Verantwoord onkruid bestrijden

In het voorjaar word je als tuinliefhebber helemaal blij van alles wat er weer gaat groeien en bloeien. Waar je wat minder gelukkig mee bent, is het onkruid dat ook de kop op steekt. Onkruid is ongewenste inheemse beplanting, plantjes die misschien wel mooi zijn, maar die je toch liever niet in je tuin wilt hebben. Onkruid komt in je gazon, je borders en tussen de tegels.

Handmatig onkruid bestrijden

De meest milieuvriendelijke manier van onkruid bestrijden is wieden, schoffelen, harken en vegen. Er zijn allerlei gereedschappen om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je hebt  een schoffel, hak of cultivator om het onkruid los te maken. Een distelsteker of onkruidsteker voor hardnekkig wortelonkruid. Een hark, bezem en ballastschop om de boel op te ruimen. Schoffelen en harken kun je het beste met mooi, droog weer doen. Het onkruid dat je hebt los geschoffeld verbrandt en je harkt minder grond mee bij het uitharken.

Onkruid in je terras kun je weghalen met een voegenkrabber, brander of voegenborstel. Pas op met het beschadigen van je terrastegels, niet alle tegels zijn bestand tegen staaldraad. 

Onkruid bespuiten

Je kunt onkruid ook bespuiten met (ecologische) bestrijdingsmiddelen. Je kunt niet alle onkruid met 1 middel bestrijden, sommige soorten zijn alleen met specifieke middeltjes te bestrijden. Soms is het lastig het juiste middel te bepalen, onze medewerkers geven je graag meer uitleg en advies.

Elk bestrijdingsmiddel dat in onze winkels wordt verkocht, is uitvoerig onderzocht en getest op de risico’s voor mens, dier en milieu. Lees voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing, deze is heel belangrijk voor goed en veilig gebruiken van de juiste bestrijdingsmiddelen. Op de speciale website van Tuinbranche Nederland staat “bestrijding volgens het boekje”, met 10 praktische tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid.

Onkruid in je gazon kun je wegsteken of bespuiten met een speciaal middel dat tweezaadlobbig onkruid bestrijdt en het eenzaadlobbige gras spaart.

Onkruid voorkomen

Onkruid kun je beter voorkomen dan moeten bestrijden. Dit kun je op verschillende manieren doen.

-          Bedek de bodem met bodembedekkers, planten in grote vlakken die de bodem bedekken waardoor er geen onkruid meer kan groeien. Onkruid dat toch nog op komt trek je er eenvoudig tussen uit.

-          Bedek de bodem tussen de beplanting met een dikke laag boomschors, cacaodoppen, houtsnippers of stro. Het onkruid dat toch nog op komt trek je er gemakkelijk tussen uit. Aan de onderkant verteert de bodembedekking tot mulch (plantenvoeding) dus je moet de laag elk jaar bijvullen. Anders verteert op den duur alles en heb je juist een mooie voedingsbodem, ook voor onkruiden.

-          Bij boerderijen met grind of split werd  vroeger elke zaterdag geharkt. Dit is de meest milieuvriendelijk manier om grind en split schoon te houden. Ditzelfde geldt ook voor de bestrating: elke week vegen zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien.

-          Rondom bomen en struiken kun je de grond afdekken met grind of split. Je bedekt eerst de bodem met anti-worteldoek waar je een laag van minimaal 5 cm grind op aanbrengt. Wortelonkruid komt niet door het anti-worteldoek heen, zaadonkruid kan ook in grind of split soms nog wortelschieten.

Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.

Gerelateerde video's

6A8zuCqbAvM
Onkruid bestrijden
_rEkFbWHDck
Onkruid en mos bestrijden