stap 1: Welke gewassen kies je?

Prei, radijs, sla, erwten, boontjes, zomerworteltjes, uien, tomaatjes en spinazie zijn ideaal om mee te beginnen. Ze groeien bijna vanzelf. Een paar kruidenplanten en aardbeien passen er prima bij. Ga je plantjes planten of zaden zaaien? Uit een zakje zaad komen heel veel plantjes. Als je die niet nodig hebt, koop je een paar planten. Sommige soorten moestuinplanten zijn alleen als wortelstek (jonge plant) of zaad te koop. Zelf zaaien betekent dat je precies weet wat er met de planten gebeurt. Oogst aardappels, groenten, fruit en kruiden uit je moestuin.


Stap 2: Deel de moestuin in naar mestbehoefte

Wisselteelt houdt je grond gezond. Je hebt meer kans op insectenplagen, ziektes en bodemmoeheid als je de groenten elk jaar op dezelfde plek plant.


Stap 3: Goede plek

Goede grond is de basis van een gezond plantenleven. De planten wortelen hierin en halen er een groot deel van hun voedsel uit. Een ander deel van hun voedsel is koolzuurgas en halen ze uit de lucht. Met behulp van zonlicht wordt dat omgezet in bouwstoffen. Leg daarom je moestuin aan op een zonnige plek, het liefst beschermd tegen wind door een haag. Een rij struiken of haag, is beter dan een schutting omdat de wind dan wordt gebroken. Ook gaan er in en onder een haag allerlei vogels en andere dieren leven, die insecten en andere aantasters bij de groenten wegvangen. Spit de bodem bij de aanleg van je moestuin goed om. Zo verwijder je alle wortelonkruiden en ander afval. Zorg daarna voor een goede kruimelstructuur van de grond. Spit niet meer dan nodig, maar hark en schoffel om de grond open te houden. Bedek de grond met een mulchlaag of compost. Schuif deze toplaag opzij als je op een bedje wil zaaien. Spit de steriele ondergrond, herkenbaar aan het kleurverschil, niet door de vruchtbare teellaag. Zorg dat de teellaag boven blijft.


Stap 4: Planten of zaaien?

Hoe zaai of plant je het gewas dat je gekozen hebt? Dat lees je in het artikel Zaaien en planten.


Stap 5: De verzorging van de moestuin

Volg de volgende tips voor de verzorging van je moestuin:

  • Gebruik in het voorjaar een langzaamwerkende, biologische meststof.
  • Sproei bij droogte, maar niet te vaak. Dat maakt de planten lui.
  • Verwijder regelmatig onkruid. Doe dat handmatig en gebruik liever geen chemische middelen.
  • Bestrijd insecten als luizen, slakken en de witte vlieg op een milieuvriendelijke manier.
  • Plaats gelijk na het zaaien en rondom de oogsttijd een net ter bescherming tegen vogels.
  • Bind je klimplanten op en ondersteun ze met tonkinstokken. Een tonkinstok is gemaakt van bamboe. Het is sterk, veerkrachtig en lichtgewicht.

Stap 6: De oogst

Lees alle informatie in het artikel Oogsten en bewaren.

Hoe bescherm je je gewas?

Nu de lente goed op gang komt, krijg je ook meer last van plagen in de moestuin. Dit kan je doen om je gewas zo veel mogelijk intact te houden.

Slakken

Maak ‘hindernissen’ in je tuin waar slakken moeilijk overheen kunnen kruipen. Zand, sparrennaalden, schelpen en fijngemaakte eierschalen zijn obstakels die slakken op afstand houden. Lees hier al onze tips tegen slakken.

Vliegende insecten

Met Nature Anti-insectengaas bescherm je je gewassen optimaal tegen schadelijke vliegende insecten. Veranker het gaas aan de grond en je gewassen worden ook tegen rupsen en slakken beschermd. Het Nature Anti-insectengaas is voorzien van mazen met een opening van 1,0 mm. Dit gaas is gemaakt van UV-bestendig transparant polyamide. Het is geschikt om zowel over bogen als rechtstreeks over de gewassen te spannen en laat licht, water en lucht door. Dit gaas heeft een dichtheid van 38 g/m² en heeft een afmeting van 2x5 meter.

Vergeet niet te bemesten!

Een goede grond met voldoende voeding zorgt voor sterkere planten. Sterke planten hebben minder last van plagen. Vaak bevat nieuwe moestuingrond max 100 dagen voeding. En bijvoeden is noodzakelijk gedurende het seizoen, bijvoorbeeld met ecostyle AZ moestuinmeststof.

Hou het natuurlijk

Ga in de moestuin niet aan de slag met chemische bestrijdingsmiddelen! Het mooie van een moestuin is juist dat je producten kan eten zonder chemicaliën.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Welkoop Moestuinmest Patentkali - Moestuinmeststof - 5 kg

Welkoop

Welkoop Moestuinmest Patentkali - Moestuinmeststof - 5 kg

9.95

Meer vinden bij Welkoop

Kweekbenodigdheden
Kweekbenodigdheden
Potgrond en meststoffen
Potgrond en meststoffen
Zaden en bloembollen
Zaden en bloembollen