Planten, struiken en bomen hebben naast water en licht voedingsstoffen nodig om goed te groeien, te bloeien en vruchten te geven. Door het natuurlijk proces van afstervend groen dat verwerkt wordt door insecten, sporen en schimmels in de grond komen deze voedingsstoffen vanzelf in de bodem. Soms wordt deze cyclus verstoord of raakt de grond toch uitgeput en is het goed om je tuin extra te bemesten of te voorzien van plantversterkers.

Wat zijn de belangrijkste voedingsstoffen?

Elke plant heeft specifieke mineralen en sporenelementen nodig om goed te groeien en te bloeien. Deze worden opgelost in water en via de wortels door de plant opgenomen. Daarom is water ook belangrijk, net zoals lucht.

-          N (stikstof) is nodig voor de gezonde groei en de groene kleur van de plant.

-          P (fosfor) bevordert de bloei, de vorming van gezonde wortels en de rijping van zaden.

-          K (kalium) zorgt voor de opname en verdamping van water en is belangrijk voor de stevigheid van een plant.

-          Ca (calcium) bepaalt de stevigheid van de celwand en regelt de wateropname

-          Mg (magnesium) is belangrijk voor het bladgroen.

De belangrijkste elementen N (stikstof), P (fosfor) en K (kalium) worden vaak in een gemengde meststof gebruikt. Planten kunnen mineralen te weinig, maar ook te veel hebben. Voorkom dus dat je teveel mest ineens strooit. Op de verpakking staat hoe vaak en wanneer je kunt strooien.

Organische mest

Organische mest wordt al van oudsher gebruikt om de bodem te verbeteren. Stalmest, huishoudelijk- en tuinafval (compost) en turf werden door de grond verwerkt. Met organische mest voeg je niet alleen voedingsstoffen toe, maar je verbetert ook de structuur van de bodem. Je spreekt dan ook van bodemverbeteraars. Sommige soorten bevatten veel voedingsstoffen (zoals stalmest en compost), andere verbeteren wel de bodemstructuur maar bevatten minder voedingsstoffen (zoals turfproducten). Afhankelijk van de bestaande grondsoort kies je een meststof uit.

Je werkt de natuurlijke mest in de grond door te spitten of te cultiveren. Je kunt de mest ook in gedroogde korrels gebruiken (gedroogde koemestkorrels) die je bijvoorbeeld over je gazon strooit. Door de regen of sproeier, worden de voedingsstoffen naar de wortels van het gras getransporteerd. 

Kunstmest

Deze minerale mest wordt kunstmatig gemaakt. Kunstmest geeft de planten een groeistoot, maar verbetert niets aan de bodem. Pas op voor overbemesting, dan groeien de planten te hard en put je de bodem zelfs uit. Op de verpakking staat de juiste dosering.

Kunstmest is gemakkelijk in gebruik: de meststoffen werken sneller dan bij organische mest en je kunt precies de juiste hoeveelheid mineralen en sporenelementen toedienen.

Speciale meststoffen

Elke plant, struik of boom heeft een specifieke mix van voedingsstoffen nodig. Veel planten doen het goed met een universele mix, maar er zijn plantengroepen die wat extra’s kunnen gebruiken. Rozenmest, mest voor zure grond planten, buxusmest en coniferenmest spelen allemaal in op de specifieke behoeftes van de genoemde plantensoort. Ook het gazon vraagt, afhankelijk van het seizoen, om een specifieke meststof.

Wanneer bemesten?

Planten in de tuin maken een groeicyclus door. In maart/ april beginnen ze te groeien en te bloeien. In de zomer is het iets rustiger waarna in augustus/ september nog een opleving komt. Vanaf ongeveer oktober gaat de plant in winterslaap. Tijdens de 2 groei pieken hebben planten extra voedingsstoffen nodig en is het goed om te bemesten. De laatste bemesting is in september, daarna moeten de planten afharden om goed de winter door te komen. Organische mest werkt wat langzamer en langer door. Kunstmest geeft snel resultaat, maar moet je wat vaker herhalen.

Ook voor het gazon geldt deze groeicyclus. Er zijn speciale gazonmeststoffen voor de eerste groei in  het voorjaar waarbij het gazon echt een oppepper nodig heeft. De gazonmest in de herfst zorgt voor sterke wortels. In de winter strooi je wel kalk over het gazon om de vorming van mos tegen te gaan.

Hoeveelheid meststof

Van organische meststof kun je niet snel te veel gebruiken. Wanneer het te veel wordt, krijg je het niet meer onder gewerkt. Pas met gedroogde koemestkorrels wel op voor verbranding, strooi dit liever niet in de brandende zon over de bladeren.

Van kunstmest kun je wel te veel toedienen. Kijk goed op de verpakking en strooi de korrels tussen de planten door, niet op de bladeren. Te veel kunstmest tast de planten aan en verstoort het biologische evenwicht in de grond. 

Plantversterkers

Insecten, ziekten en schimmels zitten de gezonde groei van je planten soms flink in de weg. Een plaag of ziekte kun je bestrijden. Maar voorkomen is misschien wel beter. Dat doe je door je planten sterker te maken met plantversterkers. Dat zijn middelen die wortelstimulerend, plantversterkend en bodemverbeterend werken. Via de bodem nemen de wortels en het blad de stoffen op. Zo verbeter je de weerstand van je planten en hebben ziekten en plagen geen kans. Lees hier meer: link zoals hierboven.

Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L

Welkoop

Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L

39.95
Welkoop Eenjarige bloeiers in pot - Potgrond - 45 L Volume
voordeel
2 voor 22.50

Welkoop

Welkoop Eenjarige bloeiers in pot - Potgrond - 45 L

12.50
Welkoop 4-seizoenenkalk - 20 kg

Welkoop

Welkoop 4-seizoenenkalk - 20 kg

15.95
FORT TK-100 - Kruiwagen - Groen - 100 liter - 400x100 mm

Altrad Fort

FORT TK-100 - Kruiwagen - Groen - 100 liter - 400x100 mm

129.00