Mulchen: wat is het en hoe doe je het?

Mulchen is het bedekken van je tuinbodem met een laagje plantaardig of ander materiaal. Dat kan van alles zijn: van gras en houtsnippers tot aan boomschors of cacaodoppen. Mulch beschermt je tuingrond tegen vorst, droogte en hitte en kan je bodem verbeteren. Maar hoe ga je aan de slag met mulchen? Daar lees je in dit artikel meer over.


   In dit artikel: 

Wanneer en hoe mulchen? 

Je kan het hele jaar door mulchen. Hoe je dat doet en met welk materiaal? Dat hangt af van het seizoen. Hieronder leggen we je uit wat je kan doen per seizoen. 

Herfst: Mulchen op de border

Laat afgestorven plantenresten en bladeren op je border liggen. Deze zorgen vanzelf voor een mulchlaag en zijn een mooie bescherming voor je planten en dieren in je tuin. 

Heb je flink gesnoeid in de herfst? Haal het snoeiafval door een hakselaar en gebruik de resten als mulchmateriaal voor de border. 

Haal wel met een bladblazer of een hark de bladeren van het gazon. Te veel bladeren op je gazon verstikken je grasmat.

Lees hier meer over bladeren weghalen of laten liggen. 


Voorjaar: Geef plantjes de ruimte 

Hark de onverteerde resten uit je border. Hiermee kun je een nieuwe composthoop beginnen. De laatste restjes vermeng je met een cultivator door de bovenlaag. De nieuwe uitlopers van planten en zaailingen krijgen zo de ruimte om te groeien.

Is het jonge groen goed zichtbaar? Dan kun je de grond weer afdekken om onkruidgroei tegen te gaan.


Zomer: Maaisel en snoeiafval 

In de zomer gebruik je grasmaaisel en snoeiafval om te mulchen. Sommige grasmaaiers hebben een mulchfunctie. Ze versnipperen het gras en laten het als mulchlaag op het gazon liggen. Laat je gras niet te lang worden. De mulchlaag wordt dan te dik en gaat rotten. 



Waarmee kan je mulchen? 

Eigenlijk kun je vrijwel alles in je tuin gebruiken om te mulchen. Waar moet je dan aan denken? 

  • Plastic of karton gebruik je om hardnekkig wortelonkruid zoals zevenblad kwijt te raken. Je bedekt kale grond met plastic of karton en dekt dit af met wat zwaarder materiaal zodat het niet wegwaait. Laat dit een jaar liggen. Het wortelonkruid zal niet meer groeien en afsterven door gebrek aan licht, lucht en water.

  • Gras van je gazon kun je ook als mulch tussen de planten strooien, let erop dat de laag niet te dik is, want dan gaat het rotten.

  • Stro wordt vaak gebruikt om de bodem onder je aardbeien, courgettes of pompoenen af te dekken zodat de vruchten niet gaan rotten.

  • Ook compost is goed materiaal om te mulchen, maar let op met hardnekkige onkruiden. Lees hier hoe je zelf compost maakt in je tuin. 
Bodembedekkers om te mulchen: 


Welkoop - Hoogwaardige Boomschors - 40 L Volume
voordeel
4 voor 50.00

Welkoop

Welkoop - Hoogwaardige Boomschors - 40 L

14.09
Pokon Waterproof Bodembedekker - Houtvezel - 45 L

POKON

Pokon Waterproof Bodembedekker - Houtvezel - 45 L

13.95
POKON Kokos bodembedekker - Kokos - 50 L

POKON

POKON Kokos bodembedekker - Kokos - 50 L

19.50
Pokon 100% natuurlijk - Cacaodoppen - 1-2m² - 40 L

POKON

Pokon 100% natuurlijk - Cacaodoppen - 1-2m² - 40 L

14.95
  • Houtsnippers kun je zelf maken door takken die je gesnoeid hebt met een hakselaar te versnipperen.

  • Boomschors koop je los of in zakken. Zeer geschikt voor de siertuin en een goed middel tegen slakken en gravende katten. De laag moet wel voldoende dik zijn en jaarlijks bijgevuld worden omdat het bodemleven de boomschors laagje voor laagje verwerkt.

  • Cacaodoppen zijn een afvalproduct uit de chocolade industrie. Het is een mooie bodembedekker, geschikt voor de strijd tegen slakken. Let op met honden, die kunnen niet tegen de stof theobromine die in de cacaodoppen zit.

Heb je vervelende insecten in je moestuin? Gebruik kruiden zoals oregano, salie, lavendel, munt en koriander door je mulchlaag. Insecten raken door de geur in de war en laten je gewassen met rust.

Hoe dik mag een mulchlaag zijn?

Over het algemeen geldt: hoe fijner de mulch, hoe dunner het laagje mag zijn. Let erop dat er voldoende lucht door je mulch kan stromen. Zo gaat de laag niet rotten. Een laag gras mag dus dunner en grof muchsel van bladeren en takken mag dus wat dikker. 


Wat zijn de voordelen van mulchen? 

Mulchen heeft verschillende voordelen. We zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje. 

Mulchen: 

  • Voorkomt onkruid. Dit kan je ook tegengaan door je border te bedekken met bodembedekkende planten. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

  • Verbetert je bodem. Het bodemleven gaat voor je aan de slag en zorgt voor een betere bodem.

  • Beschermt je grond tegen extreem weer. Mulchen beschermt je grond tegen fikse regenbuien, maar ook tegen uitdroging.

  • Minder GFT-afval. Je hoeft minder weg te gooien! Handig. De bodem verwerkt het afval vanzelf. 

Wat zijn de nadelen van mulchen? 

Als je goed mulcht, kan er weinig fout gaan. Onderstaande punten zijn dan ook geen nadelen, maar meer aandachtspunten. 

  • Maak de mulchlaag niet te dik. Dit kan gaan rotten en werkt verstikkend voor je gazon of border. Let dus goed op de dikte van je mulch.

  • Let op met onkruid. Gebruik geen wortelonkruid of onkruid dat al zaad heeft geschoten in je mulchsel. Anders krijg je juist ongewenste gasten in je gazon.

  • Betreed het gras niet direct na het maaien met mulchfunctie. Anders plakt het gemaaide gras onder je schoen en kan het mulchsel zijn werk niet doen. 

Is jouw tuingrond gezond? 

Laat gratis je grond testen. 

Een mooie kleurrijke tuin begint bij de bodem. Wil jij weten wat jouw bodem nodig heeft? Doe dan de gratis grondtest. Je hoort direct wat er nodig is om je tuin weer in topconditie te krijgen.

Samen kijken we naar de volgende stap. Heeft je bodem meer voeding nodig? Of is de zuurtegraad te hoog? Hoe en waarmee kan je jouw grond het beste bewerken? Je krijgt direct advies op maat.

Loop gerust binnen en doe de grondtest. Dit kan zonder afspraak!

Meer over de grondtest