Mulchen

Met mulchen bedoelen we het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal.

Waarom mulchen?

Waarom zou je de bodem bedekken? Het grootste voordeel is dat onkruid geen kans krijgt. Daarnaast verbetert mulchen de bodemstructuur doordat het bodemleven aan de slag gaat met de mulchlaag en verwerkt wordt tot een luchtigere bodem. Voeding, lucht en vocht dringen beter in de bodem.

Een mulchlaag beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Bij flinke regenbuiten slaat de grond niet dicht en vorst dringt minder door in de grond. De mulchlaag moet hiervoor wel een aantal centimeters dik zijn voor het juiste effect.

Wanneer en hoe mulchen?

Als je in de herfst je tuin met rust laat, dan zorgen afgestorven plantenresten en blad vanzelf voor een mulchlaag. Met een bladblazer of hark haal je alleen het blad van het gazon, verder laat je alles liggen. Dit is een mooie bescherming voor de planten en dieren in de tuin. Heb je flink gesnoeid in de herfst, dan kun je het snoeiafval door een hakselaar halen en dit als mulchmateriaal over de borders strooien.

In het voorjaar hark je de onverteerde resten uit de borders en begint hiermee een nieuwe composthoop. De laatste restjes werk je met een cultivator door de bovenlaag. De nieuwe uitlopers van planten en zaailingen krijgen zo de ruimte om te groeien. Als het jonge groen goed zichtbaar is, dan kun je de grond weer gaan afdekken om onkruidgroei tegen te gaan.

In de zomer krijg je mulchmateriaal door het maaien van gras en het snoeien van uitgebloeide planten en blad. Kijk uit als je onkruid gebruikt, wortelonkruid (zoals zevenblad) en onkruid dat al zaad heeft gevormd moet je niet gebruiken als mulchlaag. Het bodemleven is hard aan het werk dus de mulchlaag verdwijnt snel. Houtsnippers en stro duren iets langer om te verteren.

Een maaimachine met mulchfunctie versnippert het gras en laat dit als mulchlaag op het gazon liggen. Dit wordt snel als voeding door het gras opgenomen. Laat het gazon niet te lang worden, want dan wordt de mulchlaag te dik en gaat deze rotten. Als je te laat bent met maaien, kun je het gemaaide gras beter een keer opvangen.

Mulchmateriaal

Je kunt allerlei materiaal gebruiken om de bodem te bedekken:

-          Plastic of karton gebruik je om hardnekkig wortelonkruid zoals zevenblad kwijt te raken. Je bedekt kale grond met plastic of karton en dekt dit af met wat zwaarder materiaal zodat het niet wegwaait. Laat dit een jaar liggen. Het wortelonkruid zal niet meer groeien en afsterven door gebrek aan licht, lucht en water.

-          Gras van je gazon kun je ook als mulch tussen de planten strooien, let erop dat de laag niet te dik is, want dan gaat het rotten.

-          Stro wordt vaak gebruikt om de bodem onder je aardbeien, courgettes of pompoenen af te dekken zodat de vruchten niet gaan rotten.

-          Houtsnippers kun je zelf maken door takken die je gesnoeid hebt met een hakselaar te versnipperen.

-          Boomschors koop je los of in zakken. Zeer geschikt voor de siertuin en een goed middel tegen slakken en gravende katten. De laag moet wel voldoende dik zijn en jaarlijks bijgevuld worden omdat het bodemleven de boomschors laagje voor laagje verwerkt.

-          Cacaodoppen zijn een afvalproduct uit de chocolade industrie. Het is een mooie bodembedekker, geschikt voor de strijd tegen slakken. Let op met honden, die kunnen niet tegen de stof theobromine die in de cacaodoppen zit.

-          Ook compost is goed materiaal om te mulchen, let op met hardnekkige onkruiden.

-          Als je vervelende insecten in je moestuin hebt, gebruik dan kruiden zoals oregano, salie, lavendel, munt en koriander door je mulchlaag. Insecten raken door de geur in de war en laten je gewassen met rust. 

Voordelen en nadelen van mulchen

De voordelen van mulchen zijn:

-          Bestrijden onkruid

-          Bodemverbetering

-          Minder tuinafval afvoeren

-          Bescherming tegen vorst, droogte en hitte

De nadelen van mulchen zijn:

-          Een dikke laag mulch trekt slakken, mollen, muizen en ander ongedierte aan. Vermijdt daarom keukenafval in je compost.

-          Let op met wortelonkruiden en onkruid dat zaad heeft geschoten, daarmee breng je juist ongewenst materiaal in de tuin.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.