Door de huidige situatie is het bij ons erg druk. De bezorging van je bestelling, reactie van onze klantenservice of leveranciers duurt langer dan je van ons gewend bent.
Bij voorbaat dank voor je begrip en geduld.

Moestuin

Een moestuin vol heerlijke groenten is fantastisch.

Houd de grond van je moestuin gezond met wisselteelt, goede bemesting en genoeg water.

Een goed begin van je moestuin

Een moestuin is leuk. Je geniet nu eenmaal meer van een komkommer die je zelf hebt geteeld. En als je ook maar een beetje houdt van het buitenleven, is een eigen moestuin een genot om in te werken. We helpen je graag op weg. Het belangrijkste van de moestuin is de grond. Kies een stuk grond op een zonnige plek waar planten goed willen groeien. Verzorg de grond goed, want de planten halen daar bijna alles uit wat ze nodig hebben. Je houdt de grond van je moestuin gezond met wisselteelt, goede bemesting en genoeg water.

Wat heb je nodig?

Met een moestuin van 10 vierkante meter en een halve dag heerlijk tuinieren per week, heb je voor vier personen bijna het jaar rond een rijke variatie aan groentes. Heb je hier niet de ruimte voor? Kijk dan eens naar de MeterMoestuin.

Duurzaam tuinieren

Hoe natuurlijker je teelt, hoe gezonder alles groeit. Door af te wisselen met de gewassoorten, teeltwisseling, boots je de natuur na. Naast een leuke hobby heeft een moestuin meer voordelen. Zoals de groenten die niet in de winkel liggen, maar straks wel op jouw bord. Of de heerlijk verse, onbespoten groenten die je voor een redelijke prijs kweekt zonder kunstmest. En misschien wel met zelfgemaakte compost of groenbemesters in plaats van dierlijke mest. Als je duurzaam wilt eten, is dit de manier. Groentes die je zelf kweekt zijn niet alleen gezonder, ook veel lekkerder. En het is heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn. Dubbel gezond dus. Houd je moestuin oogst na oogst vruchtbaar met goede bemesting. De groenten absorberen een groot deel van de voedingsstoffen in de grond. Voeg elk jaar meststoffen toe zodat de reserves weer aangroeien voor de volgende oogst

Regenton

Je pakt waarschijnlijk gemakkelijk een gieter om je plantjes mee te bewateren, maar watergeven met water uit een regenton is net zo makkelijk en zelfs beter. Regenwater bevat van nature mineralen die goed zijn voor je gewas. Daarnaast hebben we tegenwoordig steeds vaker te maken met extreem hoge temperaturen waardoor het water schaars wordt. In deze gevallen heb je in je regenton toch altijd een watervoorraad. Naast extreme hitte hebben we ook periodes met veel regenval. Door het water op te vangen in regentonnen helpt je mee om overlast te voorkomen en kun je het later gebruiken voor je plantjes. 

Stappenplan voor een moestuin

Stap 1: Welke gewassen kies je?

Prei, radijs, sla, erwten, boontjes, zomerworteltjes, uien, tomaatjes en spinazie zijn ideaal om mee te beginnen. Ze groeien bijna vanzelf. Een paar kruidenplanten en aardbeien passen er prima bij. Ga je plantjes planten of zaden zaaien? Uit een zakje zaad komen heel veel plantjes. Als je die niet nodig hebt, koop je een paar planten. Sommige soorten moestuinplanten zijn alleen als wortelstek (jonge plant) of zaad te koop. Zelf zaaien betekent dat je precies weet wat er met de planten gebeurt. Oogst aardappels, groenten, fruit en kruiden uit je moestuin.


Stap 2: Deel de moestuin in naar mestbehoefte

Wisselteelt houdt je grond gezond. Je hebt meer kans op insectenplagen, ziektes en bodemmoeheid als je de groenten elk jaar op dezelfde plek plant.


Stap 3: Goede plek

Goede grond is de basis van een gezond plantenleven. De planten wortelen hierin en halen er een groot deel van hun voedsel uit. Een ander deel van hun voedsel is koolzuurgas en halen ze uit de lucht. Met behulp van zonlicht wordt dat omgezet in bouwstoffen. Leg daarom je moestuin aan op een zonnige plek, het liefst beschermd tegen wind door een haag. Een rij struiken of haag, is beter dan een schutting omdat de wind dan wordt gebroken. Ook gaan er in en onder een haag allerlei vogels en andere dieren leven, die insecten en andere aantasters bij de groenten wegvangen. Spit de bodem bij de aanleg van je moestuin goed om. Zo verwijder je alle wortelonkruiden en ander afval. Zorg daarna voor een goede kruimelstructuur van de grond. Spit niet meer dan nodig, maar hark en schoffel om de grond open te houden. Bedek de grond met een mulchlaag of compost. Schuif deze toplaag opzij als je op een bedje wil zaaien. Spit de steriele ondergrond, herkenbaar aan het kleurverschil, niet door de vruchtbare teellaag. Zorg dat de teellaag boven blijft.


Stap 4: Planten of zaaien?

Hoe zaai of plant je het gewas dat je gekozen hebt? Dat lees je in het artikel Zaaien en planten.


Stap 5: De verzorging van de moestuin

Volg de volgende tips voor de verzorging van je moestuin:

  • Spit in de wintermaanden de moestuin om en zorg dat de zuurgraad op peil is. In onze winkels kun je je grond gratis laten testen
  • Gebruik in het voorjaar een langzaamwerkende, biologische meststof.
  • Sproei bij droogte, maar niet te vaak. Dat maakt de planten lui.
  • Verwijder regelmatig onkruid. Doe dat handmatig en gebruik liever geen chemische middelen.
  • Bestrijd insecten als luizen, slakken en de witte vlieg op een milieuvriendelijke manier.
  • Plaats gelijk na het zaaien en rondom de oogsttijd een net ter bescherming tegen vogels.
  • Bind je klimplanten op en ondersteun ze met tonkinstokken. Een tonkinstok is gemaakt van bamboe. Het is sterk, veerkrachtig en lichtgewicht.

Stap 6: De oogst

Lees alle informatie in het artikel Oogsten en bewaren.

Moestuin winterklaar

De dagen worden korter, de kou komt eraan en de kans op regen wordt steeds groter. Tijd dus om je moestuin winterklaar te maken!

Nadat je de laatste keer geoogst hebt, kun je het onkruid alvast weghalen. Haal overgebleven plantenresten ook weg, hier kunnen ongewenste insecten in overwinteren. Als je kleigrond hebt kun je het beste voor de winter je moestuin omspitten(ongeveer 15-20 cm diep): dit maakt de grond lekker luchtig. Bij zandgrond is dit niet noodzakelijk, dan kan het ook in het voorjaar. Na het omspitten van de grond, is het tijd om je grond nog van wat voeding te voorzien. Je kunt hierbij kiezen voor een dunne laag compost (±1 cm) om over de grond te verspreiden. Hiermee houd je het organisch stofgehalte van je bodem op peil, wat bijdraagt aan de bodemvruchtbaarheid. Dit is gunstig voor je toekomstige planten. Ook kun je kiezen voor een groenbemester zoals bijvoorbeeld mosterdzaad of lupinezaad. Dat geeft een vrolijk gezicht door de bloemen, maar zorgt voor een juiste toename van de stoffen in de bodem. Door de planten eerst te laten groeien en later om te spitten, worden de organische resten ervan omgezet in voedingrijke humus. 

Het einde van het jaar is het ideale moment om het afgelopen jaar te evalueren. Denk na over wat er allemaal is goed gegaan en ook wat je komend seizoen anders wilt doen. Ook is dit de perfecte periode om alvast na te denken over de moestuinplanning voor volgend jaar.

Tip: Vergeet je gereedschap ook niet klaar te maken voor een rustperiode. Maak het schoon en repareer waar nodig.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Welkoop Moestuinmest Patentkali - Moestuinmeststof - 5 kg

Welkoop

Welkoop Moestuinmest Patentkali - Moestuinmeststof - 5 kg

8.99

Meer vinden bij Welkoop

Kweekbenodigdheden
Kweekbenodigdheden
Potgrond en meststoffen
Potgrond en meststoffen
Zaden en bloembollen
Zaden en bloembollen