Potgrond en tuinaarde

Niets is leuker in de tuin dan nieuwe planten kopen en deze aanplanten. De basis voor je planten is goede grond.

Op deze adviespagina lees je meer over goede grond, het verschil tussen potgrond en tuinaarde en keurmerken. 

Wat is potgrond?

Potgrond is een mengsel van diverse natuurlijke grondstoffen. De basis is veen of kokos, vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Door dit mengsel is potgrond zeer geschikt om planten in potten en bakken te zetten. Het is geschikt voor binnen en buiten. De samenstelling van de potgrond zorgt ervoor dat lucht en water goed worden vastgehouden. Hierdoor ontwikkelt de plant zich goed. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort meststoffen zit er voldoende voeding in de potgrond voor een aantal maanden, dit staat meestal op de verpakking.

Potgrond

Hoe gebruik je potgrond?

Wanneer je een plant in een pot wilt zetten dan doe je hem eerst met plastic pot en al in een emmer water. Dan kan de kluit zich vol zuigen met water zodat de eerste vochtbehoefte geregeld is. Kies een pot met een of meer gaten onderin zodat het overtollig water weg kan lopen. Doe wat potgrond onderin en zet daar de plant (zonder plastic pot) op. Vul de pot verder met potgrond, druk voorzichtig met je handen aan. Zet de plant niet te diep of te hoog: je bedekt de grond van het bestaande potje met een dun laagje potgrond.

In potgrond zit voeding voor een paar maanden. Planten in potten hebben extra voeding nodig, dus je moet ze na de eerste maanden regelmatig gaan bijmesten. Dit kun je doen met kunstmest of gedroogde koemestkorrels. Ook zijn er allerlei speciale meststoffen op de markt voor specifieke soorten planten.

Tip: doe onderin de pot hydrokorrels of wat potscherven zodat de potgrond de gaten niet afsluit.

Potgrondcalculator

Benieuwd hoeveel potgrond je nodig hebt? Bereken het zelf met de handige potgrondcalculator van Pokon.

OPEN POTGRONDCALCULATOR

Schone potgrond

Goede grond is belangrijk, want dat is de basis voor gezonde groei en sterke planten. Het is dus belangrijk om te kiezen voor goede grond. Maar hoe beoordeel je of de potgrond goed is? 

RHP-keurmerk

Het RHP-keurmerk  is een onafhankelijk keurmerk voor potgrond en geeft garanties op het gebeid van kwaliteit, milieu, veiligheid én inhoud. Stichting RHP is niet gebonden aan potgrondmerken en is het enige potgrondkeurmerk dat erkend is door de Nederlandse overheid. RHP staat dus voor gegarandeerde goede grond.  


Waarom RHP-potgrond?

Potgrond met een RHP-keurmerk:

  • garandeert de beste groei en bloei voor je planten 
  • is zuiver en schoon
  • is gegarandeerd vrij van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers
  • voldoet aan de specificaties die op de verpakking staan
  • de inhoud komt overeen met aantal liters wat op de zak staat vermeld
  • is veilig voor zowel volwassenen, kinderen als dieren

Wat is een MPS-certificaat?

Met het MPS-certificaat kunnen producenten aan de consument zichtbaar maken dat de potgrond op een zo duurzaam mogelijke manier is samengesteld. MPS stimuleert hiermee de milieubewuste teelt van bloemen en planten en de productie van potgrond. 


Waarom potgrond met een MPS-certificering?

Potgrond met een MPS-certificering:

  • bevat minimaal 30% hernieuwbare grondstoffen zoals houtvezel, kokos, rijstkaf en boomschors
  • is bemest met een speciaal door Pokon ontwikkelde biologische meststof NPK 10-4-4
  • Is verpakt in een duurzame verpakking (bio-based), wat zorgt voor minder CO2-uitstoot en een reductie van olie als grondstof

Wat is tuinaarde?

Tuinaarde is een mengsel van tuinturf, zwartveen en compost. Dit is zeer geschikt voor het aanvullen van de grond in je tuin. Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem. Tuinaarde is meestal goedkoper dan potgrond, maar kom niet in de verleiding tuinaarde in potten te doen. Tuinaarde is zwaarder en niet luchtig genoeg en dus niet geschikt voor potten.

Hoe gebruik je tuinaarde?

Maak de bovenlaag van de grond los met een cultivator of hark. Doe hier een dunne laag tuinaarde overheen en hark de grond nogmaals goed door. Hierdoor meng je bestaande grond met de nieuwe tuinaarde. Als je de grond flink wilt ophogen met tuinaarde dan spit je de grond om de bovenlaag goed te mengen.

Tip: zet nieuwe planten niet in pure bemeste tuinaarde, maar in een mengsel van de bestaande grond met potgrond of tuinaarde. 

Waarvoor gebruik je tuinaarde?

Tuinturf bestaat uit doorvroren zwartveen. Het is zeer geschikt om door de bovenlaag heen te harken waardoor de bodem luchtiger wordt. Met name planten die van een zure grond houden (zoals Rododendrons, Skimmia, Hortensia en heide) zullen hierdoor beter gaan groeien en bloeien. 


Wil je meer informatie? In onze winkels geven wij je graag persoonlijk advies.