Gezonde bodem

Heel belangrijk in een siertuin of moestuin is de bodem. Met een gezonde bodem komt je tuin tot bloei en kan je volop oogsten. In slechte grond groeien planten slecht en verpietert de oogst. Hoe weet je nu wat voor grond je hebt? En wat kun je doen als je slechte grond in je tuin hebt?

Wat betekent goede grond?

Een goede grond is luchtig, voldoende vochtig en met voedingsstoffen die de planten laten groeien. De volgende factoren zijn hierbij van belang:

-          De grondsoort. De soort grond (klei, zavel, zand, veen) is belangrijk voor de groei van planten. De ene plant groeit beter op klei, de ander groeit beter op zandgrond. De ene grondsoort houdt beter voedingsstoffen vast dan de andere. Samen met het bodemleven (kleine organismen, wormen,  insecten en mollen) wordt humus gevormd waardoor planten beter groeien.

-          De opbouw van de bodem. Soms zit er diep in de grond een harde laag waardoor water niet kan weglopen en die voor wortels ondoordringbaar is. Deze oerlaag kun je verstoren door bijvoorbeeld met een grondboor een aantal gaten te maken door de oerlaag heen. Deze vul je met grind zodat je een soort drainageputjes krijgt. Bij de aanleg van een nieuwe tuin laat je de grond diep omspitten door de oerlaag heen.

-          De structuur van de bodem bepaalt of grond goed doorlaatbaar is voor lucht en water. Een dichtgeslagen grond kan ontstaan door veel regen of door aanrijding met machines.

-          De zuurgraad van de grond beïnvloedt de groei van planten. Rhododendrons, hortensia’s, heideplanten en Skimmia houden van zure grond (pH waarde is laag). Andere planten houden juist niet van zure grond (hoge pH waarde). De grond maak je minder zuur door kalk te strooien.

Een slechte grond is dichtgeslagen waardoor weinig lucht en water kunnen doordringen. De planten wortelen slecht en kunnen geen voedingsstoffen opnemen. Dit kun je aan de planten zien: ze groeien niet goed, hebben vergeeld of vaalgroen blad en geven weinig bloemen en vruchten.

Bodemonderzoek

Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het belangrijk de bodem te onderzoeken. Dan weet je of de plannen die je met de tuin hebt uitvoerbaar zijn of gedoemd zijn om te mislukken. Je kunt dit door middel van een zelftest doen. Je kunt ook een paar monsters uit je tuin laten testen in een van onze winkels. Uit deze test volgt een advies waarmee je de grond van je tuin kunt verbeteren.  Misschien moet je drainage aanleggen bij grond die te nat is. Of zand en turf toevoegen aan kleigrond om het geheel luchtiger te maken. Zo geef je planten en bomen een goede start. 

Voedingsstoffen

Goede grond valt of staat met voldoende voedingsstoffen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), kalium (K), fosfor (P), calcium (Ca) en magnesium (M). Voedingsstoffen lossen op in water en worden door de plantenwortels opgenomen. Voedingsstoffen zitten in de bodem via een natuurlijk proces van afbraak van plantenresten, verwerken door insecten, wormen, schimmels en bacteriën. Haal je steeds plantenresten uit je tuin omdat je graag een aangeharkte tuin wilt dan verstoor je dit natuurlijke proces. Voedingsstoffen kunnen ook worden toegevoegd via compost en meststoffen. Sommige planten zoals rozen en de moestuin hebben extra veel voeding nodig die je met extra meststoffen kunt toedienen.

Bodemverbeteraars

Je helpt de tuin het best door bodemverbeteraars te gebruiken. Dit zijn voedingsstoffen die ook helpen de bodemstructuur te verbeteren. Als je ze in korrelvorm gebruikt dan zijn ze gemakkelijk uit te strooien en met een cultivator door de grond te verwerken.

Wil je meer informatie: In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

7QlnddHL80E
Potgrond

Kies de juiste potgrond voor jouw tuin.