Emelten en engerlingen

Als er gele plekken in je gazon komen en vogels pikken het kapot kan het zij dat er emelten of engerlingen onder het gazon zitten. Ze kunnen het gazon aantasten plus emelten veranderen in langpootmuggen, wat overlast kan veroorzaken. 

Wat zijn emelten?

Een emelt is een larve van de langpootmug Tipula. De larven zijn donkergrijs of zwart van kleur en hebben een soort leerachtige huid. Ze kunnen tot wel 6 cm lang worden. Het is lastig te zien wat de voor of achterkant van de larve is; ze hebben namelijk geen duidelijke kop. 

Schade aan het gras door emelten

Wanneer je last hebt van emelten in het gazon, kan er flinke schade ontstaan. De emelten voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor komt het gras los te liggen en zal het afsterven. Daarnaast zijn er verschillende vogels die de emelt als lekkernij zien. Ze wroeten en pikken in het gras om zo bij de emelt te kunnen komen, met als resultaat een beschadigd gazon. 

Levensloop van emelten

De langpootmug legt zijn eitjes in het gras, per keer tussen de 250 en 400. Daardoor kan er snel een plaag ontstaan. Na twee tot drie weken komen de emelten uit hun ei gekropen en voeden zich met graswortels. Na het verpoppen van de emelt leven ze ongeveer 1 maand. Ze zullen veelal op of boven het gras leven.

Een belangrijk verschil tussen de de twee soorten emelten, de Tipula Oleracea en de Tipula Paludosa, is dat dat Oleracia twee keer per jaar eitjes legt. Hierdoor kan de eerste generatie vooral in de zomer schade aanbrengen en de tweede generatie in de herfst tot het voorjaar.

Wat zijn engerlingen? 

Een engerling is een larve van de bladsprietkever. Een veel voorkomende engerling in de tuin isd de meikever. Maar er zijn nog meer soorten kevers waarbij de larve engerlingen worden genoemd:

-          Johanneskever
-          Junikever
-          Neushoornkever

Ze kunnen 4 tot 5 centimeter groot worden. De larven zijn geelwit van kleur en hebben een C-vormig lichaam. Ze hebben een rupsachtig lijf met een bruinoranje kop. 

Schade aan het gras door engerlingen

De larven voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Maar de grootste schade aan het gras ontstaat door de vogels die de engerling als lekkernij zien. Ze halen het hele gazon overhoop om de engerlingen onder het gras weg te plukken.

Levensloop van Engerlingen

De engerling dus een larve van een kever. Deze kevers komen in het voorjaar medio april/juni tevoorschijn. In het voorjaar gaan ze op zoek naar voedsel. Ze eten voornamelijk vegetatie en fruit. Wanneer de kevers voldoende gegeten hebben, zullen ze zich gaan voortplanten. De eieren leggen ze in het gazon. Uit deze eieren komen na vier tot zes weken larven: de engerlingen. Deze engerlingen eten aan de wortels van het gazon totdat de winter begint. Wanneer het winter is zullen de larven dieper de grond in kruipen en daar overwinteren. In die periode zijn de larven in een soort ruststand. Wanneer de bodem in het voorjaar weer opwarmt worden de beestjes weer actief en verpoppen ze zich tot kevers. Daarna begint de volledige cyclus opnieuw.

Hoe bescherm je je gazon preventief?

Wanneer je je gazon preventief wil beschermen tegen plagen, kun je gebruik maken van Welkoop Grasinsecten. Dit product wordt opgenomen door de wortel en het blad van de grasplant. Het verhoogt de weerbaarheid van de plant, die als het ware een eigen afweersysteem zal ontwikkelen.

Ook de bodem wordt op gunstige manier beïnvloed. De wortels van de plant worden gestimuleerd, waardoor de plant weer gezond zal groeien. Engerlingen, Emelten en andere schadelijke larven zullen de planten mijden.

Zó bestrijd je emelten en engerlingen

Bestrijding kan door een betere vochtafvoer of door natuurlijke bestrijding met aaltjes van ECOstyle. Ook het aanplanten van sterk geurende planten kan helpen. Zorg dat het gazon niet te lang wordt en de grasmat stevig blijft.

Welkoop Grasinsecten Concentraat - Plantversterker - fles - 500 ml

Welkoop

Welkoop Grasinsecten Concentraat - Plantversterker - fles - 500 ml

13.13
ECOstyle Aaltjes - tegen engerlingen - 10 m²

ECOstyle

ECOstyle Aaltjes - tegen engerlingen - 10 m²

21.95
ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 10 m²

ECOstyle

ECOstyle Aaltjes - tegen emelten - 10 m²

21.95

Gerelateerde video's

_rEkFbWHDck
Onkruid en mos in je gazon bestrijden